Weather Icon
Ιαπωνία , Τουρκία 11 Δεκεμβρίου 2020

Ιάπωνας διπλωμάτης: «Τουρκία και Ιαπωνία, δύο χώρες, μία καρδιά»

Ιάπωνας διπλωμάτης: «Τουρκία και Ιαπωνία, δύο χώρες, μία καρδιά»

Η Τουρκία και η Ιαπωνία βρίσκονται γεωγραφικά μακριά η μία από την άλλη, αλλά η σχέση τους στηρίζεται στην αντίληψη «δύο χώρες, μία καρδιά», είπε ο Ιάπωνας διπλωμάτης δίνοντας έμφαση στο αυξανόμενο ενδιαφέρον της χώρας του για συνεργασία με την Τουρκία στην Κεντρική Ασία και Αφρική και στις διμερείς επενδυτικές ευκαιρίες.

του Serkan Demirtaş 

Ο διπλωμάτης της Ιαπωνίας στην Τουρκία, Ακίο Μιγιατζάμα, ο οποίος εξέτησε την τριετή θητεία του στην Άγκυρα, εξέφρασε τις απόψεις και τα συναισθήματά του για την Τουρκία σε μια αποχαιρετιστήρια συνέντευξη στην εφημερίδα Χουριέτ. Ο Μιγιατζάμα έχει οριστεί ως πρέσβης της Ιαπωνίας στην Πολωνία.

Παρατίθεται σύντομο απόσπασμα της συνέντευξης του πρέσβη:

Τί έχετε να πείτε για την τουρκο-ιαπωνική συνεργασία;

Η οικονομική συνεργασία πρέπει να επεκταθεί. Αυτή τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις για τη νέα οικονομική συνεργασία μεταξύ Ιαπωνίας και Τουρκίας. Έχει επιτευχθεί ουσιαστική εξέλιξη και ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα πράξουν τα βέλτιστα έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό και να γίνει μια συμφωνία που θα αποφέρει περισσότερες επενδύσεις στις δύο χώρες και εμπορικές συνδιαλλαγές μεταξύ τους.

Γνωρίζετε πως η Τογιότα είναι από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων της χώρας σας. Οι άνθρωποι της Τογιότα στην Τουρκία είναι πολύ υπερήφανοι για την υψηλή ποιότητα των αυτοκινήτων που παράγονται εδώ. Εξάγουν σε περισσότερες από εκατό χώρες και κυρίως στην Ευρώπη.

Πληροφορήθηκα πως ο COVID-19 δεν επηρέασε καθόλου τη λειτουργικότητα του εργοστασίου. Η Τουρκία αποτελεί έφορο έδαφος για τις βιομηχανίες και οι εξαγωγές της μπορούν να ενισχυθούν εξαιτίας των στρατηγικών τοποθεσιών της χώρας.

Στην περιοχή της Μανίσα (Μαγνησία Μ. Ασίας), η Μιτσουμπίσι έχει πολύ καλές και σύγχρονες εγκαταστάσεις και κάνει πολλές εξαγωγές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο κατασκευαστική βάση αλλά έχει μεγάλη εσωτερική αγορά. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που οι ιαπωνικές εταιρείες έρχονται εδώ. Επίσης, αυτό τον καιρό ενδιαφερόμαστε σε μεγάλο βαθμό να συνεργαστούμε με τους Τούρκους εταίρους μας στην Κεντρική Ασία και στην Αφρική.

Η Ιαπωνία χρειάζεται τη ζωτικότητα και την ενέργεια της Τουρκίας

Οι Ιάπωνες βλέπουν την Τουρκία σε διμερές πλαίσιο. Αλλά η Τουρκία αναπτύσσεται σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για ένα είδος παγκοσμίου κόμβου και αυτό σημαίνει δύναμη για την Τουρκία. Η Ιαπωνία χρειάζεται τη χώρα αυτή, τις εταιρείες της και τη σκληρά εργαζόμενη και πειθαρχημένη νεολαία της. Η Ιαπωνία, επίσης, χρειάζεται τη ζωτικότητα και την ενέργεια της Τουρκίας αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ιαπωνία σε ότι αφορά τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την τεχνολογία. Έχω πει πολλές φορές πως αν και η Τουρκία και η Ιαπωνία βρίσκονται γεωγραφικά αρκετά μακριά η μία από την άλλη, οι καρδιές μας βρίσκονται πολύ κοντά. Είμαστε δύο χώρες, μία καρδιά. Πραγματικά το νιώθω αυτό.

Πώς βλέπετε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Ιαπωνία και την Ασία;

Η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί περισσότερο με χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, οι οποίες αναπτύσσονται συνεχώς. Καταλαβαίνω πως η Ευρώπη παραμένει πιο σημαντική, για την Τουρκία, ως εμπορικός εταίρος παραδοσιακά και ιστορικά, αλλά σκεπτόμενος το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο βάρους παρατηρώ πως αυτό αρχίζει να γέρνει προς το μέρος της περιοχής των χωρών Ασίας-Ειρηνικού. Βέβαια, η Τουρκία έχει αργοπορήσει. Άλλωστε, η χώρα σας δεν είναι εύκολο να διεισδύσει στην ασιατική αγορά, διότι εκείνη βρίσκεται ήδη σε ιδιαίτερο επίπεδο ανάπτυξης. Δεν μπορώ να είμαι πολύ αισιόδοξος με την προοπτική αυτή, αλλά γνωρίζουμε πως για να αναπτυχθεί η Τουρκία περαιτέρω πρέπει να εμπλακεί περισσότερο με την Ασία. Έχω δώσει περισσότερες από δέκα διαλέξεις και πάντα λέω: «Γυρίστε το βλέμμα σας στην Ασία και ο καλύτερος εταίρος σας είναι, φυσικά, η Ιαπωνία».

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: hurriyetdailynews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube

σχετικά άρθρα