REAL TIME |

Weather Icon

ΗΑΕ: Ανάκληση αδειών εργασίας σε Πακιστανούς λόγω τουρκο-ιρανο-πακισταντικής συμμαχίας

ΗΑΕ: Ανάκληση αδειών εργασίας σε Πακιστανούς λόγω τουρκο-ιρανο-πακισταντικής συμμαχίας

ADNAN AAMIR

KARACHI – Οι υπερπόντιοι εργάτες του akistan πληρώνουν το τίμημα για μία από τις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής τους τώρα που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τους απαγόρευαν να λαμβάνουν βίζα εργασίας. Το Ισλαμαμπάντ έχασε την εύνοιά του με τα κράτη του Κόλπου αφού προσπάθησε να ευθυγραμμιστεί με ένα μπλοκ Τουρκίας-Ιράν-Μαλαισίας που αμφισβητεί την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στον μουσουλμανικό κόσμο.

Τα ΗΑΕ τον περασμένο μήνα απαγόρευσαν προσωρινά στους πολίτες 13 μουσουλμανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, να λαμβάνουν βίζα εργασίας και επίσκεψης. Εκείνη την εποχή, θεωρήθηκε ότι η απαγόρευση ήταν ένα μέτρο για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορvνoϊού. Τα δεδομένα COVID-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το θέτουν υπό αμφισβήτηση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το Πακιστάν είχε 1.813 περιπτώσεις COVID-19 ανά 1 εκατομμύριο άτομα στα τέλη Νοεμβρίου. Στην Ινδία, ο αριθμός ήταν 6.883. Ωστόσο, απαγορεύτηκε μόνο στους Πακιστανούς να λαμβάνουν βίζα στα ΗΑΕ. Οι τοπικές αναφορές έχουν έκτοτε θέσει την απαγόρευση σε απροσδιόριστα ζητήματα ασφαλείας. Περίπου 1,3 εκατομμύρια εργάτες από το Πακιστάν βρήκαν θέσεις εργασίας στα ΗΑΕ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τον Οκτώβριο, ένα μήνα πριν από την απαγόρευση βίζας, το Πακιστάν έλαβε εμβάσματα ύψους 2,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους εργαζόμενους στο εξωτερικό, 504 εκατομμύρια από τα οποία προήλθαν από τα ΗΑΕ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή, μετά τη Σαουδική Αραβία. Οι απορρίψεις θεωρήσεων θα αποτρέψουν πολύτιμα ξένα εμβάσματα από τη ροή στην οικονομία του Πακιστάν. Αλλά η απαγόρευση είναι ένα διπλό χτύπημα: Προς απογοήτευση του Ισλαμαμπάντ, οι δουλειές των ΗΑΕ που πλήρωναν οι Πακιστανοί πηγαίνουν τώρα στους πολίτες της Ινδίας. Σύμφωνα με μια έκθεση τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, μια υπηρεσία πρόσληψης στο Ρουαλτάμπ, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, στην επαρχία Πουντζάμπ, έχει βιώσει μια πολιτική 3.000 ανοιγμάτων από τα ΗΑΕ προς την Ινδία.

Ο James M. Dorsey, ανώτερος συνεργάτης της Σχολής Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam στη Σιγκαπούρη, λέει ότι τα ΗΑΕ απελευθέρωσαν πρόσφατα το καθεστώς βίζα τους για να προσελκύσουν ειδικευμένους ομογενείς. Επομένως, πολιτικοί παράγοντες δεν μπορούν να αποκλειστούν στην απόφαση του Αμπού Ντάμπι να απαγορεύσει στους Πακιστανούς να λαμβάνουν βίζα. “Εάν τα ΗΑΕ προτιμούν την Ινδική εργασία από το Πακιστάν”, είπε στον Νικέι, “τότε οφείλεται στη σημασία της Ινδίας για τα ΗΑΕ.”

Ο Malik Siraj Akbar, αναλυτής της Νότιας Ασίας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, πιστεύει ότι παρά την αδύναμη και εξαρτημένη οικονομία, το Πακιστάν διατηρεί μια αποφασιστική εξωτερική πολιτική που συχνά καταλήγει να πλήττει πιο οικονομικά ισχυρές χώρες. “Εάν μια στάση εξωτερικής πολιτικής βλάπτει την οικονομία μιας χώρας και καταλήγει να ενοχλεί μία ή δύο χώρες”, δήλωσε ο Akbar στον Νικέι, “τότε είναι απλά ελαττωματικό και πρέπει να αναθεωρηθεί.”

Οι ειδικοί συνδέουν την απόφαση των ΗΑΕ με την ευθυγράμμιση του Πακιστάν με την Τουρκία, το Ιράν και τη Μαλαισία. Τον περασμένο Δεκέμβριο, αυτές οι χώρες πραγματοποίησαν τη Διάσκεψη Κορυφής της Κουάλα Λουμπούρ για να αμφισβητήσουν τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας που κυριαρχείται από τη Σαουδική Αραβία ή το OIC. Το Πακιστάν αποχώρησε από τη σύνοδο κορυφής την τελευταία στιγμή που η Σαουδική Αραβία φέρεται να απείλησε με οικονομικές κυρώσεις.  

Όμως οκτώ μήνες αργότερα, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Shah Mehmood Qureshi επέκρινε το OIC ότι δεν υιοθέτησε σταθερή στάση εναντίον της Ινδίας για το θέμα του Κασμίρ. Κατά συνέπεια, η Σαουδική Αραβία ζήτησε από το Πακιστάν να επιστρέψει 3 δισεκατομμύρια δολάρια που το βασίλειο είχε δανείσει νωρίτερα το 2019 για υποστήριξη του ισοζυγίου πληρωμών. Οι ειδικοί βλέπουν την απόφαση για την βίζα των ΗΑΕ ως συνέχεια της διπλωματικής εχθρότητας του κράτους του Κόλπου προς το Πακιστάν. Ο Dorsey της Σχολής S. Rajaratnam λέει ότι η ευθυγράμμιση του Ισλαμαμπάντ με την Τουρκία συνδέεται με την αυξανόμενη δημοτικότητα της Τουρκίας στο Πακιστάν.

“Η Τουρκία είναι περισσότερο δραστήρια αναφορικά με το Κασμίρ, σε αντίθεση με τα κράτη του Κόλπου, και είναι φυσικό το Πακιστάν να ευθυγραμμιστεί με την Τουρκία παρά με τα ΗΑΕ ή τη Σαουδική Αραβία”, είπε. Ένας άλλος ξένος εταίρος ενισχύει επίσης τη δύναμη του Πακιστάν. “Το Πακιστάν έχει αποκτήσει μεγάλη εμπιστοσύνη στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής από την ανακοίνωση του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν”, δήλωσε ο Akbar, αναφερόμενος σε ένα βασικό μέρος του μεγάλου έργου Belt and Road του προέδρου Xi Jinping.

Πρόσθεσε ότι με σχεδόν απεριόριστη και άνευ όρων υποστήριξη από το Πεκίνο, το Ισλαμαμπάντ έχει πλέον τη ραχοκοκαλιά για να πάρει μια ισχυρότερη στάση απέναντι στη Μέση Ανατολή. Ορισμένοι ειδικοί βλέπουν επίσης ότι το Ισραήλ παίζει ρόλο στην απόφαση των ΗΑΕ να απαγορεύσει τις θεωρήσεις εργασίας στους Πακιστανούς. Την περασμένη εβδομάδα, τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον πρωθυπουργό Imran Khan ότι οι ΗΠΑ και άλλες φιλικές χώρες πιέζουν το Πακιστάν να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι φιλικές χώρες είναι τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία.

Ο Hasaan Khawar, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος και επί του παρόντος αναλυτής δημόσιας πολιτικής που εδρεύει στο Ισλαμαμπάντ, λέει ότι το Abraham Accords, μια συμφωνία που μεσολάβησε στις ΗΠΑ μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ για την ομαλοποίηση των σχέσεων, θα μπορούσε να αποτελέσει τη ρίζα του Άμπου Ντάμπι να αρνηθεί τη χορήγηση βίζας στους πακιστανούς εργάτες. “Η ασφάλεια έχει αναφερθεί ως ο βασικός λόγος αυτής της απαγόρευσης”, είπε στον Νικέι, “κάτι που είναι πολύ πιθανό δεδομένου ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσχώρησαν πρόσφατα στις Συμφωνίες του Αβραάμ”.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: asia.nikei.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube