REAL TIME |

Weather Icon

Η «ξιφολόγχη» της Μοσάντ που χτυπάει μέσα στο Ιράν

Η «ξιφολόγχη» της Μοσάντ που χτυπάει μέσα στο Ιράν

Ποια είναι η επίλεκτη μονάδα Kidon, η οποία αποτελείται από ισραηλινούς κομάντο και κρύβεται πίσω από δεκάδες δολοφονίες εχθρών του Ισραήλ, από το 1972 μέχρι σήμερα 

Μπορεί κανείς στο Ισραήλ να μην παραδέχεται, ούτε «off the record», ότι η χώρα ευθύνεται για τη δολοφονία, την Παρασκευή, του επικεφαλής επιστήμονα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όμως οι ειδικοί θεωρούν ότι έχει τη σφραγίδα της Μοσάντ. Εδώ και δεκαετίες, η ισραηλινή υπηρεσία εξοντώνει τους εχθρούς της χώρας, όπου και αν βρίσκονται, με λεπτομερώς οργανωμένες αποστολές, ακόμα και στο φως της ημέρας, σε τοποθεσίες με πλήθος κόσμου. 

Οι ειδικοί –όπως και οι Ιρανοί– σύμφωνα με τους Sunday Times, εκτιμούν ότι στελέχη της ελίτ μονάδας Kidon είναι αυτά που σκότωσαν τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ στην Τεχεράνη. Η Kidon εδρεύει στην Καισάρεια και είναι ξεχωριστή μονάδα από την υπόλοιπη Μοσάντ. Τα περισσότερα μέλη της προέρχονται από τους κομάντο του ισραηλινού στρατού και είναι εκπαιδευμένα να δρουν πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Οι αποστολές τους φέρουν την έγκριση του εκάστοτε πρωθυπουργού. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1972 όταν οι Παλαιστίνιοι απήγαγαν ισραηλινούς αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.

Η Γκόλντα Μέιρ, τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ, διέταξε τη Μοσάντ να εντοπίσει και να εκτελέσει τους υπεύθυνους της ομάδας Μαύρος Σεπτέμβρης, παρακλάδι του PLO, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Ο Μάικ Χαράρι, στέλεχος της Μοσάντ, ανέλαβε να ιδρύσει τη νέα μονάδα, την οποία βάφτισε Kidon (ξιφολόγχη στα εβραϊκά). Στην αρχή η μονάδα δεν τα πήγε τόσο καλά. Το 1973, δολοφόνησε έναν σερβιτόρο από το Μαρόκο, στη Λιλεχάμερ της Νορβηγίας, θεωρώντας ότι ήταν επικεφαλής των αποστολών στον Μαύρο Σεπτέμβρη. Αργότερα, η Kidon εντόπισε και σκότωσε τους περισσότερους υπεύθυνους της παλαιστινιακής οργάνωσης, είτε στη Μέση Ανατολή είτε στην Ευρώπη. Οσο περνούσε ο καιρός, τόσο βελτιώνονταν τα χτυπήματα. Η μονάδα σκότωνε τους Παλαιστίνιους χωρίς να αφήνει ίχνη, ακόμα και στη Συρία ή το Ιράν.

Οι πράκτορες της Kidon χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να δολοφονήσουν τους στόχους τους: πυροβολώντας από αυτοκίνητο εν κινήσει (όπως στην περίπτωση του ιδρυτή της παλαιστινιακής ισλαμικής τζιχάντ, Φάτι Σικάκι, το 1995, στη Μάλτα και τέσσερις κορυφαίους ιρανούς επιστήμονες στην Τεχεράνη το 2010-12), με μικρές ποσότητες εκρηκτικών (όπως αυτές που είχαν κρύψει στο κινητό τηλέφωνο του βομβιστή της Χαμάς Γίχια Αγιάς, το οποίο εξερράγη όταν απάντησε σε κλήση, το 1996), με ελεύθερο σκοπευτή (όπως το 2008, στη δολοφονία του επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της Συρίας, που δολοφονήθηκε από απόσταση μέσα στη νύχτα, ενώ ήταν στο εξοχικό του σπίτι) και με έγχυση δηλητηρίου, σε δημόσιο χώρο με πολύ κόσμο. 

για τη συνέχεια Protagon

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube