Weather Icon

Η τουρκική επιχείρηση κατάληψης της Ain Issa, στη Β. Συρία, μετατρέπεται σε αποτυχία;

Η τουρκική επιχείρηση κατάληψης της Ain Issa, στη Β. Συρία, μετατρέπεται σε αποτυχία;

Τις τελευταίες ημέρες στη Συρία παρουσιάζεται σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση στο βόρειο τμήμα της χώρας, που ελέγχεται από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF).

Μέλη φιλο-τουρκικών ομάδων τζιχαντιστών, υποστηριζόμενα από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό, ξεκίνησαν μια επίθεση στην πόλη Ain Issa, που ελέγχεται από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF). Το SDF είναι μια ένοπλη ομάδα που ελέγχεται κυρίως από Κούρδους λαμβάνει οικονομική υποστήριξη, όπλα και εκπαίδευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία θεωρεί ότι το SDF είναι τρομοκρατική ομάδα λόγω των σχέσεών της με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Οι εντάσεις και οι ένοπλες συμπλοκές μεταξύ του SDF και των τουρκικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία αποτελούν πηγή της μόνιμης αστάθειας.

Η επίθεση στην πόλη Ain Issa ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου και διήρκεσε μέχρι το απόγευμα της 20ης Δεκεμβρίου, αλλά είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αποτυχία. Η μόνη τακτική επιτυχία που επιτεύχθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις έλαβε χώρα στην ύπαιθρο της Ain Issa, όπου εισήλθαν για λίγο στα χωριά Mushayrifah και Jableh που δεν κατοικούντια. Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα χωριά παρέμειναν αμφισβητούμενη περιοχή.

Από τις 21 Δεκεμβρίου, η κατάσταση στην ύπαιθρο του Ain Issa παραμένει σχετικά σταθερή και καμία πλευρά δεν πραγματοποιεί ενεργές επιθετικές επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής, ο μόνος αντίκτυπος των τουρκικών ενεργειών είναι η αυξημένη παρουσία του Συριακού Στρατού και της Ρωσικής Στρατιωτικής Αστυνομίας στην περιοχή. Εγκαταλειμμένο από τον κύριο υποστηρικτή του ενάντια σε μια άλλη τουρκική επίθεση, το SDF αναγκάζεται να συνεχίσει μια αργή προσέγγιση με την κυβέρνηση της Δαμασκού και τους Ρώσους συμμάχους της.

Εν τω μεταξύ, στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, πυρήνες του ISIS εκτόξευσαν αρκετούς πυραύλους στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στις πετρελαιοπηγές Omar. Οι πύραυλοι φέρεται να στόχευαν θέσεις στις ΗΠΑ και εκτοξεύθηκαν το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου, όταν μια αμερικανική συνοδεία εφοδιασμού εισερχόταν στην περιοχή. Η επίθεση πυροδότησε μια σειρά επιχειρήσεων ασφαλείας από τις δυνάμεις του συνασπισμού κατά μήκος της όχθης του Ευφράτη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμες λεπτομέρειες σχετικά με τα αποτελέσματά τους.

Οι πυρήνες του ISIS είναι επίσης ενεργά στη δυτική όχθη του ποταμού. Σύμφωνα με αναφορές, περισσότεροι από 100 τρομοκράτες του ISIS και Σύριοι στρατιώτες πέθαναν σε συγκρούσεις στην έρημο Homs-Deir Ezzor κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα. Ακόμα κι αν οι αριθμοί που παρέχονται από πηγές της αντιπολίτευσης είναι υπερβολικοί, η υψηλή ένταση των συγκρούσεων με τρομοκράτες αναφέρεται από τον Συριακό Στρατό και τους ίδιους τους συμμάχους του.

Ως εκ τούτου, εκτός από τις μόνιμες εντάσεις στην επαρχία Idlib, όπου οι τρομοκράτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα εξακολουθούν να απολαμβάνουν την προστασία του τουρκικού στρατού, η τρομοκρατική απειλή έχει γίνει και πάλι ένα ορατό ζήτημα στην ανατολική Συρία.

Πηγή: southfront.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube