REAL TIME |

Weather Icon
Ισλάμ , Κύπρος , Τουρκία 6 Δεκεμβρίου 2020

Η Τουρκία θέλησε να περάσει «λύση δύο κρατών» στην Κύπρο μέσω Ισλαμικής

Η Τουρκία θέλησε να περάσει «λύση δύο κρατών» στην Κύπρο μέσω Ισλαμικής

  Ανδρέας Πιμπίσιης  

Ψήφισμα το οποίο θα υιοθετούσε τη νέα τουρκική θέση στο Κυπριακό για «λύση δύο κρατών» επιχείρησε να περάσει μέσα από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΣ) που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου.  Ωστόσο οι κινήσεις της Τουρκίας ανατράπηκαν χάρις στις παρεμβάσεις τεσσάρων χωρών – Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Λίβανος- με αποτέλεσμα να διατηρηθεί το λεκτικό του ψηφίσματος που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια. 

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας είναι ένα πεδίο στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία είναι παντελώς παρούσα και η Τουρκία αλωνίζει. Τα τελευταία χρόνια, χάρη στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία προσπαθεί συνεχώς να αναβαθμίσει το ρόλο της στο χώρο του ισλαμικού κόσμου. Μέσα από μια συγκροτημένη προσπάθεια η Τουρκία εμφανίζεται σε κάθε χώρα όπου υπάρχει έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο και κυρίως τις χώρες που συμμετέχουν στον ΟΙΣ.

Σ’ ότι αφορά την περίπτωση της Κύπρου, η Τουρκία διαχρονικά έχει αναλάβει την ευθύνη συγγραφής των ψηφισμάτων που αναφέρονται στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού προβλήματος. Κάτι που της αφήνει ελεύθερο να εισαγάγει στο κείμενο δικές της θέσεις ή να δίνεται η ερμηνεία τουρκικών θέσεων επί του Κυπριακού. Η Άγκυρα θέλει να χρησιμοποιεί τον ΟΙΔ ως ένα πρώτο βήμα ώστε τα κράτη μέλη του Οργανισμού να σπρώχνουν τις θέσεις της και προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που πολλά μουσουλμανικά κράτη κινούνται πάνω στη γραμμή που χαράζει η Τουρκία στο Κυπριακό μέσω του ΟΙΣ. 

Παίζει μόνη της…

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας είναι ένα πεδίο όπου η Τουρκία παίζει ουσιαστικά μόνη της. Πέραν του ότι ανέλαβε να ετοιμάζει η ίδια το κείμενο για το Κυπριακό και πέραν του ότι για χρόνια έχει μια δεσπόζουσα θέση στην ηγεσία του Οργανισμού, απέναντί της δεν έβρισκε εμπόδια για την σταματήσουν.

Από την άλλη πλευρά η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να έχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε μια καθαρά ισλαμική ομάδα προσπαθεί για δεκαετίες μέσω τρίτων να καταφέρει τα μάξιμουμ που δεν είναι και εύκολο να το πετύχει. Τα πράγματα ήταν διαχρονικά δύσκολο αλλά έγιναν πολύ πιο δύσκολα από το 2004 με την τουρκική πλευρά να έχει καταφέρει έχει εντάξει στο ψήφισμα αναφορές που περιλαμβάνονται στην γνωστή έκθεση του τότε Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Έκθεση η οποία ετοιμάστηκε ευθύς μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν και η οποία δεν έγινε κατορθωτό να υιοθετηθεί μέσα από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Υιοθετείται χωρίς συζήτηση…

Η τακτική που ακολουθείται στις συνόδους του ΟΙΣ (όπως και σε πολλούς άλλους οργανισμούς διεθνώς) είναι όπως πολλά από τα ψηφίσματα που αφορούν περιφερειακές διενέξεις και είναι επαναλαμβανόμενα, να υιοθετούνται χωρίς συζήτηση. Κάτι ανάλογο ακολουθείται και στην περίπτωση των ψηφισμάτων για την Κύπρο. Υιοθετείται χωρίς να γίνει η όποια συζήτηση. 

Η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, επιχείρησε – θεωρώντας δεδομένο ότι το ψήφισμα θα περνούσε χωρίς συζήτηση – να εισάξει στο τελικό κείμενο της απόφασης του ΟΙΔ τη νέα προσέγγιση της στο Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά προώθησε μέσα από το ψήφισμα τη θέση για «λύση δύο κρατών» θέλοντας κατά αυτό τον τρόπο να κάνει ένα πρώτο βήμα διεθνούς αποδοχής της νέας προσέγγισης που η ίδια επιχειρεί να επιβάλει στο Κυπριακό. 

Η τουρκική πλευρά προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την ισχύ που η ίδια κατάφερε να κερδίσει μέσα στον ισλαμικό κόσμο ασκώντας πιέσεις ώστε να περάσει στο ψήφισμα μια νέα προσέγγιση σε σχέση με το Κυπριακό. 

Η Λευκωσία, στο μέτρο του δυνατού, κινητοποιήθηκε προς διάφορες κατευθύνσεις προκειμένου να αποτρέψει την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος το οποίο θα αποτελούσε μια πολύ αρνητική εξέλιξη παραμονές μιας νέας προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Γιατί και η τουρκική πλευρά στόχευε στο να προκαταλάβει και μέσω αυτή της οδού τις νέες προσπάθειες του ΓΓ ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. 

Προκειμένου να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς η Λευκωσία κινήθηκε προς το άξονα των συνεργασιών που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στον χώρο της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόσμου. Κινήσεις που απέδωσαν ή καλύτερα απέτρεψαν τα χειρότερα αφού στο τέλος της υπουργικής συνόδου υιοθετήθηκε το περσινό ψήφισμα.

Έστησαν πόδι οι Αιγύπτιοι…

Ισχυρός σύμμαχος της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η Αίγυπτος. Κοντά στην Αίγυπτο κινήθηκαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο Λίβανος. Τέσσερις χώρες με τις οποίες η Κύπρος έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αναβαθμίσει τις σχέσεις συνεργασίας. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η Αίγυπτος έστησε πόδι στους τουρκικούς σχεδιασμούς και την προσπάθεια της Άγκυρας να περάσει το ψήφισμα για την Κύπρο χωρίς να προηγηθεί συζήτηση στην ολομέλεια της συνόδου. Αρχικά, η αιγυπτιακή πλευρά, βλέποντας την Τουρκία να πιέζει για την υιοθέτηση νέου ψηφίσματος έστειλε το μήνυμα πως θα μπλοκάρει την όποια απόφαση αφορά το Κυπριακό. Γνωρίζοντας πως μια συμβιβαστική φόρμουλα στο τέλος θα ήταν να μείνει το λεκτικό του προηγούμενο ψηφίσματος. 

Χάρη στις αιγυπτιακές αντιδράσεις ήταν η πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια που έγινε συζήτηση για το Κυπριακό στην ολομέλεια του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Και η συζήτηση ήταν σε αρκετά σημεία έντονη με φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. 

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η συζήτηση – όπως πληροφορούμαστε – όταν η αιγυπτιακή πλευρά ζήτησε από την αντίστοιχη τουρκική να τεκμηριώσει το καθεστώς της λεγόμενης «τουρκικής δημοκρατίας βορείου Κύπρου». Υποδεικνύοντας παράλληλα πως μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει το εν λόγω «κράτος». Ακολούθησε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με χαρακτηρισμούς για τους οποίους στο τέλος, όπως μαθαίνουμε, υπήρξαν και απολογίες από τουρκικής πλευράς. 

Υποστηρικτικά κινήθηκαν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την πρώτη να ρίχνει το ιδιαίτερο βάρος που έχει στον ισλαμικό κόσμο προκειμένου να μην υπάρξει αλλαγή των δεδομένων σ’ ότι αφορά τη θέση του ΟΙΔ για το Κυπριακό. Επίσης ο Λίβανος έδειξε ότι στέκεται υποστηρικτικά προς την Κύπρο, εάν λάβει κανείς υπόψη τα ανοίγματα που έγιναν προς την κατεύθυνση της Βηρυτού από την Άγκυρα και σημειώνοντας το ρόλο που παίζει το Ιράν στη γειτονική χώρα. Ωστόσο ο Λίβανος στις τοποθετήσεις του έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη την αντίστοιχη στήριξη που λαμβάνει από την Κύπρο σε διάφορα φόρα και κυρίως στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ο ίδιος

Χαιρετίζονται οι προσπάθειες για λύση ομοσπονδίας…

Το ψήφισμα που τελικώς υιοθετήθηκε από την υπουργική σύνοδο του ΟΙΣ παραμένει στα προηγούμενα του δεδομένα, και παρά τα αρνητικά, υπό τις περιστάσεις μπορεί να θεωρηθεί αν όχι θετικό, μη αρνητικό. Η τουρκική πλευρά δεν κατάφερε να εντάξει στο ψήφισμα την θέση για λύση δύο κρατών και έτσι έμεινε σ’ αυτό ως θέση του ΟΙΣ ότι στηρίζονται οι προσπάθειες του ΓΓ ΟΗΕ για λύση ομοσπονδίας:

«Η 47η Σύνοδος του συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (Ενωμένοι Κατά της Τρομοκρατίας για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη) που πραγματοποιήθηκε στο Νιαμέι της Δημοκρατίας του Νίγηρα, στις 27-28 Νοεμβρίου. 

Υπενθυμίζοντας το ψήφισμα 2/31 σχετικά με την κατάσταση στην Κύπρο που εγκρίθηκε στην 31η Σύνοδο της Ισλαμικής Διάσκεψης Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 14-16 Ιουνίου 2004, 

Επαναλαμβάνοντας όλα τα ψηφίσματα και τα τελικά ανακοινωθέντα που εξέδωσε ο ΟΙΣ σχετικά με την κατάσταση στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου Τελικού Ανακοινωθέντος της 14ης Συνόδου της Ισλαμικής Διάσκεψης Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας στις 31 Μαΐου 2019 και το ψήφισμα 21/46 που υιοθετήθηκε κατά την 46η Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 1-2 Μαρτίου 2019, 

Επαναβεβαιώνονται όλα τα προηγούμενα ψηφίσματα υποστήριξης των Ισλαμικών Διασκέψεων σχετικά με το ζήτημα της Κύπρου, τα οποία εκφράζουν σταθερή υποστήριξη για το δίκαιο αγώνα των Μουσουλμάνων Τούρκων Κυπρίων που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ισλαμικού κόσμου, 

Εκφράζεται εκτίμηση προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο των Καλών του Υπηρεσιών, προς την κατεύθυνση μιας περιεκτικής λύσης η οποία να προβλέπει μια ομοσπονδία αποτελούμενη από δύο συνιστώντας κρατίδια ίσου στάτους».

Το ισχυρό όπλο του Ερντογάν

Στρεφόμενος προς τον μουσουλμανικό/ισλαμικό κόσμο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσει ένα διεθνές στάτους που θα ισχυροποιήσει και τη θέση της Τουρκίας εντός του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι εξάλλου τυχαίες οι συνεχείς αναφορές του κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το οποίο τονίζει πως δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτό το σώμα μια μουσουλμανική χώρα. Βλέποντας την Τουρκία να παίρνει μια μόνιμη θέση εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Παράλληλα ο Ερντογάν προσπαθεί να αναβαθμίσει το ρόλο που παίζουν οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η Τουρκία χάρη στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια κατάφερε να δημιουργήσει το δικό της ισχυρό λόμπι από αφρικανικά και ασιατικά κράτη. Χώρες που μπορεί στη δύση να μην λαμβάνονται υπόψη αλλά όταν πρόκειται για αποφάσεις σωμάτων όπως τα Ηνωμένα Έθνη αυτό που μετρά δεν είναι η ήπειρος από την οποία προέρχεται μια χώρα αλλά η ψήφος της. Και η Τουρκία προσπαθεί στον ΟΗΕ να ισχυροποιήσει τη θέση της μέσω ψήφων που λαμβάνει από χώρες της Αφρικής και της Ασίας. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube