Weather Icon
Ισλάμ , Τουρκία , Τρομοκρατία 19 Δεκεμβρίου 2020

Η Τουρκία διατηρεί ανέπαφο το δίκτυο υποστήριξης και προστασίας του ISIS

Η Τουρκία διατηρεί ανέπαφο το δίκτυο υποστήριξης και προστασίας του ISIS

Το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στην Τουρκία υπό τον αυστηρό έλεγχο της ισλαμικής κυβέρνησης, αποτυγχάνει συστηματικά να ανακόψει τη δραστηριότητα μαχητών που παρέχουν υποστήριξη στο δίκτυο του ISIS στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία.

Ο Feyzullah Yeşildeniz, 23χρονος τρομοκράτης του ISIS, παρείχε καταφύγιο σε ξένους τζιχαντιστές που έρχονταν από τη Συρία, όπου και αντιμετώπιζαν την ολοένα αυξανόμενη πίεση της Αμερικανικής αντι-ισλαμικής συμμαχίας, αλλά και την πίεση των επιδρομών της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Παρόλο που η δραστηριότητά του ήταν γνωστή στις αρχές και τα στοιχεία επιβεβαίωναν τον συσχετισμό του με το ISIS, ο Yeşildeniz αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλιο του 2019, μαζί με τους δυο συνεργούς του, Süleyman Seginç και Yusuf Kırtay.

Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, ο Yeşildeniz, συνέχισε από εκεί που είχε σταματήσει πριν τη σύλληψή του, παρέχοντας υπηρεσίες σε μέλη του ISIS. Εξασφάλισε σπίτι για την 30χρονη τζιχαντιστή Soumaya Raissi, Γαλλίδα υπήκοο τυνησιακής καταγωγής, η οποία πέρασε από την Τουρκία στη Συρία το καλοκαίρι του 2020. Το διαμέρισμα βρίσκεται στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στη γειτονιά Namık Kemal, στα Άδανα, και φυλασσόταν από μαχητές του ISIS που παρείχαν προμήθειες και φαγητό στην Raissi, η οποία δεν έβγαινε από το σπίτι φοβούμενη ότι θα τραβήξει πάνω της βλέμματα, ενώ μαζί της έμενε και το μικρό παιδί της.

Η Raissi ήταν αντιμέτωπη με το ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει εις βάρος της οι γαλλικές αρχές, ενώ μετά και τη διάδοση του εντάλματος μέσω Ιντερπολ, συνελήφθη στις 14 Οκτωβρίου σε περιοχή στα νοτιοανατολικά Άδανα. Ο πρώτος σύζυγός της κρατούταν από το 2016 στην περιοχή του Gaziantep, πριν τελικά απελαθεί. Η Raissi ζούσε σε εδάφη υπό τον έλεγχο του ISIS, ήταν παντρεμένη με μαχητή της τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ και ο γαμπρός της ήταν μέλος του ISIS.

Ο  Yeşildeniz ήταν μέρος του τουρκικού δικτύου του ISIS, του οποίου επικεφαλής ήταν ο Mahmut Özden, Τούρκος τζιχαντιστής που φυλακίστηκε και αφέθηκε ελεύθερος πάνω από 10 φορές στην Τουρκία, με την τελευταία φορά να είναι στις 20 Αυγούστου 2020. Οι αστυνομικές αρχές, κατά τη διάρκεια των ερευνών στην κατοικία και τον εργασιακό χώρο του υπόπτου, εντόπισαν ένα ΑΚ-47, μείγμα εκρηκτικών ΤΝΤ και RDX, στοιχεία επικοινωνίας με άλλους θύλακες του ISIS σε Ιράκ και Συρία και προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμικού Κράτους. Κατά πάσα πιθανότητα θα αφεθεί και πάλι ελεύθερος ή θα δεχτεί μια ποινή-χάδι, από ένα ανεκτικό προς τους τζιχαντιστές σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Παρόμοια μεταχείριση παρατηρήθηκε και σε άλλες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της κράτησης του τον Οκτώβριο του 2020, o Yeşildeniz ισχυρίστηκε ότι νόμιζε πως η Soumaya ήταν Σύρια πρόσφυγας και για αυτό τη βοήθησε να βρει καταφύγιο. Το ιστορικό των αναζητήσεών του στο κινητό του τηλέφωνο δείχνει ότι έψαξε τα εντάλματα της Ιντερπόλ και ότι γνώριζε ποια ήταν η Soumaya.

Παρόλα αυτά, το δικαστήριο απεφάνθη την αποφυλάκισή του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, όπως έγινε και σε 2 περιπτώσεις ακόμα στο παρελθόν. Η κυβέρνηση Ερντογάν, φοβούμενη «μπελάδες» με τη γαλλική κυβέρνηση (καθώς η δεύτερη έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις σχέσεις Άγκυρας-ομάδων τζιχαντιστών), υπέδειξε στους δικαστές που χειρίζονταν την υπόθεση να κρατήσουν στη φυλακή τους Özden και Yeşildeniz προς το παρόν. Ο Τούρκος εισαγγελέας άσκησε έφεση στην απόφαση αποφυλάκισης και έτσι ο Yeşildeniz συνελήφθη και πάλι.

Ο θύλακας του οποίου ηγούταν ο Özden, αναζητούσε την ευκαιρία να χτυπήσει την ιστορική περιοχή Taksim της Κων/πολης, προορισμό δημοφιλή σε ντόπιους και ξένους τουρίστες. Ο θύλακας ανέθεσε στον Hüseyin Sağır, μαχητή του ISIS, να παρακολουθεί την περιοχή. Η κρυπτογραφημένη επικοινωνία που βρέθηκε στο λαπτοπ του Özden, το οποίο κατασχέθηκε και αποκρυπτογραφήθηκε μετά την επιδρομή της αστυνομίας, αποκάλυψε μυστικές συζητήσεις μεταξύ Özden και άλλων μελών του ISIS, συμπεριλαμβανομένου του Sağır. «Περιτριγυρίζουμε την Πλατεία Taksim  εδώ και 3 μέρες. Βρισκόμαστε κάτω από τη μύτη τους. Έχουμε πει σε 10 διαφορετικά μέρη ότι ψάχνουμε για προμήθειες. Κάποιος είπε “θα βρω αυτό που ψάχνετε”. Νιώθω ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος», έγραψε ένας μαχητής του ISIS στον Özden.

Τα μέλη του ISIS ανησυχούσαν ότι οι τουρκικές αρχές μπορεί να εντοπίσουν τα ψηφιακά τους ίχνη και πήραν μέτρα ώστε να τα καλύψουν.

«Θα θέλαμε να σε δούμε μόλις τελειώσεις με αυτό. Αδερφέ, σιγουρέψου ότι είσαι προφυλαγμένος. Θα ήταν καλό για εσένα και τα αδέρφια σου να καταστρέψεις το κινητό σου, πριν κάνεις ό,τι είναι να κάνεις», έγραψε ο Sağır σε μέλος του ISIS που φέρεται ως ο επιλαχών για τρομοκρατική επίθεση.

Μία κάμερα ασφαλείας στην Taksim, έδειξε το Sağır, συνοδευόμενο από μια άγνωστη γυναίκα, να κινείται γύρω από την περιοχή. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για αποστολή εντοπισμού του μέρους στο οποίο θα υλοποιούταν η τρομοκρατική επίθεση.  Η αστυνομία ψάχνει τη γυναίκα που εμφανίζεται στο βίντεο.

Όσοι παρατηρούν και μελετούν την κατάσταση στην Τουρκία, έχουν χάσει την πίστη τους στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της χώρας, ως προς την δίωξη του ISIS και άλλων τζιχαντιστικών θυλάκων, δεδομένου και της Ισλαμική πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και του Ερντογάν.

Το Nordic Monitor δημοσίευσε πληθώρα εμπιστευτικών εγγράφων που αποδεικνύουν ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών συνεργάστηκαν στενά με μέλη του ISIS και της al-Qaeda, με απώτερο σκοπό να προωθήσουν την πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Ερντογάν.

Για παράδειγμα, τα 3 υψηλόβαθμα στελέχη του ISIS που στρατολογήθηκαν για την πραγματοποίηση μεγάλης επίθεσης στη γαλλική πρεσβεία στην Άγκυρα, συνελήφθησαν στα σύνορα από τον τουρκικό στρατό, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων είχαν μυστικές συζητήσεις με στελέχη του ISIS σε πολλές περιπτώσεις. Εκατοντάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αποφυλακιστεί από τουρκικές φυλακές τα τελευταία χρόνια, κάτι που αντικατοπτρίζει την ανέχεια των Τούρκων αξιωματούχων προς τους τζιχαντιστές.

Μετάφραση: Νίκος Χριστοφορίδης

Πηγή: nordicmonitor.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube