REAL TIME |

Weather Icon
Συρία , Τουρκία 1 Δεκεμβρίου 2020

Η Τουρκία χρησιμοποιεί Σύρους για να αλλάξει το δημογραφικό της Μέσης Ανατολής

Η Τουρκία χρησιμοποιεί Σύρους για να αλλάξει το δημογραφικό της Μέσης Ανατολής

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί κυρίως Σουνίτες πρόσφυγες από τη Συρία και αντάρτες μαχητές για να αμβλύνει τους εθνοτικούς πληθυσμούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό υπέρ του, δήλωσε ο Μάικλ Ρούμπιν σε στήλη για το National Interest τη Δευτέρα.

Στην Τουρκία, ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει πρόσφυγες για να «διεξαγάγει δημογραφικό πόλεμο» εναντίον εθνοτικών μειονοτήτων που είτε μισεί ή προσπαθεί να αραιώσει για πολιτικό κέρδος, δήλωσε ο Ρούμπιν, κάτοικος ακαδημαϊκός στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρήσεων στην Ουάσινγκτον. Οι αρχές «προσφέρουν στους Σουνίτες Άραβες της Συρίας την ευκαιρία τόσο να αποφύγουν τα στρατόπεδα προσφύγων όσο και να αποκτήσουν τα προνόμια της τουρκικής ιθαγένειας, αρκεί να εγκατασταθούν είτε σε περιοχές κυρίως όπως το Χαλέπι και το Χατάι είτε σε κουρδικές πόλεις και χωριά στη νοτιοανατολική Τουρκία», είπε, επικαλούμενος τούρκους βουλευτές και αξιωματούχους από την επαρχία.

“Και στις δύο περιπτώσεις, οι στόχοι του Ερντογάν είναι απλοί: να χρησιμοποιήσουν τους σουνίτες ισλαμιστές για να αραιώσουν τους μειονοτικούς πληθυσμούς ή να εξισορροπήσουν την ισορροπία σε στενές περιοχές στο κόμμα του”, δήλωσε ο Ρούμπιν. Ο Ρούμπιν είπε ότι η Τουρκία έχει εφαρμόσει παρόμοια στρατηγική στη σύγκρουση στη Συρία και μετά από έναν τελευταίο γύρο μαχών στην αμφισβητούμενη περιοχή του Καυκάσου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Τουρκία πραγματοποίησε τρεις μεγάλες στρατιωτικές εκστρατείες στη βόρεια Συρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επικαλούμενη τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες και πιο πρόσφατα τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας για τον επαναπατρισμό των σύρων προσφύγων. Ωστόσο, ο Ρούμπιν είπε ότι η πραγματικότητα της πολιτικής του Ερντογάν ήταν να «καθαρίζει εθνικά τις παραμεθόριες περιοχές της Συρίας για να εκδιώξει τους Κούρδους, τους Χριστιανούς και τους Γιαζίντες, αντικαθιστώντας τους με σουνιτικές αραβικές ισλαμιστικές κοινότητες».

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία κατηγορήθηκε από τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Αρμενία ότι στέλνει χιλιάδες σύρους μισθοφόρους για να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν σε πρόσφατες μάχες για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υπέγραψαν εκεχειρία με μεσολάβηση της Ρωσίας στις 10 Νοεμβρίου, η οποία σταμάτησε έξι εβδομάδες συγκρούσεων στον ορεινό θύλακα, ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται κυρίως από εθνικούς Αρμένιους. Η κατάπαυση του πυρός επιτρέπει στο Αζερμπαϊτζάν να διατηρήσει το έδαφος που κατέλαβε από τις αρμενικές δυνάμεις.

Ωστόσο, λίγοι Αζέροι θέλουν να επιστρέψουν στην περιοχή, καθώς οι περισσότερες θέσεις εργασίας και υποδομές βρίσκονται γύρω από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού, δήλωσε ο Ρούμπιν. Ενώ ο Ερντογάν και ο Ιλάμ Αλίγιεφ «μπορεί να γιορτάσουν όταν απαλλαγούν από την περιοχή των χριστιανών, η αντικατάστασή τους με μισθοφόρους θα είναι μια ωρολογιακή βόμβα για τον νότιο Καύκασο», δήλωσε ο Ρούμπιν.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube