Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Κύπρος , Τουρκία 30 Δεκεμβρίου 2020

Η προστασία του Σενέρ Λεβέντ από την μήνι του τουρκικού κράτους και ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η προστασία του Σενέρ Λεβέντ από την μήνι του τουρκικού κράτους και ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΤΟ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ καθεστώς Ερντογάν εξακολουθεί να διώκει, να κυνηγά τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο, Σενέρ Λεβέντ, επειδή τολμά και επικρίνει τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, φυλακίζει και ενίοτε «εξαφανίζει» στην Τουρκία δημοσιογράφους.

Οι τουρκικές φυλακές έχουν γεμίσει με αντιφρονούντες, δημοσιογράφους και μη. Η τελευταία εξέλιξη αφορά τις τρεις αγωγές που καταχωρήθηκαν εναντίον του εκδότη της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ στο 21ο Ποινικό Πρωτοδικείο Άγκυρας με την κατηγορία της προσβολής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

Όπως εγνώσθη, ο Σενέρ Λεβέντ κλήθηκε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου στο «δικαστήριο» για να καταθέσει, κάτι που αρνήθηκε να πράξει λέγοντας ότι απορρίπτει τις κατηγορίες. Αναμένεται ότι θα δικαστεί ερήμην στην Άγκυρα σύμφωνα με το άρθρο 299/1 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης από ένα μέχρι τέσσερα χρόνια.

Τι προβλέπουν οι κατηγορίες εναντίον του; Οι κατηγορίες εναντίον του Λεβέντ αφορούν τα άρθρα του με τίτλο «Οι Κούρδοι και Εμείς» (δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου 2016) και «Zorba the Cypriot» (δημοσιεύθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2018), καθώς και τη γνωστή γελοιογραφία με τον Πρόεδρο Ερντογάν που δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2017.  

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ πως τα γραφεία της εφημερίδας «Αβρούπα» στην κατεχόμενη Λευκωσία, είχαν δεχθεί επίθεση από Γκρίζους Λύκους, τον Ιανουάριο του 2018, μπροστά μάλιστα στα μάτια του τότε κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος, παρά τις προσπάθειές του, δεν κατάφερε να «πείσει» τους επικεφαλής της ψευδοαστυνομίας να σταματήσουν τον φασιστικό όχλο, ο οποίος στόχευε να λιντσάρει τον Λεβέντ και τους συνεργάτες του.

Ποια θα είναι η συνέχεια; Το φασιστικό καθεστώς της Άγκυρας θα προχωρήσει μέχρι τέλους. Δεν ανέχεται άλλες φωνές, δεν ανέχεται την κριτική και τη δημοκρατία. Ο Σενέρ Λεβέντ είναι εμπόδιο στα σχέδια της κατοχικής Τουρκίας και του ηγέτη της και γι’ αυτό διώκεται από το καθεστώς. 

Ο ΣΕΝΕΡ Λεβέντ είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι εξ αυτών που δηλώνουν περήφανοι που είναι πολίτες της και όχι από εκείνους που θέλουν μεν το διαβατήριο και την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά δηλώνουν ταυτόχρονα πως δεν την αναγνωρίζουν. Ο Λεβέντ έσπευσε να υπενθυμίσει με νόημα πως είναι Ευρωπαίος πολίτης.

«Είμαι πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, έχω και ένα «Βραβείο Πολίτη». Όμως, όταν ρώτησα στο Ευρωκοινοβούλιο τι σκέφτεται να κάνει η ΕΕ στην αγωγή για τη γελοιογραφία που καταχωρίσθηκε εναντίον μου υπό την προστασία του Ταγίπ Ερντογάν, έμεινε αναπάντητο το ερώτημά μου αυτό. Είχαν λεχθεί πράγματα άνευ ουσίας όπως «θα δούμε», αναφέρει ο Λεβέντ.

ΜΠΟΡΕΙ και πρέπει να αναμένεται αντίδραση της Ε.Ε. στη δίωξη του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου. Δεν μπορούμε, όμως, να στηριχθούμε σε αυτή τη στήριξη, που ενδεχομένως να καθυστερήσει ή να είναι γενικού και θεωρητικού χαρακτήρα.

Υποχρέωση  να προστατεύσει τον Σενέρ Λεβέντ έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας είναι πολίτης. Και πρέπει να δράσει αμέσως. Όπως δήλωσε ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, «δήμιος της δικαιοσύνης» είναι ένας δικαστής σε μια χώρα στην οποία ένας φασίστας δικτάτορας πέρασε στη θέση του δικαστή. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube