Weather Icon
ΝΑΤΟ , Τουρκία 2 Δεκεμβρίου 2020

Η νέα «Βίβλος» του ΝΑΤΟ – Η αναφορά στην Τουρκία και τα 7 σημεία – κλειδιά

Η νέα «Βίβλος» του ΝΑΤΟ – Η αναφορά στην Τουρκία και τα 7 σημεία – κλειδιά

Η νέα έκθεση, που περιγράφει τις προτεραιότητες και τι πρέπει να κάνει η Συμμαχία τα επόμενα 10 χρόνια, συζητείται σήμερα Τρίτη και αύριο στα πλαίσια της τηλεδιάσκεψης του ΝΑΤΟ. Η Ατλαντική Συμμαχία πρέπει να προσαρμοστεί γρήγορα για να έχει ισχύ και το 2030, παρακινεί η έκθεση, η οποία άρχισε να ετοιμάζεται μετά από την προ έτους δήλωση Μακρόν για «εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ», λόγω έλλειψης στρατηγικού συντονισμού και αμερικανικής ηγεσίας.

Η έκθεση, 60 σελίδων περίπου, θα καλύπτει 138 συγκεκριμένες προτάσεις. Είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί την Τρίτη το απόγευμα ώρες ΗΠΑ, πρωϊνές ώρες Ελλάδας, και θα αποτελέσει βασικό θέμα της διάσκεψης των υπ. Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Πιθανότατα θα είναι και η τελευταία διάσκεψη για τον Μάικ Πομπέο.

Οι New York Times γνωστοποίησαν ότι ήδη έχουν γνώση για τις κατευθύνσεις και το βασικό περιεχόμενο της έκθεσης για το μέλλον του ΝΑΤΟ. Όπως έγραψε η αμερικανική εφημερίδα, ανώτερος διπλωμάτης χώρας – μέλους ανέφερε ότι η έκθεση μπορεί να αποτελέσει την βάση πάνω στην οποία ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα χτίσει τις συστάσεις προς τους πολιτικούς ηγέτες της συμμαχίας για την επόμενη συνάντηση κορυφής, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της νέας χρονιάς. Το ΝΑΤΟ αναμένεται να εγκρίνει την προετοιμασία ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού που θα αντικαταστήσει αυτή του 2010.

Σύμφωνα με τον Γουές Μίτσελ, πρώην υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, το βασικό μήνυμα της έκθεσης για το ΝΑΤΟ 2030 είναι ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να προσαρμοστεί για μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού με την Ρωσία και την Κίνα, αλλά και για την επιστροφή ενός γεωπολιτικού ανταγωνισμού που έχει τόσο στρατιωτική, όσο και πολιτική διάσταση. Το ΝΑΤΟ είναι πρωτίστως μια συμμαχία Ευρω-Ατλαντικών δημοκρατιών και πρέπει να εξελιχθεί πολιτικά με τρόπο που θα συμβαδίζει με την στρατιωτική του εξέλιξη».

Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στους, δυνητικά επικίνδυνους, εσωτερικούς διχασμούς εντός της Συμμαχίας και στην πολιτική συνοχή.

Ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις της έκθεσης, όπως τις αποκαλύπτουν οι NYT και τι προτείνει να κάνει το ΝΑΤΟ σε διάφορα θέματα;

  1. Δεν προτείνεται η κατάργηση της αρχής της συναίνεσης του ΝΑΤΟ, αλλά προτείνονται νέοι τρόποι για την επιτάχυνση των αποφάσεων. Ενδεικτικά, πολλές αποφάσεις του ΝΑΤΟ καθυστερούν από μια συγκεκριμένη χώρα, συχνά από την Τουρκία. Η έκθεση προτείνει τέτοιες διαφορές να τίθενται σε υπουργικό επίπεδο και να μην μένουν σε επίπεδο πρεσβευτών.
  2. Συνιστά τη δημιουργία ενός συμβουλευτικού οργάνου για τον συντονισμό της δυτικής πολιτικής έναντι του Πεκίνου με έμφαση στις κινεζικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δυτική ασφάλεια. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται θέματα όπως κατασκοπεία, αλυσίδες εφοδιασμού, πόλεμος πληροφοριών και συσσώρευση όπλων.
  3. Ζητά να δημιουργηθούν κέντρα ανάλυσης που θα είναι σε θέση να αξιολογούν τις αναδυόμενες τεχνολογίες και να χρησιμοποιούν πιο αποδοτικά την Τεχνητή Νοημοσύνη, έτσι ώστε το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την ασφάλεια και την αποτροπή κατά του κυβερνο-υβριδικού πολέμου.
  4. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτές τις ικανότητες και για να συντονίσει καλύτερα τις πολιτικές των χωρών – μελών του Νότου, οι οποίες ανησυχούν περισσότερο για την ισλαμική τρομοκρατία και τους πολέμους, που δημιουργούν ανεξέλεγκτη μετανάστευση.
  5. Συνιστά να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Αριστείας για την Ανθεκτικότητα της Δημοκρατίας (Center of Excellence for Democratic Resilience). Προτείνει να επαναδεσμευτούν όλα τα κράτη-μέλη στις αρχές της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, η οποία τα υποχρεώνει να τηρούν τις αρχές της δημοκρατίας, της ατομικής ελευθερίας και του κράτους δικαίου.
  6. Συνιστά να υπάρξει στενότερος συντονισμός με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωπαϊκές στρατιωτικές προσπάθειες και φιλοδοξίες.
  7. Να υπάρξει μια πιο μόνιμη στελέχωση από το ΝΑΤΟ στην ΕΕ αλλά και μια πιο σαφής ενθάρρυνση των προσπαθειών της ΕΕ για μια ικανότερη και ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα, στο βαθμό που αυτές ενισχύουν τη Συμμαχία, συμβάλλουν στη δικαιότερη κατανομή των βαρών και δεν αποκλείουν συμμάχους που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Για την έκθεση συνεργάστηκαν ο Γουές Μίτσελ, πρώην υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τις ευρωπαικές υποθέσεις, ο Τόμας ντε Μεζιέρ, Γερμανός νομοθέτης και πρώην υπουργός Άμυνας, ο Υμπέρ Βεντρίν πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, η Marta Dassu, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, ο Τατζάν Ιλντέμ, ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης και πρώην βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για τη δημόσια διπλωματία, καθώς και άλλοι εμπειρογνώμονες από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ.

Η ομάδα, μετά από πολλές συνεδρίες με πολιτικούς, διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες, ενέκρινε την έκθεση με συναίνεση.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube