REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Σκοπιανό , Τουρκία 22 Δεκεμβρίου 2020

Η «κολεγιά» των Σκοπίων με την Άγκυρα και η απομυθοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η «κολεγιά» των Σκοπίων με την Άγκυρα και η απομυθοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σε τραγική απομυθοποίηση του αφηγήματος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έβαζε ανάχωμα στην τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια και ότι ανέτρεψε την επιρροή της Τουρκίας στα Σκόπια βάζουν η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στα Σκόπια και ο φιλοτουρκικός οίστρος του προέδρου της χώρας Σ. Πενταρόφσκι.

Εν μέσω πανδημίας ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ επέλεξε να επισκεφθεί παρά τους περιορισμούς τα Σκόπια και να επιβεβαιώσει έτσι την επιρροή που συνεχίζει να ασκεί η χώρα του στα Σκόπια παρά τις κομπορρημοσύνες ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών διαλύθηκε η τουρκική επιρροή στα Σκόπια.

Επειδή κάποιοι στην Αθήνα στην προσπάθεια να νομιμοποιήσουν και δικαιώσουν την Συμφωνία των Πρεσπών δήλωναν ότι το πέταγμα μια φορά τον χρόνο δυο ελληνικών μαχητικών στο FIR των Σκοπίων (με κάλυψη μάλιστα του κόστους από την Ελλάδα) στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ συνιστούσε μεγάλη εθνική επιτυχία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου των Σκοπίων μετά την συνάντηση με τον κ. Σεντοπ στα Σκόπια τονίζει ότι οι δυο χώρες συμφώνησαν στην ώθηση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Το ανακοινωθέν επισημαίνει ακόμη ότι οι κ. Πενταρόφκσι και Σεντόπ συζήτησαν την συνεργασία στο πνεύμα της ισχυρής φιλικής συνεργασίας των δυο χωρών, ενώ ο σκοπιανίος πρόεδρος Σ. Πενταρόφσκι δήλωσε ότι «οι δυο χώρες συμβάλουν στην σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής μεσω της συμμαχίας στο ΝΑΤΟ».

Ο κ. Πενταρόφσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την τουρκική στήριξη στα Σκόπια και έκανε ειδική μνεία στην αλληλεγγύη, την συνεργασία και την αμοιβαία υποστήριξη των δυο χωρών που είναι σημαντικές και για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κάτι που ο κ. Πενταρόφκσι δηλώνει, ενώ γνωρίζει ότι τα Σκόπια περιμένουν να προμηθευθούν εμβόλια για τον κορωνοϊό μέσω της Ελλάδας.

Ο κ. Σεντόπ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ ενώ εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο «Ιστορική Περιπέτεια της Τουρκικής Τοξοβολίας» που οργάνωσε στα Σκόπια το Yunus Emre Institute (YEE) που αποτελεί το νέο εργαλείο άσκησης soft diplomacy του καθεστώτος Ερντογάν και του Archers Foundation ενός οργανισμού που αποτελεί εργαλείο άσκησης επιρροής για λογαριασμό των υιών του Τούρκου προέδρου.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube