REAL TIME |

Weather Icon

Η ΕΕ θα ΄ναι διαρκώς δέσμια της Τουρκίας όσο της επιτρέπει να την εκβιάζει με όπλο το μεταναστευτικό

Η ΕΕ θα ΄ναι διαρκώς δέσμια της Τουρκίας όσο της επιτρέπει να την εκβιάζει με όπλο το μεταναστευτικό

Μία ακόμη απογοητευτική Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα ακόμη Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χωρίς κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Μία ακόμη Σύνοδος Κορυφής όπου σχηματίστηκε ένα σκληρό μπλοκ χωρών, οι οποίες ουσιαστικά θεωρούν σημαντικότερη την προάσπιση των συμφερόντων μιας τρίτης χώρας, έναντι των συμφερόντων δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και έναντι των οικονομικών, γεωπολιτικών και αμυντικών συμφερόντων της ίδιας της Ένωσης, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα κάθε έννοια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ας δούμε καταρχάς ποιες χώρες εντάσσονται σε αυτό το μπλοκ. Πρωτίστως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Μάλτα και ακολούθως, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Βουλγαρία. Ποιος όμως είναι ο λόγος που οι χώρες αυτές αντιτίθενται τόσο σθεναρά στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας;

Σίγουρα για κάθε χώρα υπάρχουν και διαφορετικοί λόγοι. Η Γερμανία έχει 3 εκατομμύρια τούρκους μετανάστες και τεράστια οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Στην Ισπανία, οι τράπεζες έχουν δανειοδοτήσει τουρκικές επιχειρήσεις ή κατέχουν τουρκικά ομόλογα συνολικού ύψους 83 δις ευρώ. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η Ιταλία. Ενώ η Βουλγαρία, που προστέθηκε στο γκρουπ των ως άνω «σκληρών» χωρών, έχει πάνω από ένα εκατομμύριο υπηκόους τουρκικής καταγωγής.

Σίγουρα οι παραπάνω λόγοι είναι σημαντικοί για κάθε μία από τις χώρες του «φιλοτουρκικού» γκρουπ. Υπάρχει όμως και ένας άλλος, σημαντικότερος λόγος, ο οποίος είναι κοινός για όλες τις χώρες που αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Και αυτός δεν είναι άλλος από το μεταναστευτικό. Από το φόβο αύξησης των μεταναστευτικών ροών, όπως συνέβη το 2015 και το 2016. Από τον κίνδυνο να ανοίξει η Τουρκία τα σύνορά της και να εξαπολύσει προς την Ευρώπη τα 4 εκατομμύρια μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο έδαφός της.

Ας δούμε λοιπόν γιατί το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για κάθε χώρα του «φιλοτουρκικού» γκρουπ. Καταρχάς, η Γερμανία και ειδικά η καγκελάριος Μέρκελ τρέμουν και μόνο στην ιδέα της επανάληψης των μεταναστευτικών ροών του 2015 – 2016, ειδικά μέσα στο 2021 που είναι η χρονιά των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Μάλτα, αποτελούν, μαζί με την Ελλάδα, τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από το μεταναστευτικό, καθώς είναι οι πύλες εισόδου μεταναστών προς την Ευρώπη. Συνεπώς, έχουν κάθε συμφέρον να μην θέλουν να «εξοργίσουν» την Τουρκία, προκειμένου αυτή να συνεχίσει να κρατά τα 4 εκατομμύρια μετανάστες στο έδαφός της. Η Ουγγαρία και η Πολωνία, μέλη της ομάδας των χωρών του Βίσεγκραντ, αποτελούν δύο από τις σκληρότερες χώρες στο ζήτημα του μεταναστευτικού, οι οποίες αρνούνται να δεχθούν μετανάστες στο έδαφός τους από την Ελλάδα ή άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, όπως έγραψα σε προηγούμενο άρθρο μου , οι χώρες αυτές, όχι μόνο δεν πρόκειται να υποκύψουν σε ενδεχόμενη επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος τους, αλλά θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν ακόμη και τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μην δεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις του Ούγγρου Υπουργού Εξωτερικών, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ευχαριστήσει την Τουρκία, καθώς φιλοξενεί 4 εκατομμύρια μετανάστες. Προσθέτοντας μάλιστα, πως είτε μας αρέσει είτε όχι, σε μεγάλο βαθμό η ασφάλεια της Ευρώπης είναι στα χέρια της Τουρκίας! Τέλος, η Βουλγαρία έχει 260 χλμ. συνοριακής γραμμής με την Τουρκία, οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δει στα σύνορά της εικόνες αντίστοιχες με αυτές που είδαμε όλοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα το Μάρτιο του 2020. Ειδικά μάλιστα, τη στιγμή που η άτυπη συμμαχία της με την Τουρκία της εξασφαλίζει μηδενικές ροές μεταναστών.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η Τουρκία έχει επιτύχει πλήρως το στόχο της. Να χρησιμοποιήσει δηλαδή το μεταναστευτικό ως υβριδικό όπλο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή «ασυλία» και ανοχή απέναντι στα επεκτατικά και επιθετικά σχέδια της στην Ανατολική Μεσόγειο. Να χρησιμοποιεί την απειλή «απελευθέρωσης» των 4 εκατομμυρίων μεταναστών που βρίσκονται στο έδαφός της, ως μέσο διαρκούς εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χτυπώντας έτσι τις ευαίσθητες χορδές ιδίως των κρατών μελών που πλήττονται άμεσα από το μεταναστευτικό ή που θεωρούν τη μεταναστευτική «απειλή» ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα τους, και μετατρέποντάς τα ουσιαστικά σε συμμάχους της Τουρκίας εντός της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και όλο αυτό δεν έχει συμβεί καθόλου τυχαία. Έγινε βάσει οργανωμένου σχεδίου. Πράγματι, όπως έχω επισημάνει σε προηγούμενο άρθρο μου, η Τουρκία, από το 2012, εξυφαίνει συστηματικά το σχέδιο αυτό, έχοντας καταργήσει την απαίτηση βίζας από τις περισσότερες «αδελφές» μουσουλμανικές χώρες (Πακιστάν, Αφγανιστάν, Αλγερία, Μαρόκο κ.ά.) και επιδοτώντας, απευθείας ή μέσω ΜΚΟ, τις αεροπορικές πτήσεις από τις χώρες αυτές προς την Τουρκία, μέσω της turkish airlines. Με αεροπορικά εισιτήρια που ξεκινούν από 15 ευρώ και δεν υπερβαίνουν τα 100 ευρώ, η Τουρκία έχει επιτύχει να μεταφέρει στο έδαφος της εκατομμύρια μουσουλμάνων μεταναστών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι άνδρες ηλικίας 20 – 30 ετών. Χαρακτηριστικά είναι πλέον τα σχετικά δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο, ειδικά για τους Σομαλούς μετανάστες.

Τα παραπάνω στοιχεία μάλιστα τα αναγνώρισε πλέον επίσημα και η ελληνική κυβέρνηση, μέσω συνέντευξης του αρμόδιου Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τους ανταποκριτές ξένου τύπου. Ειδικότερα, στη συνέντευξη αυτή, ο κ. Μηταράκης σημειώνει χαρακτηριστικά, ότι «Τις τελευταίες βδομάδες παρατηρήθηκαν στη Λέσβο αφίξεις μεταναστών από Σομαλία, μια χώρα η οποία δεν συνορεύει με την Ελλάδα. Στις 214 αφίξεις από 1 Νοεμβρίου στην Λέσβο, οι 142 είναι από την Σομαλία. Σύμφωνα με μαρτυρίες και διασταυρωμένες πληροφορίες, ΜΚΟ πληρώνουν τα έξοδα μεταφοράς & έκδοσης Visa στην Τουρκία, με πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη. Μετά μεταφέρονται στα Τουρκικά παράλια, όπου λαθροδιακινητές, πάλι με στήριξη ΜΚΟ, τους βοηθάνε να μπουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι διελεύσεις πρέπει και θα εμποδιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο. Δεν θέλουμε η χώρα μας να είναι η πύλη εισόδου της Ευρώπης».

Αφού λοιπόν το πρόβλημα αναγνωρίζεται σήμερα και επισήμως, καθίσταται πλέον αναγκαία η χάραξη μιας νέας εθνικής και ευρωπαϊκής στρατηγικής απέναντι σε αυτή την οργανωμένη υβριδική απειλή της Τουρκίας που στρέφεται εναντίον της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μεταφορά μεταναστών από τα ακριτικά ελληνικά νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα δεν συνιστά λύση του προβλήματος. Ούτε και η μεταφορά μεταναστών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (relocation), σύμφωνα με τη λεγόμενη αρχή της «δίκαιης κατανομής», που αποτελεί τη βάση της νέας μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία έχει αυτή τη στιγμή στο έδαφός της πάνω από 4 εκατομμύρια μετανάστες. Ακόμα και αν μεταφερθούν όλοι αυτοί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία μπορεί άμεσα να συγκεντρώσει άλλα 4 εκατομμύρια και στη συνέχεια άλλα τέσσερα και αυτή η κατάσταση να συνεχίζεται αενάως, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το συμμαχικό Πακιστάν έχει πληθυσμό 212 εκατομμύρια. Επομένως, η ευρωπαϊκή αυτή στρατηγική, περί relocation και «δίκαιης κατανομής» των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία υποστηρίζει και επιδιώκει και η ελληνική κυβέρνηση, είναι παντελώς εσφαλμένη και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιλύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αντιθέτως, θα διαιωνίζει τη σημερινή εκβιαστική πολιτική της Τουρκίας και θα καθιστά την Ευρωπαϊκή Ένωση διαρκώς δέσμια των επιδιώξεων και των εκβιασμών της τουρκικής ηγεσίας.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Τη λύση την έχω αναπτύξει σε προηγούμενο άρθρο μου: Η μόνη βιώσιμη και οριστική λύση για το μεταναστευτικό πρόβλημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η κατασκευή καταυλισμών μεταναστών ΕΚΤΟΣ Ευρώπης και ιδίως σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η μεταφορά σε αυτούς τους καταυλισμούς όλων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών που δεν έχουν «προσφυγικό προφίλ». Δηλαδή των μεταναστών που συγκεντρώνει στο έδαφός της η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια και ακολούθως τους χρησιμοποιεί ως υβριδικό όπλο εναντίον της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τη συνέχεια MarketNews 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube