Weather Icon

Η απελευθέρωση του Ντεμιρτάς προϋπόθεση για οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία Η.Β. – Τουρκίας

Η απελευθέρωση του Ντεμιρτάς προϋπόθεση για οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία Η.Β. – Τουρκίας

Η απελευθέρωση του πρώην συμπροέδρου του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είναι προϋπόθεση για τη σύναψη οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας, ανέφερε σε δήλωση του ο οργανισμός “Ειρήνη στο Κουρδιστάν”.

Η βρετανική ομάδα εκστρατείας “Ειρήνη στο Κουρδιστάν” (ΕσΚ), προέτρεψε την Βρετανή υπουργό Εμπορίου Liz Truss να ζητήσει από την Τουρκία να λογοδοτήσει, για αυτό που χαρακτήρισε ως «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πριν από τη συμφωνία της Τρίτης μετά το Brexit για τις μελλοντικές εμπορικές ρυθμίσεις.

Η ΕσΚ προέτρεψε τη Βρετανία να διασφαλίσει ότι η Άγκυρα τηρεί τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

“Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τη δεσμευτική απόφαση της περασμένης εβδομάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε ότι η συνέχιση της κράτησης του πρώην συμπροέδρου του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είναι παράνομη και υποκινούμενη από πολιτικά κίνητρα.”

«Η Liz Truss πρέπει να διασφαλίσει ότι η Τουρκία τηρεί την απόφαση του δικαστηρίου, ότι ο κ. Ντεμιρτάς θα απελευθερωθεί αμέσως από τη φυλακή ως προϋπόθεση για την υπογραφή οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας», πρόσθεσε η δήλωση της οργάνωσης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε την απόφαση του δικαστηρίου επιμένοντας ότι ο Ντεμιρτάς είναι τρομοκράτης και ότι η απόφαση δεν έχει καμία αξία.

Ωστόσο, η ΕσΚ προειδοποίησε την Truss ότι η αποτυχία να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία να απελευθερώσει τον Κούρδο πολιτικό, θα στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να παραβαίνει τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας, με ατιμωρησία, ενώ δίνει και το πράσινο φως στον Ερντογάν να κλιμακώσει την καταστολή ενός καθόλα νομίμου πολιτικού κόμματος.

Την περασμένη εβδομάδα, το HDP αποκάλυψε το μέγεθος των διώξεων εναντίον του κόμματος, με περίπου 20.000 μέλη και υποστηρικτές να έχουν συλληφθεί από το 2016. Από αυτούς οι 10.000 έχουν φυλακιστεί, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 200 εκλεγμένων αξιωματούχων και τουλάχιστον 7 βουλευτών.

Η Leyla Guven είναι το τελευταίο θύμα του τουρκικού καθεστώτος, η οποία φυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς η πρώην βουλευτίνα καταδικάστηκε σε 22 χρόνια και τρεις μήνες φυλάκισης με ψευδείς κατηγορίες τρομοκρατίας.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το ίδιο το HDP κινδυνεύει να κλείσει μετά την έγκριση ενός αμφιλεγόμενου νόμου την Κυριακή, ο οποίος επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναλάβει τον έλεγχο, ακόμη και να κλείνει μη κυβερνητικές οργανώσεις, φιλανθρωπικές οργανώσεις και πολιτικές οργανώσεις «που σχετίζονται με την τρομοκρατία».

Ο οργανισμός “Ειρήνη στο Κουρδιστάν” υπενθυμίζει στην Βρετανική κυβέρνηση ότι το εμπόριο και το κέρδος δεν μπορούν να έχουν προτεραιότητα έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας στην υπουργό Truss ότι η Τουρκία, έχοντας συμμαχήσει με τζιχαντιστές, διεξάγει σήμερα γενοκτονία εναντίον Κούρδων, ενώ έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου και για χρήση χημικών όπλων στο Ροζάβα, της βόρειας Συρίας.

“Η ΕσΚ θεωρεί ότι η μοναδική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μέση Ανατολή είναι η ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος”.

«Κεντρικό ρόλο για τον σκοπό αυτόν θα διαδραματίσει ο φυλακισμένος αρχηγός του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του οποίου η ελευθερία αποτελεί ουσιαστικό βήμα στη διαδικασία οικοδόμησης ειρήνης μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων. Πρέπει να απελευθερωθεί και έπειτα να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να τερματίσει αυτήν την ιστορική σύγκρουση.

«Η ΕσΚ καλεί τη Βρετανία να αξιοποιήσει τις τρέχουσες εμπορικές διαπραγματεύσεις, για να πιέσει την Τουρκία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να τερματίσει τον πόλεμο και τις συγκρούσεις, και να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση ενός μέλλοντος που θα βασίζεται στην ειρήνη, την ενότητα και τη συνεργασία».

Πηγή: kurdishvoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube