REAL TIME |

Weather Icon
Aφρική , Τουρκία 23 Δεκεμβρίου 2020

H Tυνησία προμηθεύεται τουρκικά Bayraktar TB-2 και απορρίπτει την συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ

H Tυνησία προμηθεύεται τουρκικά Bayraktar TB-2 και απορρίπτει την συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ

Xωριανόπουλος Άγγελος

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν την Κυριακή ότι το υπουργείο Άμυνας της Τυνησίας υπέγραψε σύμβαση ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων με τουρκικό κατασκευαστή drone για την αγορά τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Phoenix (UAV). Η τουρκική εφημερίδα, Haber Turk, ανέφερε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την παράδοση τριών τουρκικών αεροσκαφών ANKA-S, τριών σταθμών ελέγχου εδάφους και την εκπαίδευση 52 μελών της Πολεμικής Αεροπορίας της Τυνησίας.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία για όλα τα θέματα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, μετά από δύο χρόνια συνομιλιών για το τουρκικό drone. Αυτή η κίνηση της κυβέρνησης της Τυνησίας τους καθιστά τη δεύτερη χώρα στη Βόρεια Αφρική που κατέχει τουρκικά αεροσκάφη και μία από τις πρώτες στην αραβική ένωση που το έπραξαν. Τα τουρκικά αεροσκάφη έχουν γίνει πολύ περιζήτητα από πολλές χώρες, μετά την επιτυχία τους στη Συρία, τη Λιβύη και το Καραμπάχ. Τα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά εναντίον εχθρικής δύναμης στη Συρία, έδειξαν την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα του Bayraktar TB2.

Η κυβέρνηση της Τυνησίας επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι δεν ενδιαφέρεται να καθιερώσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι η αλλαγή της θέσης άλλων χωρών προς εξομάλυνση με το Τελ Αβίβ δεν θα επηρεάσει τη σταθερή θέση τους στο παλαιστινιακό ζήτημα. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας επεσήμανε σε δήλωση: «Όλοι οι ισχυρισμοί που κυκλοφορούν σχετικά με τη δυνατότητα σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τυνησίας και Ισραήλ είναι αβάσιμοι». Εξήγησαν ότι αυτό που προωθείται έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη και βασική θέση της Δημοκρατίας της Τυνησίας υπέρ του δίκαιου παλαιστινιακού σκοπού και υπέρ των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.

Η δήλωση υπογράμμισε τη σταθερή θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Qais Saeed, ο οποίος είπε επανειλημμένα ότι τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού είναι αναφαίρετα και απαράδεκτα, κυρίως μεταξύ των οποίων είναι το δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση και ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα το Αλ-Κουντ Αλ Σαρίφ (Ανατολική Ιερουσαλήμ). Η δήλωση συνέχισε: ”Αυτή η βασική θέση προέρχεται από τη βούληση του λαού της Τυνησίας και εκφράζει αυτό που αισθάνονται ως προς την αλληλεγγύη και την απόλυτη υποστήριξη των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, τα οποία τους έχουν διασφαλιστεί από διάφορες διεθνείς αναφορές και ψηφίσματα. ”

Το υπουργείο τόνισε ότι: Δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια δίκαιη, διαρκής και ολοκληρωμένη ειρήνη στην περιοχή χωρίς την εφαρμογή των αποφάσεων διεθνούς νομιμότητας σχετικά με τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού να ανακτήσουν τη γη τους και να ιδρύσουν το ανεξάρτητο κράτος τους.

Με πληροφορίες από almasdarnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube