Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 10 Δεκεμβρίου 2020

H Τουρκία κατηγορεί και απειλεί και τις ΗΠΑ: “Δεν μας έδωσαν Patriot – Οι κυρώσεις θα έχουν αντίθετο αποτέλεσμα”

H Τουρκία κατηγορεί και απειλεί και τις ΗΠΑ: “Δεν μας έδωσαν Patriot – Οι κυρώσεις θα έχουν αντίθετο αποτέλεσμα”

Ο εκπρόσωπος της τουρκική προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα έχει ελπίδες για βελτιωμένες σχέσεις υπό τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρά την ιστορία προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών που πιθανότατα θα μετατεθούν προς διαχείριση στην νέα κυβέρνηση.

Ο Καλίν, ο οποίος μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης σε εκδήλωση του Ιδρύματος German Marshall Fund (GMF), είπε ότι ο Μπάιντεν “γνωρίζει την Τουρκία”, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών φορέων και του τοπίου της.

“Αυτός και η ομάδα του εκτιμούν τη γεωπολιτική και στρατηγική αξία της Τουρκίας όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα της παγκόσμιας πολιτικής. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλή θετική ατζέντα με την κυβέρνηση Μπάιντεν”, δήλωσε ο Καλίν.

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν είναι οι κυρώσεις για την προμήθεια των S-400. Η Ουάσιγκτον έχει αντιταχθεί στη συναλλαγή, λέγοντας ότι το σύστημα είναι ασύμβατο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και ενέχει κινδύνους για τον προηγμένο μαχητικό F-35.

Υπό την πίεση των βουλευτών, η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, λόγω των S-400, αλλά μέχρι στιγμής αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, ο οποίος επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις σε χώρες που πραγματοποιούν σημαντικές συναλλαγές με την αμυντική βιομηχανία της Μόσχας.

Ο Καλίν είπε ότι η Άγκυρα στράφηκε στη Ρωσία για τις ανάγκες της στην αεροπορική άμυνα, αφότου οι ΗΠΑ αρνήθηκαν επανειλημμένα να της πουλήσουν τα συστήματα πυραύλων Patriot, αφού οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στους όρους.

Η απόκτηση του S-400 “κατά την άποψή μας, είναι αποτέλεσμα, όχι αιτία, ορισμένων προβλημάτων που αναπτύχθηκαν με την πάροδο των ετών”, δήλωσε ο Kalin.

“Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα. Δηλαδή, εάν η ανησυχία είναι να διατηρηθεί η ασφάλεια του προγράμματος F-35 όταν είναι εδώ στην Τουρκία και όταν οι S-400 είναι εκεί, πιστεύουμε ότι από τεχνική-στρατιωτική άποψη ότι το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί”, είπε.

“Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι δεν είναι πλέον τεχνικό-στρατιωτικό ζήτημα. Δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο για τις στενές σχέσεις της αμυντικής βιομηχανίας με τη Ρωσία, αλλά η τιμωρία της Τουρκίας για αυτό θα είναι τόσο αντιπαραγωγική που θα πλήξει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, επίσης δεν θα κάνει κανένα καλό. Θα έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα”, πρόσθεσε ο Καλίν.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube