REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία , Τουρκία 18 Δεκεμβρίου 2020

H Ρωσία νικάει: Πώς θα μπορούσαν να εκπυρσοκροτήσουν οι Αμερικανικές κυρώσεις και η πίεση της ΕΕ προς την Άγκυρα

H Ρωσία νικάει: Πώς θα μπορούσαν να εκπυρσοκροτήσουν οι Αμερικανικές κυρώσεις και η πίεση της ΕΕ προς την Άγκυρα

Ένα άρθρο που στην ουσία “βάζει” πλάτη στην Τουρκία και προσπαθεί να επηρεάσει τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σπρώξει ακόμα πιο βαθιά στην “αγκαλιά” της Ρωσίας την Τουρκία.

Αξίζει να διαβαστεί!

Ακολουθεί το άρθρο:

Αφού απειλούσαν να κάνουν το πρωτοφανές βήμα κυρώσεων έναντι νατοϊκού συμμάχου για πάνω από δύο χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν την Τουρκία σε οικονομικές κυρώσεις στις 14 Δεκεμβρίου για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Οι κυρώσεις στράφηκαν εναντίον της Τουρκικής Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών και επεβλήθησαν βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA), σύμφωνα με τον οποίο οι ΗΠΑ ζήτησαν από τα τέλη του 2017 να απειλήσουν πιθανούς πελάτες για αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, με σκοπό να μην καταστραφεί η δυτική εξοπλιστική αρχιτεκτονική.

Το S-400 επιλέχθηκε έναντι των δυτικών και κινέζων ανταγωνιστών για τις ανώτερες δυνατότητές του και θεωρείται το κορυφαίο σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρα στον κόσμο του είδους του. Είναι πολύτιμο για την ικανότητά του να επιτυγχάνει ταυτόχρονα πολύ μεγάλο αριθμό στόχων, την ισχυρή σουίτα αισθητήρων, την υψηλή κινητικότητα και την ευελιξία του με πρόσβαση σε πάνω από έξι τύπους πυραύλων. Επίσης είναι ικανό να βάλει έναντι μαχητικών stealth και υπερηχητικών όπλων που λίγα συστήματα αεροπορικής άμυνας είναι κατάλληλα για αποτελεσματική αντιμετώπιση. Παράλληλα με τις κυρώσεις, η Τουρκία αναμένεται να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλους πιθανούς πελάτες για προηγμένα ρωσικά οπλικά συστήματα, όπως η Αίγυπτος, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες που έχουν λάβει όλες τις απειλές των ΗΠΑ προειδοποιώντας τους να περιορίσουν τις αγορές τους σε δυτικά αμυντικά προϊόντα.

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα γεωπολιτική θέση της Τουρκίας, η κίνηση έχει σημαντική δυνατότητα να εμποδίσει τα αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Προηγούμενες κινήσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία έγιναν όταν η χώρα εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα πέμπτης γενιάς F-35. Η Τουρκία εκδιώχθηκε, παρά το γεγονός ότι υπήρξε αναπόσπαστο μέλος του προγράμματος και όχι εξωτερικός πελάτης, και παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επενδύσεις για την παραγωγή εκατοντάδων απαρτίων του αεροκσάφους σε εταιρείες που εδρεύουν στην Τουρκία.

Αυτό οδήγησε τελικά την Τουρκία να κοιτάξει προς τη Ρωσία για να της παράσχει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη από τα μέσα του 2018, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παρευρίσκεται στην εκπομπή MAKS 2019 στη Ρωσία μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και δείχνοντας ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για το Ρωσικό Su- 57.

Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν στα τελευταία στάδια για μια τουρκική παραγγελία για μαχητικά αεροσκάφη Su-35, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να ακολουθηθεί από μια παραγγελία για το πιο προηγμένο Su-57. Η Τουρκία έδειξε επίσης ενδιαφέρον για το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500, το οποίο αποτελεί συμπληρωματική πλατφόρμα του S-400 που βρίσκεται επί του παρόντος στα τελευταία στάδια ανάπτυξης και σχεδιάστηκε για διαστημικό πόλεμο και εντοπισμό και προσβολή στόχων υψηλής αξίας, όπως υπερηχητικά αεροσκάφη.

Προηγουμένως θεωρήθηκε ότι το εμφανές ενδιαφέρον της Τουρκίας για απόκτηση περισσότερων ρωσικών αντιπυραυλικό-αντιαεροπορικών συστημάτων υψηλού επιπέδου μετά από τους S-400, γινόταν σε μεγάλο βαθμό για να αποτρέψουν τις ΗΠΑ να επιβάλλουν περισσότερες κυρώσεις στην Τουρκία.

Η επιβολή κυρώσεων, ωστόσο, σημαίνει ότι η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Τουρκίας για να απαντήσει τόσο στις ΗΠΑ όσο και για να βρει μέσα εκσυγχρονισμού των αμυντικών της αναγκών, χωρίς να βασίζεται σε δυτικές πηγές.

Το τελευταίο θέμα επείγει το 2020, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις για τις εδαφικές της αξιώσεις από τη γειτονική Ελλάδα, η οποία Ελλάδα είχε λάβει σημαντική υποστήριξη στις θέσεις της για το θέμα αυτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τη Γαλλία ειδικότερα. Η Ελλάδα εξάλλου αναμένεται να λάβει σύγχρονα μαχητικά Rafale και F-35 που παρέχουν ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Με την Τουρκία ήδη υπό πίεση από τη Δύση λόγω της απομάκρυνσής της από το πρόγραμμα F-35 και της συνεχιζόμενης πίεσης που υφίσταται στη Μεσόγειο, η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων είναι πιθανό να είναι το τελευταίο βήμα προτού δεσμευτεί και γίνει ακόμα πιο σημαντικός πελάτης για τα ρωσικά αντιπυραυλικά/αντιαεροπορικά συστήματα και τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη – με πιθανό πρώτο βήμα την παραγγελία Su-35 ή Su-57.

Ο πρωταρχικός παράγοντας που θα μπορούσε να καθυστερήσει αυτήν την  διαδικασία, ωστόσο, είναι η αλλαγή στη διοίκηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιθανές ελπίδες στην Άγκυρα ότι η επικείμενη διοίκηση Joe Biden θα επιδιώξει να βελτιώσει τις σχέσεις και να χαλαρώσει τις κυρώσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση, ωστόσο, ο πρωταρχικός δικαιούχος της κίνησης της Ουάσινγκτον για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα είναι η Μόσχα, η οποία θα μπορούσε να δει νέα συμβόλαια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων να ενισχύουν τον αμυντικό της τομέα και να χρηματοδοτήσει έρευνα και ανάπτυξη για μελλοντικά προηγμένα όπλα για την αντιμετώπιση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: militarywatchmagazine.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube