Weather Icon
Ουκρανία , Τουρκία 23 Δεκεμβρίου 2020

H Oυκρανία θα ναυπηγήσει τουρκικά πολεμικά πλοία και θα εμπλακεί στην συμπαραγωγή τουρκικών Bayraktar

H Oυκρανία θα ναυπηγήσει τουρκικά πολεμικά πλοία και θα εμπλακεί στην συμπαραγωγή τουρκικών Bayraktar

Χωριανόπουλος Άγγελος

Η Τουρκία θα πωλήσει τέσσερις κορβέτες τουρκικής σχεδίασης στον παρακείμενο γείτονα της Μαύρης Θάλασσας, την Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας-πλαισίου για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των αμυντικών προμηθειών. Η συμφωνία, που υπεγράφη στις 15 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει επίσης τη μεταφορά της τουρκικής τεχνολογίας στην Ουκρανία και τη συμπαραγωγή των τουρκικών οπλισμένων αεροσκαφών.

Υπογράφηκε από τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Andriy Taran και τον κορυφαίο αξιωματούχο της Τουρκίας για την προμήθεια άμυνας, Ismail Demir. Η συμφωνία για το πολεμικό πλοίο θα μπορούσε να αξίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Defense News υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το 2018, η τουρκική κρατική εταιρεία αμυντικών τεχνολογιών STM κέρδισε συμβόλαιο για την παραγωγή και πώληση τεσσάρων κορβετών MILGEM στο Ναυτικό του Πακιστάν.

Η STM δεσμεύτηκε να παραδώσει το πρώτο μικρό πολεμικό πλοίο πολλαπλών ρόλων μέχρι το τέλος του 2021. Η σύμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή δύο κορβετών στην Τουρκία, ενώ οι άλλες δύο σχεδιάζονται για παραγωγή στο Karachi Shipyard & Engineering Works του Πακιστάν. Ένας Τούρκος αξιωματούχος προμηθειών ανέφερε ότι παρόμοιο σχέδιο παραγωγής μπορεί να εφαρμοστεί και στην ουκρανική σύμβαση. Οι πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι η STM ενδέχεται να χρειαστεί να αντικαταστήσει ορισμένα αμερικανικά κατασκευαστικά μέρη στην αρχιτεκτονική MILGEM με τοπικά κατασκευαστικά στοιχεία, λόγω μιας πρόσφατης απόφασης των ΗΠΑ να κυρώσει τον οργανισμό προμηθειών της Τουρκίας.

Η κίνηση των Η.Π.Α. έγινε στο πλαίσιο του CAATSA ως απάντηση σε μια απόφαση της Τουρκίας να προμηθεύσει και να αναπτύξει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400. Η Τουρκία είναι το πρώτο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που ανέπτυξε ένα ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας.

Όπως έχουμε προαναφερθεί στο infognomonpolitics η Τουρκική εξοπλιστική βιομηχανία στο σύνολό της φαίνεται να κάνει ένα τεράστιο άνοιγμα στην Ουκρανική αγορά με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως φαίνεται από τις συμβάσεις και τις συμφωνίες συμπαραγωγής. Από γεωπολιτικής απόψεως το ζήτημα της Ρωσικής κατάκτησης της Κριμαίας είναι ο ”μαύρος λίθος” της κυβέρνησης Ομπάμα, αλλά και ευρύτερα του Δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ, καθώς δεν κατάφεραν να προστατέψουν την Ουκρανία και τα στρατηγικής σημασίας λιμάνια της από τις Ρωσικές Υβριδικές Επιχειρήσεις του 2014.

Όπως όλα δείχνουν η Τουρκία σχεδιάζει να ενισχύσει έτη περαιτέρω την πίεση προς την Ρωσία με σκοπό να αντλήσει διεθνή υποστήριξη από την Δύση (ΗΠΑ, Γερμανία), φτάνοντας στα άκρα την σχέση της με την Ρωσία, καθώς στο θέμα της Κριμαίας ο ρωσικός παράγοντας δεν φαίνεται να έχει καμία ευελιξία στην διπλωματία του. Η Ουκρανία κατά την γνώμη του γράφοντα θα αποτελέσει έμμεσο πεδίο ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ, Τουρκίας-Μ. Βρετανίας, καθώς οι δύο χώρες είναι αυτές που ουσιαστικά στηρίζουν με τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό την Ουκρανική βιομηχανία,συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις στην Μαύρη Θάλασσα και εντείνουν την πίεσή τους προς την Ρωσία. Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική από πλευράς Δύσης, η Ρωσία θα στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Κίνα με καταστροφικά αποτελέσματα για την Δυτική επιρροή στην Ευρασία.

Με πληροφορίες από defensenews, defenseone, bulgarianmilitary

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube