Weather Icon
Κίνα 13 Δεκεμβρίου 2020

H Kίνα ολοκλήρωσε το δίκτυο δορυφόρων πλοήγησης Beidou

H Kίνα ολοκλήρωσε το δίκτυο δορυφόρων πλοήγησης Beidou

Χωριανόπουλος Άγγελος

Νωρίτερα φέτος η Κίνα εκτόξευσε τον τελικό δορυφόρο στο δίκτυο δορυφορικής πλοήγησης Beidou.

Η ολοκλήρωση του δικτύου Beidou της Κίνας το καθιστά το τέταρτο δίκτυο του είδους και των δυνατοτήτων του παράλληλα με το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS) των ΗΠΑ, το GLONASS της Ρωσίας και το δίκτυο Galileo της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 με την πρώτη και τη δεύτερη έκδοση που παρέχει κάλυψη για την Κίνα και την Ασία-Ειρηνικό αντίστοιχα, το ολοκληρωμένο δίκτυο έχει πλέον παγκόσμια κάλυψη με συνολικά 35 λειτουργικούς δορυφόρους, περισσότερους δορυφόρους από οποιοδήποτε άλλο δίκτυο λειτουργεί αυτήν τη στιγμή.

Γιατί είναι σημαντική η δορυφορική πλοήγηση;

Η δορυφορική πλοήγηση έχει αντίκτυπο σε τόσες πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής. Βιομηχανίες όπως οι υπηρεσίες παράδοσης εξαρτώνται από τη δορυφορική πλοήγηση για τη σύνδεση προγραμμάτων οδήγησης με προορισμούς, βοηθώντας τους στην πλοήγηση στους πελάτες και επιτρέποντας στους πελάτες να παρακολουθούν την πρόοδό τους σε πραγματικό χρόνο. Μόνο η παράδοση τροφίμων είναι μια βιομηχανία 100 + δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως και είναι πιθανό να αναπτυχθεί μόνο στο ορατό μέλλον.

Στη συνέχεια, υπάρχουν επίσης οι προφανείς στρατιωτικές εφαρμογές της δορυφορικής πλοήγησης, από τη μετακίνηση στρατευμάτων σε πεδία μάχης, την καθοδήγηση πλοίων στη θάλασσα και την αποστολή πυρομαχικών με ακρίβεια στο στόχο, έως την παρακολούθηση των αυξανόμενων στόλων μη επανδρωμένων οχημάτων που κινούνται δια ξηράς, πάνω από τη θάλασσα και στον αέρα. Λόγω των ουσιαστικών οικονομικών και ιδιαίτερα στρατιωτικών εφαρμογών της δορυφορικής πλοήγησης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ανάπτυξη αυτών των δορυφορικών δικτύων έχει γίνει μια άλλη βασική μέτρηση της εκτίμησης του συνεχιζόμενου μεγάλου ανταγωνισμού.

Ο αντίκτυπος του δικτύου της Κίνας Beidou

Το γεγονός ότι η Κίνα διαθέτει την τεχνολογία όχι μόνο για την ανάπτυξη δορυφόρων πλοήγησης, αλλά και για την εκτόξευσή τους και τη λειτουργία τους για την παροχή παγκόσμιας κάλυψης, αποτελεί βασικό μέτρο της ανάδειξης της Κίνας ως παγκόσμιας δύναμης. Η αποφυγή της εξάρτησης από το δορυφορικό δίκτυο πλοήγησης ενός άλλου έθνους είναι το κλειδί τόσο της οικονομικής ανεξαρτησίας της Κίνας όσο και της διατήρησης της εθνικής της ασφάλειας.

Το ίδιο το δίκτυο Beidou μπορεί επίσης να προσφέρει οικονομικές και διπλωματικές ευκαιρίες. Οι New York Times σημείωσαν στο άρθρο, «China’s ‘Belt and Road’ Plan in Pakistan Takes a Military Turn», ότι η Κίνα επέκτεινε τη χρήση του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης Beidou στο Πακιστάν όχι μόνο για εμπορική χρήση αλλά και για στρατιωτική . Το άρθρο εικάζει ότι η Κίνα σχεδίαζε να επεκτείνει αυτήν την προσφορά σε άλλους πιθανούς εταίρους σε ολόκληρη την Ευρασία ως μέρος της πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI). Φυσικά, το BRI θα περιλαμβάνει ένα τεράστιο στοιχείο μεταφοράς που απαιτεί δορυφορική πλοήγηση για την παρακολούθηση και καθοδήγηση οχημάτων, τρένων, σκαφών και αεροσκαφών.

Με την Κίνα να διαθέτει το δικό της δίκτυο δορυφορικής πλοήγησης με πλήρη παγκόσμια κάλυψη, δεν θα εξαρτάται ούτε από άλλα έθνη όπως οι ΗΠΑ ή η ΕΕ για πρόσβαση στα δίκτυα GPS και Galileo ούτε θα είναι ευάλωτη στις προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ να αρνηθούν την πρόσβαση της Κίνας σε τέτοια δίκτυο για να παρεμποδίσει την αυξανόμενη επιρροή του σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Η παροχή στρατιωτικής χρήσης σε άλλα έθνη, όπως έκανε η Κίνα με το Πακιστάν, είναι επίσης ένα βασικό διπλωματικό εργαλείο που επιτρέπει στο Πεκίνο να κερδίσει έδαφος εναντίον των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Το δίκτυο δορυφορικής πλοήγησης Beidou της Κίνας αποτελεί βασικό ορόσημο για την ανάπτυξη της Κίνας και βασικό στοιχείο για τις ευρύτερες, περιφερειακές και παγκόσμιες φιλοδοξίες της μέσω του BRI. Είναι ένα σημάδι όχι μόνο της ανόδου της Κίνας ως παγκόσμιας δύναμης, αλλά σηματοδοτεί τη δυνατότητα της Κίνας να κλείσει άλλα τεχνολογικά, οικονομικά και στρατιωτικά κενά που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη άφησαν μέχρι τώρα.

Beidou και Internet Of Military Things

Σε προηγούμενο άρθρο στο infognomonpolitics αναλύσαμε την σημασία του IoMT εντός των δομών της μελλοντικές πολεμικής διαδικασίας. Η βάση λειτουργίας του IoMT είναι η πλήρης διασύνδεση όλων των πλατφορμών, συστημάτων, αισθητήρων και στρατιωτών που παίρνουν μέρος στην πολεμική διαδικασία με σκοπό την ζωντανή μεταφορά δεδομένων μάχης από τα Κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου προς τους τοπικούς συμμετέχοντες της διαδικασίας (από την βάση-έδρα του στρατεύματος μέχρι το κράνος-ρολόι του στρατιώτη). Η επεξεργασία δεδομένων βασίζεται σε ”υπερυπολογιστές” όπου μελλοντικά θα αντικατασταθούν από κβαντικούς υπολογιστές, οι οποίοι είναι ικανοί να επεξεργαστούν και να αναλύσουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων μέσω Big Data Analysis και τεχνολογιών Αντιληπτικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Η στρατιωτική χρήση του 5G επιτρέπει την τεράστια ροή πληροφοριών (εως και 200 φορές μεγαλύτερη) από τα Κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου προς τα συστήματα επί της πολεμικής διαδικασίας, χωρίς να υπάρχουν απώλειες δεδομένων και ενδιάμεσες παρεμβολές ξένου σήματος. 

Τα δορυφορικά συστήματα της Κίνας όπως το Beidou σύμφωνα με την έκθεση ”China 2025” θα είναι διασυνδεδεμένα με τις μη επανδρωμένες φρεγάτες του Κινεζικού Ναυτικού, τα μη επανδρωμένα οχήματα πάσης φύσεως(εναέρια και υποβρύχια), τις κεφαλές πυραύλων cruise αλλά και των βαλλιστικών. Κατά συνέπεια μέσω του IoMT θα λαμβάνουν εντολές από τα Κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου μέσω δορυφορικής σύνδεσης και θα μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση σε οποιαδήποτε φάση της πορείας τους, θέτοντας έτσι τα εγγύς Κινεζικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια) ως A2/AD zone για το Ναυτικό των ΗΠΑ. Μέσω αυτής της εξέλιξης η Κίνα πλέον θα είναι ικανή μέσω κυβερνοεπίθεσης στα δορυφορικά δίκτυα του GPS  να αποκλείσει πλήρως τις Ηνωμένες Πολιτείες από τα εγγύς ευρασιατικά ύδατα και να πάρει τον πλήρη έλεγχο των εμπορικών οδών από την Νότια Σινική Θάλασσα μέχρι τον Κόλπο του Σουέζ, από όπου περνάει το 70% των εμπορευμάτων προς την Ευρώπη. Η λειτουργία αυτής της διαδικασίας είναι ένα τεράστιο βήμα από μεριάς Κίνας προς την δημιουργία μίας πανευρασιατικής οντότητας της οποίας η κοινωνική-οικονομική λειτουργία θα βασίζεται πλήρως σε Κινεζικά εμπορικά δίκτυα, τρένα, δρόμους και άλλα δημόσια έργα τα οποία θα είναι πλήρως αποκλεισμένα από τις συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από GlobalNews, EurasianTimes, EurasianMonitor

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube