Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ 10 Δεκεμβρίου 2020

Γιατί το Ισραήλ επέλεξε την δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα μέσω τηλεχειριζόμενου πολυβόλου

Γιατί το Ισραήλ επέλεξε την δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα μέσω τηλεχειριζόμενου πολυβόλου

David Hambling

Σύμφωνα με ιρανικούς αξιωματούχους, για τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh,  χρησιμοποιήθηκε ένα τηλεχειριζόμενο μη επανδρωμένο πολυβόλο. Εάν ισχύει αυτό μιλάμε για μία πρωτότυπη επιχείρηση ”αποκεφαλισμού εξουσίας” από πλευράς του Ισραήλ μέσω καινοτόμων τεχνολογιών, οι οποίες όμως χρησιμοποιούνται ακόμα και από αντάρτικες οργανώσεις.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS, ολόκληρη η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή από απόσταση, φερόμενη από το Ισραήλ, χωρίς ανθρώπινο προσωπικό στο σημείο της επίθεσης. «Κανένας δεν ήταν παρών στην δολοφονία», σύμφωνα με την τελευταία έκδοση των εκδηλώσεων που παρουσίασε ο Ali Shamkhani, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν.

Ένα επιθετικό τουφέκι Stg-44 τροποποιήθηκε για απομακρυσμένη στόχευση και πυροβολισμό από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό το 2013.

Τα απομακρυσμένα όπλα έχουν μακρά ιστορία. Πίσω στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, το B-29 Superfortress ήταν ριζοσπαστικό μοντέλο για την απομάκρυνση των πυροβόλων από τους πέντε πυργίσκους που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του αεροσκάφους και αντ’ αυτού στόχευσε τα όπλα από έναν σταθμό θόλων από πλεξιγκλάς. υπολογιστής – General Electric’s Central Fire Control System  – υπολόγισε την απαιτούμενη μετατόπιση για να κατευθύνει τα όπλα στο σημείο που πρέπει να δείχνουν. Οι απομακρυσμένοι πυργίσκοι, ο καθένας με δύο πολυβόλα διαμέτρου 0,50, ήταν θανατηφόροι: ένας Β-29 κατέρριψε επτά Ιαπωνικά μαχητικά σε μία μόνο αερομαχία. Τέτοιοι απομακρυσμένοι πυργίσκοι συνέχισαν να χρησιμοποιούνται μέχρι τις πρώτες εκδόσεις του B-52 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η τεχνολογία των απομακρυσμένων όπλων έκανε ένα βήμα προς τα εμπρός όταν οι τηλεοπτικές κάμερες έδωσαν στον χειριστή την όψη. Σε πρόσφατες συγκρούσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι αντάρτες επιτίθεντο συχνά στον πολυβολητή πάνω από ένα θωρακισμένο όχημα με IED ή RPG-7. Αυτό οδήγησε στο να αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό ο «κορυφαίος πυροβολητής» από ένα σύστημα που ονομάζεται Common Remote Operated Weapon Station, ή CROWS, οπότε η ίδια δουλειά θα μπορούσε να εκτελεστεί  με ασφάλεια. Η νορβηγική Kongsberg έχει προμηθεύσει περίπου 20.000 απομακρυσμένα συστήματα, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν πολυβόλα .50 διαμετρήματος ή 7,62 mm ή εκτοξευτές χειροβομβίδων, με επιλογές κάμερας ημέρας, νύχτας ή θερμικής εικόνας Τα συστήματα είναι πλήρως σταθεροποιημένα, οπότε ο οπλιστής μπορεί να κρατήσει ένα πολυβόλο στο στόχο ακόμη και από ένα όχημα που κινείται πάνω από τραχύ έδαφος.

Ταυτόχρονα, ένας πολύ διαφορετικός τύπος τηλεχειριζόμενου όπλου έχει εμφανιστεί στο κάτω μέρος της αγοράς. Αυτά αναφέρονται λεπτομερώς σε μια έκθεση του 2016 για τον στρατό των ΗΠΑ από τους Robert Bunker και Alma Keshavarz, «Τρομοκρατικά και τηλεοπτικά όπλα ελεύθερου σκοπευτή για πολυβόλα». Η έκθεση αποκαλύπτει μια ολόκληρη υποκαλλιέργεια μηχανικών και κατασκευαστών που εργάζονται στις εφευρέσεις τους σε εργαστήρια γκαράζ σε μια ευρεία περιοχή. «Οι πρώτοι και πιο παραγωγικοί χειτιστές ήταν ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός που δραστηριοποιείται εντός και γύρω από την πόλη του Χαλεπίου. Τα όπλα έχουν εξαπλωθεί και σε Σιιτικές πολιτοφυλακές, σε Κουρδούς μαχητές στο Ιράκ, σε τζιχαντιστές ανταρτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους». Ενώ η τεχνολογία δεν είναι πουθενά τόσο εξελιγμένη όσο τα CROWS στα οχήματα του στρατού των ΗΠΑ, είναι σίγουρα αποτελεσματική. Αυτά τα απομακρυσμένα όπλα επιτυγχάνουν τον στόχο της πυροδότησης ενός όπλου με ακρίβεια.

Τα όπλα ποικίλλουν. Ο έλεγχος γινόταν μέσω καλωδίου, με το πυροβόλο όπλο μόλις λίγα μέτρα μακριά. Μερικά λειτουργούσαν μέσω ραδιοφώνου από μεγαλύτερη απόσταση. Οι σερβοκινητήρες, που διατίθενται στο εμπόριο για ηλεκτρονικά έργα και ρομποτική, παρέχουν τη δύναμη για να στοχεύσουν το όπλο. Τακτικά παρέχουν μια σταθερή, ακριβή πλατφόρμα πυροδότησης και χωρίς το άγχος του να δολοφονηθεί ο σκοπευτής, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη στόχευση. Έχει επίσης δύο βασικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τη χρήση οπλισμένων αντρών στο έδαφος. Το ένα είναι ότι δεν υπήρχε κίνδυνος να σκοτωθεί ή να συλληφθεί ο χειριστής του όπλου – σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν τουλάχιστον δύο φορτία από αυτούς. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι η επίθεση είναι αδύνατο να εντοπιστεί.

Σύμφωνα με το FARS, το τηλεχειριστήριο όπλο τοποθετήθηκε σε ένα φορτηγό Nissan στο πλάι του δρόμου. Αφού το όπλο είχε πυροβολήσει αρκετές φορές από απόσταση 150 μέτρων, χτυπώντας τον Φαχριτζάντε αρκετές φορές (χτυπήθηκε επίσης ένας σωματοφύλακας), μια μεγάλη βόμβα κατέστρεψε το Nissan – και πιθανώς όλα τα στοιχεία για το ποιος είχε πραγματοποιήσει την επίθεση. Αυτή η ανωνυμία είναι ακριβώς η λογική που οδήγησε πολλά έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, να χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρά επανδρωμένα οχήματα για συγκεκριμένες αποστολές. Ενώ οι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι βρήκαν στοιχεία στον τόπο που συνδέουν την επίθεση με τον ισραηλινό στρατό, αυτό φαίνεται απίθανο δεδομένου του τρόπου που προφανώς πραγματοποιήθηκε.

Τώρα, φαίνεται ότι δεν είναι μόνο αεροσκάφη στον ουρανό που πρέπει να προσέχουμε.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: forbes.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube