Weather Icon
Ινδία , Σαουδική Αραβία 9 Δεκεμβρίου 2020

Για πρώτη φορά στην ιστορία ο αρχηγός του Ινδικού Στρατού επισκέπτεται την Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ – Αναγκαία η συμμετοχή της Ελλάδας στον εν διαμορφώσει άξονα

Για πρώτη φορά στην ιστορία ο αρχηγός του Ινδικού Στρατού επισκέπτεται την Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ – Αναγκαία η συμμετοχή της Ελλάδας στον εν διαμορφώσει άξονα

Xωριανόπουλος Άγγελος

Το νέο διεθνές περιβάλλον της Ευρασίας φαίνεται μετά από χρόνια να εκλαμβάνει νέες δυναμικές διαστάσεις που δεν έχουν ξανασυμβεί στην ανθρώπινη ιστορία, με νέους περιφερειακούς παίκτες να διαμορφώνουν το νέο γεωοικονομικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Χώρες όπως η Ινδία και τα ΗΑΕ εκμεταλλευόμενες την απουσία των ΗΠΑ και την επιθυμία τους για παρεμβολή εντός των Κινεζικού BRI, φαίνεται πως σε υπόγεια συνεργασία με την Δύση τείνουν να δημιουργήσουν ένα νέο πλέγμα συμμαχιών που θα ξεκινάει από την Ινδία και θα φτάνει μέχρι την Γαλλία

Τακτικές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαίδευση εκτός από την κοινή παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού είναι μερικοί από τους στόχους που η Ινδία, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία επιδιώκουν να επιτύχουν μετά την συνάντησή τους με τον αρχηγό του στρατού, Στρατηγό M.M. Naravane, ο οποίος θα επισκεφθεί για μια εβδομάδα τις δύο βασικές χώρες της Μέσης Ανατολής.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη ενός αρχηγού του Ινδικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ και θεωρείται ως ένδειξη του τρόπου με τον οποίο οι δεσμοί της Ινδίας με τη Μέση Ανατολή βελτιώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης από τις 9 έως τις 14 Δεκεμβρίου, ο στρατηγός Naravane θα συναντηθεί με τους ομολόγους του και την ανώτερη στρατιωτική ηγεσία αυτών των χωρών. Πηγές ανέφεραν ότι η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί για νωρίτερα, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας Covid.

Η καθυστέρηση επηρέασε επίσης την πρώτη διμερή άσκηση του Ινδικού στρατού και με τις δύο χώρες. Σύμφωνα με το σχέδιο, 45 αξιωματούχοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Ινδία θα ταξιδέψουν στην άλλη χώρα για παρόμοιες στρατιωτικές ασκήσεις.

Ιστορική επίσκεψη

Σε δήλωση που εκδόθηκε την Τρίτη, ο στρατός είπε ότι το ταξίδι του Ναραβάν ήταν «ιστορικό με την έννοια ότι θα είναι η πρώτη φορά που ένας Ινδός Αρχηγός Στρατού επισκέπτεται τα ΗΑΕ και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Ο στρατηγός Naravane θα βρίσκεται στα ΗΑΕ στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου προγραμματίζεται να καλέσει ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Αναμένεται να συζητήσει τρόπους ενίσχυσης των αμυντικών σχέσεων Ινδίας-ΗΑΕ. Πηγές ανέφεραν ότι ένας τομέας εστίασης θα είναι η συγκέντρωση στον τομέα της αμυντικής παραγωγής. «Και οι δύο χώρες βρίσκονται στην πρώτη θέση όσον αφορά τις εισαγωγές άμυνας. Και οι δύο χώρες επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των αυτόχθονων ικανοτήτων τους και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούν να συνεργαστούν », ανέφερε μια πηγή.

Και οι δύο χώρες βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες μεταξύ τους για μια πιθανή δημιουργία διαδρομής Make in India με σκοπό την προμήθεια οπλισμού στον Ινδικό στρατό, ένα συμβόλαιο του οποίου κέρδισε η κρατική εταιρεία ΗΑΕ Caracal.

Σαουδαραβικό πόδι

Από τα ΗΑΕ, ο στρατηγός Naravane θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία για το δεύτερο σκέλος της περιοδείας του στις 13-14 Δεκεμβρίου. Ο Στρατός είπε ότι ο αρχηγός του θα προωθήσει την «εξαιρετική αμυντική συνεργασία μεταξύ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδίας μέσω πολλαπλών συναντήσεων με ανώτερα στελέχη του ιδρύματος ασφαλείας και θα ανταλλάξει απόψεις για διάφορα θέματα που σχετίζονται με την άμυνα».

Ο αρχηγός του στρατού θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της Βασιλικής Στρατιωτικής Δύναμης, τα αρχηγεία της κοινής δύναμης και τη Στρατιωτική Ακαδημία του Βασιλιά Abdulaziz. Ο στρατηγός Naravane έχει επίσης προγραμματίσει να επισκεφτεί το Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας και να απευθυνθεί στους φοιτητές και τη σχολή του ιδρύματος. Εξηγώντας τη σημασία αυτής της επίσκεψης, πηγές τόνισαν ότι αυτό θα μπορούσε τελικά να ανοίξει το δρόμο για βαθύτερους στρατιωτικούς δεσμούς.

Πακιστάν, Τουρκία εναντίον Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ

Η επίσκεψη του στρατηγού Naravane έρχεται σε μια στιγμή όπου υπάρχουν πολλές αναταραχές στον ισλαμικό κόσμο, από τις προσπάθειες των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας να χαλαρώσουν τους δεσμούς μεταξύ Ισραήλ-Πακιστάν προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό μπλοκ. Είναι επίσης μια εποχή που η σχέση του Πακιστάν με τη Σαουδική Αραβία, που ήταν ο ισχυρότερος σύμμαχός της, είχε αρκετές αναταραχές.

Δεκαετίες στενών στρατιωτικών, πολιτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν κατέρρευσαν τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της Νότιας Ασίας, Σάχμαντ Κουρμί Κρίσι, επέκρινε το Ριάντ για την αποτυχία σύγκλησης ειδικής συνάντησης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για το Κασμίρ. Η επίσκεψη του αρχηγού Στρατού του Πακιστάν Στρατηγού Κουμάρ Μπάτζαι στη Σαουδική Αραβία τον Αύγουστο, για να διευκολυνθεί η διπλωματική ένταση μεταξύ των χωρών, έληξε με την άρνησή του να συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Mohammed bin Salman.

Ως έχει, ο πρώην αρχηγός του στρατού του Πακιστάν, στρατηγός Raheel Sharif, ηγείται ενός ισλαμικού στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Προς το παρόν, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Σουδάν εργάζονται επίσης για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από eurasiantimes, theprint

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube