Weather Icon
Γαλλία , Ισλάμ 7 Δεκεμβρίου 2020

Γάλλος βουλευτής ζητά αυστηρότερα μέτρα για όσους αλλοδαπούς αρνούνται να αφομοιωθούν

Γάλλος βουλευτής ζητά αυστηρότερα μέτρα για όσους αλλοδαπούς αρνούνται να αφομοιωθούν

Η Γαλλία πρέπει να υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα για όσους αρνούνται να αφομοιωθούν στην κοινωνία, δηλώνουν στο Sputnik βουλευτές, προτείνοντας μέτρα για εκείνους που περιλαμβάνονται στη λίστα Fiche S, δηλαδή των ατόμων που αποτελούν σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Στις αρχές της εβδομάδας υπήρξαν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης από το οποίο ζήτησε τη δημιουργία ενός χάρτη αξιών που πρέπει να γίνεται σεβαστός στη χώρα. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο καταπολέμησης του ριζοσπαστικού Ισλάμ, το οποίο ανακοίνωσε ο Μακρόν μετά και τον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί από έφηβο με καταγωγή από την Τσετσενία επειδή είχε δείξει τα αμφιλεγόμενα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Τη δολοφονία του καθηγητή είχε ακολουθήσει επίθεση με μαχαίρι σε καθολική εκκλησία στη Νίκαια λίγο μετά στα τέλη Οκτωβρίου στην οποία Τυνήσιος σκότωσε τρεις ανθρώπους. Ακόμα μία απόπειρα μαχαιρώματος σημειώθηκε λίγο μετά στην Αβινιόν με τον δράστη να πέφτει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Ακολούθησε ακόμα ένα περιστατικό στη Λυόν καθώς και μία κοντά στην πρεσβεία της Γαλλίας στη Σαουδική Αραβία.

Εντελώς ξένες αρχές

Καθώς η Γαλλία ζει ακόμα μία έξαρση τρομοκρατικών επιθέσεων, επικριτές ρίχνουν την ευθύνη στην ελλιπή μεταναστευτική πολιτική. Συγκεκριμένα, ο δράστης της Νίκαιας, Μπραχίμ Αουσάουι, έφτασε από την Τυνησία στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο με άλλους μετανάστες. Τον Οκτώβριο, πριν τις επιθέσεις, διατάχθηκε να φύγει από τη χώρα καθώς δεν είχε δικαίωμα να χαρακτηριστεί πρόσφυγας. Ωστόσο, κατάφερε όχι μόνο να παραμείνει στη χώρα αλλά να διασχίσει όλη την περιοχή της Ιταλίας και να φτάσει στη Γαλλία.

Ενώ ο Αουσάουι δεν βρισκόταν στην περίφημη λίστα Fiche S, τη λίστα με τους ανθρώπους που αποτελούν πιθανή απειλή για την ασφάλεια, εγείρονται ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια των γαλλικών συνόρων. Αρκετοί προηγούμενοι δράστες βρίσκονταν στη λίστα, μεταξύ αυτών και ο Σερίφ Σεκάτ, τον δράστη των πυροβολισμών στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου τον Δεκέμβριο του 2018.

Οι γαλλικές αρχές πρέπει να επιφυλάσσουν συνέπειες για εκείνους που αρνούνται να αφομοιωθούν ή αρνούνται να σεβαστούν τη γαλλική κουλτούρα, μεταξύ αυτών και εκείνους που βρίσκονται στη λίστα Fiche S, δήλωσε στο Sputnik το μέλος της Ευρωβουλής Ζαν Λιν Λακαπέλ.

Όταν ένα άτομο μπαίνει στη λίστα Fiche S αναγνωρίζεται ως απειλή για την εθνική ασφάλεια και επιτρέπεται η παρακολούθησή του. Εκτός από τους ύποπτους Ισλαμιστές, οι προβλέψεις ισχύουν και για όσους θεωρούνται μέλη συμμοριών, φυγάδες και εξτρεμιστές οικολόγοι. Το 2015, η τότε κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι υπήρχαν 20.000 άτομα στη λίστα.

«Αν αυτά τα άτομα είναι ξένοι πρέπει να απελαθούν. Αν έχουν διπλή εθνικότητα πρέπει να τους αφαιρεθεί η γαλλική και να απελαθούν. Αν είναι Γάλλοι, πρέπει να παρακολουθούνται με κάποιο τρόπο που θα εξυπηρετεί τόσο την αποφυγή τρομοκρατικών επιθέσεων όσο και της αποκοπής από τη ριζοσπαστικοποίηση» δήλωσε ο Λακαπέλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί Μουσουλμάνοι στη Γαλλία ζουν με βάση ένα σύστημα αξιών εντελώς ξένων με το ευρωπαϊκό και δεν σέβονται τις γαλλικές αξίες.

«Αυτό δεν είναι εξαιτίας των ενεργειών του Μακρόν, η καρδιά του προβλήματος βρίσκεται στην ασυμβατότητα ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους και της ουσίας των αρχών της Γαλλίας και της Ευρώπης» εξήγησε.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του Unbowed France, Ζαν Λυκ Μελανσόν, που υπήρξε αντίπαλος του Μακρόν στις εκλογές του 2016, εκτιμά ότι το μίσος κατά των Μουσουλμάνων της χώρας μεταμφιέζεται ως εκκοσμίκευση.

«Υπάρχει μίσος στη χώρα κατά των Μουσουλμάνων με το πρόσχημα της εκκοσμίκευσης. Η εκκοσμίκευση δεν σημαίνει θρησκευτικό μίσος» τονίζει στα γαλλικά Μέσα ο Μελανσόν που εκπροσωπεί περιοχή με μεγάλο πληθυσμό Μουσουλμάνων.

Ο ίδιος ζήτησε να μπει τέλος στην καχυποψία απέναντι στους Μουσουλμάνους και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστοί.

«Ποιος είναι ο στόχος της ισλαμικής τρομοκρατίας; Τρόμος και διαίρεση. Επιζητά τη διάσπαση των Μουσουλμάνων από τον υπόλοιπο πληθυσμό που τους έλκει υπό την πολιτική του εξουσία. Οι τρομοκράτες πρέπει να ξέρουν ότι δεν μας τρομάζουν και δεν θα επιτύχουν τον στόχο τους» δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο φόβος πρέπει να αλλάξει πλευρά

Άλλος Ευρωβουλευτής ο Ζαν Πολ Γκαρά υπέδειξε τις φυλακές που θεωρούνται εκτροφείο εξτρεμισμού.

«Αρκετοί τρομοκράτες προέρχονται από αυτές τις φυλακές και θα αποφυλακιστούν τους επόμενους μήνες. Αυτό αναμφίβολα θα αυξήσει την απειλή στη χώρα» δήλωσε ο Ευρωβουλευτής στο Sputnik.

Ο εξτρεμισμός στις ευρωπαϊκές φυλακές έχει γίνει ανησυχητική τάση τα τελευταία χρόνια και οι γαλλικές φυλακές δεν αποτελούν εξαίρεση. Για παράδειγμα, ο Αμεντί Κουλιμπαρί που πυροβόλησε και σκότωσε αστυνομικό στο Παρίσι τι 2015 και μία ημέρα αργότερα πήρε ομήρους και σκότωσε ακόμα τέσσερα άτομα σε κατάστημα, αποκαλύφθηκε ότι είχε οργανώσει τις επιθέσεις με τον Σερίφ Κουάχι, δράστη της επίθεσης στη Charlie Hebdo, τον οποίο συνάντησε στη φυλακή πίσω στη δεκαετία του 2000.

Ο Γκαρό θεωρεί την ανεξέλεγκτη μετανάστευση ως σημαντικό παράγοντα πίσω από την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία. Αν η κυβέρνηση αποτύχει η χώρα θα συνεχίσει να γίνεται στόχος, εκτιμά και προσθέτει ότι «ο φόβος πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο».

«Η χώρα μας δέχεται επίθεση καθώς είναι σύμβολο αυτού που το Ισλάμ μισεί, που είναι η ελευθερία, η ελευθερία της έκφρασης, η ανεξιθρησκεία. Η Γαλλία ανακαλύπτει ότι μεταξύ των απογόνων των πληθυσμών που καλωσορίστηκαν στο παρελθόν, κάποιο, ακόμα και οι πολύ νέοι, ταυτίζονται με την ισλαμιστική ιδεολογία» καταλήγει.

Ο Γκαρό ελπίζει το Παρίσι να λάβει τελικά μέτρα για τον κίνδυνο αλλά οι ενέργειες καθυστερούν.

«Έχουμε ήδη σπαταλήσει αρκετό χρόνο» σημειώνει.

Στο μεταξύ, ο Λακαπέλ πιστεύει ότι πρέπει η Γαλλία να επιβεβαιώσει την αντίθεσή της στο ριζοσπαστικό ισλάμ.

«Η γαλλική κουλτούρα είναι κάτι παραπάνω από απλούς νόμους, είναι καλλιτεχνική, πνευματική και ιστορική κληρονομιά την οποία δεν πρέπει να διστάσουμε να επιβάλλουμε. Παρόλα αυτά αρνούμαστε να το κάνουμε για χάρη του πολυπολιτισμού για το δικαίωμα του άλλου να μην είναι Γάλλος να μην ζει όπως οι Γάλλοι, για τα ατομικά δικαιώματα, ωστόσο, αυτό ισχύει αφηρημένα σε ένα γενικό περιβάλλον και δείχνει ότι έχει όρια όταν τα πράγματα γίνονται συγκεκριμένα» κατέληξε.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube