Weather Icon
Γενικά θέματα 4 Δεκεμβρίου 2020

Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι: «Στη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξουν αποφάσεις» για την Τουρκία

Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι: «Στη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξουν αποφάσεις» για την Τουρκία

Φωτ. Α.Ρ.
Τη λήψη αποφάσεων για την Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί η έκτασή τους, προανήγγειλαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, με την Ε.Ε. –αν και καταδίκασε εκ νέου τη συνέχιση των «μονομερών ενεργειών» και της «εχθρικής ρητορικής» εκ μέρους της Άγκυρας- να φαίνεται διαιρεμένη όσον αφορά το πώς θα τιμωρήσει αυτές τις συμπεριφορές.

«Θα υπάρξουν αποφάσεις κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής (στις 10 Δεκεμβρίου), όμως η έκτασή τους δεν έχει ακόμη αποφασιστεί», διαβεβαίωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Θα πρέπει να δούμε ποιές θέσεις θα πάρουν η Γερμανία και η Πολωνία», εξήγησε ένας υπουργός, σύμφωνα με το AFP.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει «το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» στην Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας παράλληλα στην Άγκυρα μια ανανεωμένη θετική ατζέντα.

«Η προϋπόθεση για να κινηθούμε προς αυτήν την ατζέντα, όμως, είναι να σταματήσει η Τουρκία τις μονομερείς προκλήσεις, εχθρικές δηλώσεις, τον μη σεβασμό των διεθνών αρχών και κανόνων» είπε ο κ. Μισέλ. «Έκτοτε [από τις αρχές Οκτωβρίου] τα πράγματα δεν έχουν υπάρξει ιδιαίτερα θετικά. Έχουμε δει [από την πλευρά της Άγκυρας] μονομερείς ενέργειες, εχθρική ρητορική», τόνισε.

Σημείωσε δε ότι «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία στη διάθεσή μας όταν δεν βλέπουμε θετικές κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας». Ωστόσο, όπως ανέφεραν στο AFP ένας υπουργός και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο κ. Μισέλ δεν είπε τη λέξη κυρώσεις, διότι κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, αντιτίθενται σ’ αυτές.

«Οι κυρώσεις είναι ένα ζήτημα που εναπόκειται στα κράτη μέλη. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο επόμενο Συμβούλιο της Ε.Ε. Δεν μπορώ να προκαταλάβω το αποτέλεσμα της συζήτησης, αυτό που κάνω είναι να την προετοιμάζω και να προτείνω εναλλακτικές επιλογές», διευκρίνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ από τη Ρώμη.

Η Ε.Ε. είχε απευθύνει τον Οκτώβριο πρόταση ανοίγματος προς την Άγκυρα, η οποία συνοδευόταν από απειλή κυρώσεων, αν η Τουρκία δεν σταματούσε τις ενέργειές της που είχε ήδη καταδικάσει η Ε.Ε. Τότε είχε ληφθεί η απόφαση να εξετασθεί η κατάσταση στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. «Αν η Άγκυρα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», είχε προειδοποιήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου. Στην Κομισιόν ανατέθηκε να επεξεργασθεί τις οικονομικές κυρώσεις και αυτές είναι έτοιμες «να χρησιμοποιηθούν άμεσα», είχε διευκρινίσει.

«Τείναμε το χέρι, είδαμε τις απαντήσεις της Άγκυρας», δήλωσε εκφράζοντας την απογοήτευσή του ο κ. Μισέλ. «Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν υπήρξαν πολλά θετικά σημάδια από την πλευρά της Τουρκίας στη διάρκεια αυτών των μηνών», επιβεβαίωσε ο κ. Μπορέλ. «Είναι μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που πρέπει να διαχειρισθούμε», συμπλήρωσε.

Η επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας και η πολιτική των τετελεσμένων σε περιφερειακές κρίσεις, κυρίως στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καταδικάσθηκαν την Τρίτη από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά την τελευταία συνάντησή του με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, μέλος της Συμμαχίας, προσκλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες «να επιστρέψει σε μια συμπεριφορά συμμάχου».

Στους κόλπους της Ε.Ε. απαιτείται ομοφωνία για την επιβολή κυρώσεων. Η Γερμανία μπλοκάρει μέχρι τώρα την υιοθέτησή τους με την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια συμφωνία για να «αναπτυχθεί μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την πλευρά του εξέφρασε τη λύπη του για τον εκβιασμό με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ασκείται από την Τουρκία στα κράτη μέλη. Η Τουρκία έχει υποδεχθεί στο έδαφός της σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύρους, που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας της σύγκρουσης στη χώρα τους, και έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι «δεν θα συγκρατήσει αυτούς που θέλουν να φύγουν» για να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ν. Δένδιας: Αντιμετωπίζουμε μία Τουρκία με νεο – οθωμανικές τάσεις
Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει γεωπολιτικός παίκτης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βασίζονται σε παράνομες διεκδικήσεις, σημείωσε στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης της πρωτοβουλίας Mediterranean Dialogues (MED).

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ υπενθύμισε ότι απειλεί με πόλεμο μια χώρα της Ε.Ε., την Ελλάδα που θέλει απλά να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της με βάση το δίκαιο της θάλασσας, τη δυνατότητα επέκτασης στα 12 μίλια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube