REAL TIME |

Weather Icon
Κύπρος , ΟΗΕ 3 Δεκεμβρίου 2020

Έλλειψη κοινού οράματος και αγεφύρωτο χάσμα μετά των δύο πλευρών στο Κυπριακό διαπίστωσε η Λουτ (ΒΙΝΤΕΟ)

Έλλειψη κοινού οράματος και αγεφύρωτο χάσμα μετά των δύο πλευρών στο Κυπριακό διαπίστωσε η Λουτ (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Χριστόφορου Χριστοφή

Με γεμάτο μπλοκάκι και ένα “βουνό” προβληματισμούς έφυγε από την Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ, αφού το μόνο που κατάφερε να διαπιστώσει σ` αυτόν το κύκλο επαφών είναι το αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές ως προς τη μορφή λύσης. Κατά πληροφορίες, η Λουτ στάθηκε στην έλλειψη κοινού οράματος.

Τζέιν Χολ Λουτ – Ειδική Απεσταλμένη ΓΓ ΟΗΕ
Υπάρχει κοινή βούληση για σύνοδο 5+1. Δεν υπάρχει κοινό όραμα, ούτε ως προς τη σύνοδο – ούτε ως προς τα επόμενα βήματα, κάτι που θα έδινε πιθανότητες επιτυχούς κατάληξης όπως θέλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Από την μια ο Τατάρ καταθέτει ως προϋπόθεση για πενταμερή τη συζήτηση για δύο κράτη…

Ερσίν Τατάρ – Τουρκοκύπριος ηγέτης
Τώρα στην Κύπρο υπάρχει ανάγκη για το μοντέλο των δύο κρατών, βασισμένα στην κυριαρχική ισότητα που θα ζουν δίπλα – δίπλα.

Και από την άλλη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθαρίζει πως ούτε με σφαίρες δεν θα αποδεχθεί μια τέτοια απόκλιση από το συμφωνημένο πλαίσιο.

Κυριάκος Κούσιος – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Και εξέφρασε την ετοιμότητα μας να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από το σημείο που αυτές διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Χάσμα που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την πολύπλοκη εξίσωση της επανέναρξης, καθώς γίνεται μισό βήμα προς τα μπρος και δύο προς τα πίσω. Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος είπε στην Τζέιν Χολ Λουτ πως επιθυμεί να γίνει η διάσκεψη το συντομότερο δυνατόν – χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η Ειδική Απεσταλμένη σκοπεύει να επιστρέψει στο νησί για την τελική φάση των διαβουλεύσεων πριν από την πενταμερή, αφού ολοκληρώσει τις επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Νίκος Χριστοδουλίδης-Υπουργός Εξωτερικών
Μετά την επίσκεψη της στην Τουρκία, δεν θα απέκλεια -να το θέσω με αυτόν τον τρόπο για να είμαι πιο σωστός διπλωματικά- νέα επίσκεψη της κας Λουτ στην Κύπρο.

Κατά τις επαφές της στην ελληνική πρωτεύουσα, η Λουτ κατέγραψε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή σύνοδο με σκοπό την επανέναρξη της διαπραγμάτευση και στόχο την επίτευξη βιώσιμης λύσης που θα δημιουργεί ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων και παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Η δε Άγκυρα εξακολουθεί να παίζει με το χρόνο, αρνούμενη να δώσει στην Λουτ ημερομηνία για συνάντηση πριν το κομβικό Ευρωπαϊκό Συμβουλίου της 10ης Δεκεμβρίου.

Νίκος Χριστοδουλίδης-Υπουργός Εξωτερικών
Αφού ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών της θα παρουσιάσει την κατάσταση όπως προκύπτει από αυτές τις επαφές στον ΓΓ, ο οποίος αναμένεται να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για πώς θα προχωρήσει.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος ανέλυσε τα δεδομένα σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ομάδα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε σχόλιό του για τις εξελίξεις μετά της συναντήσεις Λουτ με Αναστασιάδη και Τατάρ, ο Διευθυντής Ειδήσεων του ALPHA Κύπρου, Γιώργος Κασκάνης, ανέφερε ότι η εκτίμηση πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα. 

Το πρώτο αφορά την σύγκλιση ή όχι της Άτυπης Πενταμερούς, με τα δεδομένα να δείχνουν ότι η Ειδική Απεσταλμένη Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν θα δυσκολευτεί να λάβει την σχετική συγκατάθεση από τα μέρη. 

«Το θέμα είναι ποια θα είναι η ατζέντα. Διότι αν πάμε εκεί για να πει ο καθένας τα δικά του και να διαπιστωθεί το τεράστιο χάσμα στο οποίο θα αποδώσει ενδεχομένως την απόφαση του να αποσυρθεί από την όλη πρωτοβουλία του ο Γ.Γ. θα είναι ένα τραγικό αποτέλεσμα.»

Ο προβληματισμός Λευκωσίας και Αθήνας θα πρέπει να είναι το κατά πόσο η επιμονή σε κυρώσεις θα προσφέρει μια διέξοδο ή θα δημιουργήσει προβλήματα. 

Περισσότερα στο: alphanews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube