REAL TIME |

Weather Icon

Εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού της Ροζάβα από την Τουρκία – Κόβουν το νερό στον άμαχο πληθυσμό

Εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού της Ροζάβα από την Τουρκία – Κόβουν το νερό στον άμαχο πληθυσμό

Το τουρκικό κράτος διακόπτει ξανά την παροχή νερού στο Heseke της Συρίας

Το τουρκικό κράτος έκοψε για άλλη μια φορά την παροχή νερού στην πόλη Heseke της βορειοανατολικής Συρίας. Η διακοπή συμπίπτει με έναν νέο κύκλο εκτεταμένων τουρκικών επιθέσεων στην περιοχή.

Στον πόλεμό της εναντίον της Αυτόνομης Διοίκησης, η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε είδους παράνομο μέσο για να πλήξει τον άμαχο πληθυσμό. Εκτός από τον συνεχή βομβαρδισμό των χωριών κατά μήκος των συνόρων με τα κατεχόμενα εδάφη, το τουρκικό κράτος διέκοψε για ακόμη μια φορά την παροχή νερού σε 1,2 εκατομμύρια κατοίκους που διαμένουν στην αυτοδιοικούμενη πόλη Hesekê. Η διακοπή κατέστη δυνατή καθώς το αντλιοστάσιο Allouk (Êlok) βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή κοντά στη Σερεκανίγιε. Αμέσως μετά την εισβολή στη Σερεκανίγιε και τη Γκίρε Σπι, που ξεκίνησαν στις 9 Οκτωβρίου 2019, το καθεστώς AKP / MHP διέταξε τις πολιτοφυλακές του να διακόψουν την παροχή νερού στην πόλη Hesekê.

Με την υποστήριξη της Ρωσίας, θα μπορούσε να επιβληθεί εκ νέου το άνοιγμα της παροχής νερού. Η ροή του νερού στο Hesekê έχει περιοριστεί τις τελευταίες 25 ημέρες και οι εγγυητές της κατάπαυσης  πυρός, ΗΠΑ και Ρωσία, αδιαφορούν για την τραγική αυτή κατάσταση όπως ακριβώς αδιαφορούν και για τις μόνιμες επιθέσεις του τουρκικού πυροβολικού και τις διαρκείς χερσαίες επιχειρήσεις της Τουρκίας και των μισθοφόρων της .

Έχει επηρεαστεί η πόλη, η γύρω περιοχή και οι προσφυγικοί καταυλισμοί

Λόγω της έλλειψης νερού η περιοχή αντιμετωπίζει πλέον μία ανθρωπιστική κρίση. Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται μέσα και γύρω από το Hesekê. 100.000 από αυτούς αποτελούν πρόσφυγες οι οποίοι αναζητούν προστασία στους καταυλισμούς Hol, Erîşa και Wasokanî. Ειδικά εν μέσω της πανδημίας, η πρόσβαση σε καθαρό νερό αποτελεί μία από τις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Η Αυτόνομη Διοίκηση προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη νερού με βυτιοφόρα στην περιοχή.

Εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού

Ο συμπρόεδρος της διοίκησης υδάτων του Hesekê, Nidal Mehmûd, χαρακτήρισε την υβριδική αυτή επίθεση του καθεστώτος Ερντογάν ως «έγκλημα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού» της περιοχής. Κατέκρινε επίσης σε έντονο τόνο τους εγγυητές της εκεχειρίας καθότι δεν έκαναν το παραμικρό, αν και η Αυτόνομη Διοίκηση, όπως είχε συμφωνηθεί, παρείχε την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για την ομαλή λειτουργία των αντλιοστασίων στην ευρύτερη περιοχή.

Τα υδάτινα έργα και ο σταθμός παροχής βρίσκονται στην περιοχή που καταλήφθηκε παρανόμως από την Τουρκία και τους μισθοφόρους της, και χρησιμοποιείται ξανά και ξανά, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, για την αποσταθεροποίηση της περιοχής..

Κατά τη διάρκεια ενός αντίστοιχου περιστατικού τον Αύγουστο, οι εργαζόμενοι στο αντλιοστάσιο ενημερώθηκαν ότι η παροχή νερού θα διακοπεί «κατόπιν εντολών της Άγκυρας».

Όταν η παροχή νερού διεκόπη στη Δαμασκό το 2017, τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν μια σαφή δήλωση – πως επρόκειτο για έγκλημα πολέμου. Η παρούσα διακοπή της παροχής νερού στο Hesekê αποτελεί αντιστοίχως έγκλημα πολέμου, το οποίο διαπράττεται  δίχως αιδώ από την κυβέρνηση της Άγκυρας.

kurdishvoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube