Weather Icon

Διπλωματικός σύμβουλος αμερικανικού ΥΠΕΞ: «Οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν μια ελληνοτουρκική σύγκρουση» (video)

Διπλωματικός σύμβουλος αμερικανικού ΥΠΕΞ: «Οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν μια ελληνοτουρκική σύγκρουση» (video)

«Η Τουρκία είναι μια προβληματική χώρα για να αντιμετωπιστεί…. Το πρόβλημα βρίσκεται στον τρόπο διακυβέρνησης του Ερντογάν»

Για την Ελλάδα και την αμερικανική πολιτική έναντι της Τουρκίας, αλλά και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησε στο OPEN ο Τζον Συτιλίδης, διπλωματικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Και είχε να πει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα.

Για το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Άγκυρα, ο κ. Σιτιλίδης κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών, λόγω της στάσης της Γερμανίας: «Το θέμα της Τουρκίας δεν θα επιλυθεί μέσω της ΕΕ γιατί υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία που τείνουν να είναι περισσότερο φιλικές προς την Τουρκία», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Για τη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά, ο ελληνικής καταγωγής αξιωματούχος τόνισε: «Τα να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους. Πιστεύω ότι θα παραμείνει προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Όσο για την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν; Προσέξτε τη διατύπωση: «Όσο ο Πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία πολλοί στην Ουάσιγκτον και όχι μόνο στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή φοβούνται ότι η Τουρκία είναι μια προβληματική χώρα για να αντιμετωπιστεί. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία δεν πάει πουθενά. Το πρόβλημα βρίσκεται στον τρόπο διακυβέρνησης του Ερντογάν».

Η συνεργασία με την Ελλάδα, βασικό σύμμαχο στην περιοχή, είναι σημαντική για τις ΗΠΑ: «Πρόκειται να γίνουν σημαντικές αναβαθμίσει σε τρία αεροδρόμια στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας για να μάθουν να δουλεύουν στενά μεταξύ τους και στον βαθμό τον οποίο είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να δουλεύουν όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με μείζονος σημασίας ευρωπαϊκό στρατό, όπως εκείνον της Γαλλίας και της Ιταλίας και οι Άραβες από τα ΗΑΕ ως σύμμαχοι της Ελλάδας, που έχουν  στρατιωτικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ο Ερντογάν το παρατράβηξε, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία και Ελληνικά Χωρικά Ύδατα»

Ένας άλλος Αμερικανός διπλωμάτης, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, μίλησε στο Mega και καταφέρθηκε εναντίον της Τουρκίας:

«Φυσικά ανησυχώ για κάτι τέτοιο ως κάποιος που θέλει να βλέπει την ελληνική εδαφική κυριαρχία σεβαστή. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν το παρατράβηξε, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία και Ελληνικά Χωρικά Ύδατα. Δεν τίθεται ερώτημα, με βάση την Διεθνή Νομοθεσία δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς τα σύνορα. Δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο, οι Τούρκοι επί μακρόν αμφισβητούν την Ελληνική κυριαρχία στο ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Νομίζω ότι οι Τούρκοι πρέπει να κάνουν πίσω. Είναι η προσωπική μου άποψη και να σταματήσουν αυτές τις πολύ επιθετικές κινήσεις εναντίον Ελλάδας και Κύπρου και να επιστρέψουν σε συζητήσεις. Αν έχουν διαφορετική άποψη υπάρχει ένα μέρος για να το διατυπώσουν. Το Διεθνές Δικαστήριο είναι ένα από αυτά τα μέρη να το πράξουν».

breaknews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube