Weather Icon
Ελλάδα , Ινδία , Κύπρος 14 Δεκεμβρίου 2020

Διαμορφώνεται αμυντική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ινδίας

Διαμορφώνεται αμυντική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ινδίας

NEW DELHI: Η Ινδία και η Κύπρος εξέτασαν την Παρασκευή τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, οικονομικών, προξενικών και πολιτιστικών περιοχών, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δήλωσή του, η MEA ανέφερε ότι ο πέμπτος γύρος των Διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Εξωτερικών (FOC) μεταξύ Ινδίας και Κύπρου πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου.

“Στην ινδική πλευρά ήταν επικεφαλής η Neeta Bhushan, της κοινής γραμματείας (Κεντρική Ευρώπη) και της κυπριακής πλευράς ηγήθηκε η Salina Shambos, Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας”, ανέφερε η MEA. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, και οι δύο πλευρές εκτίμησαν τις παραδοσιακά θερμές σχέσεις και εξέτασαν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, οικονομικών, προξενικών και πολιτιστικών περιοχών, ανέφερε η δήλωση.

“Και οι δύο πλευρές εξέτασαν την κατάσταση των συμφωνιών / ΜΣ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την άμυνα και τη στρατιωτική συνεργασία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό και συμφώνησαν να εργαστούν για την πρόωρη οριστικοποίηση αυτών των συμφωνιών”, ανέφερε.

Και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, την κατοχή των σχέσεων Βόρειας Κύπρου και Ινδίας-ΕΕ, διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία στον ΟΗΕ και σε άλλα πολυμερή φόρα, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών. Η MEA είπε επίσης ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σημασία της συνεχιζόμενης δέσμευσης μεταξύ των δύο χωρών για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών δεσμών και συμφώνησαν να διεξαγάγουν τον επόμενο γύρο των Διαβουλεύσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών σε αμοιβαία βολική ημερομηνία.

Σχόλιο: Όπως έχουμε αναφέρει σε εκτεταμένη αρθρογραφία στο Infognomonpolitics η Ελλάδα πρέπει να σχηματίσει ένα ενιαίο δίκτυο συμμαχιών στον αναχωματικό δακτύλιο του Ρίμλαντ, ακολουθώντας τις συμμαχίες του Ισραήλ με ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Ιορδανία, Ινδία και Ιαπωνία. Από γεωοικονομικής απόψεως ο έλεγχος του Ρίμλαντ από αυτήν την συμμαχία θα περιόριζε την εμπλοκή του Ιράν σε Κεντρική Ασία και Μ. Ανατολή, θα εκδίωχνε τον Σινικό γεωοικονομικό επεκτατισμό (BRI) και θα περιόριζε τον Τουρκικό-Σουνιτικό ισλαμικό επεκτατισμό στην Μ. Ανατολή. Οι ενεργειακές και εμπορικές ροές από την Νότια Σινική θάλασσα μέχρι το Σουέζ πρέπει πάση θυσία να ελέγχονται από Δυτικά κράτη, κρατώντας έτσι σε ασφάλεια την μεταφορά του 70% της μεταφοράς εμπορευμάτων προς την Ευρώπη.

Στον εξοπλιστικό τομέα ουσιαστική θα ήταν η συνεργασία στον τομέα ανάπτυξης-εφοδιασμού πυραύλων HAMMER για τα Rafale που χρησιμοποιεί επιχειρησιακά και η Ινδία, η μεταφορά τεχνογνωσίας για την κατασκευή κατευθυνόμενων πυραύλων cruise BrahMos (αν είναι δυνατή και η απόκτηση), αλλά και συστημάτων στοχοποίησης και ελέγχου-διοίκησης μάχης. Η αξιοποίηση των ήδη υπάρχοντων συστημάτων πυροβολικού μεσαίου και μακρού βεληνεκούς με επιπλέον εκσυγχρονισμό και ενίσχυση σε τεχνολογίες του βληματοκεντρικού μοντέλου μάχης, η αξιοποίηση των στρατιωτικών δορυφόρων της Ινδίας για πλήρη έλεγχο και επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, αλλά και για διασύνδεση δορυφορικών συστημάτων με μη επανδρωμένα οχήματα UAV, UCAV. Τέλος αναγκαία θα ήταν η μετάδοση τεχνογνωσίας για λειτουργίας swarm drone με σκοπό την αξιοποίηση της φονικότητας έναντι πλεούμενων στόχων από τα σώματα εθνοφυλακής, προσφέροντας ένα πρόπλασμα ενός ενιαίου δικτυοκεντρικού περιβάλλοντος μάχης.

Κατασκοπεία-Αντικατασκοπεία: Συνεργασία υπάρχει ήδη μεταξύ Τελ Αβίβ και Νέο Δελχί στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικών παρακολούθησης, γεωεντοπισμού από ανοιχτές πηγές OSINT και από ανθρώπινα κυκλώματα HUMINT, με σκοπό την αντιμετώπιση και πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στο Κασμίρ όπου η παρακολούθηση τρομοκρατών και η εύρεση-καταστροφή του κυκλώματος δράσης είναι αναγκαία. Επίσης γίνεται κοινή ανάπτυξη λογισμικών κυβερνοάμυνας σε δημόσιες κρατικές υποδομές (Δίκτυα Ρεύματος, Νερού) με σκοπό την προστασία τους από κακόβουλες επιθέσεις τρίτων παρακρατικών δρώντων με υψηλές ικανότητες.   

Μετάφραση Σχόλιο: Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.newindianexpress.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube