Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 8 Δεκεμβρίου 2020

Δεν φεύγει από τη Λιβύη η Τουρκία, έστειλε Hisar, α/α Hawk XXI, αλλά και ραντάρ Kalkan

Δεν φεύγει από τη Λιβύη η Τουρκία, έστειλε Hisar, α/α Hawk XXI, αλλά και ραντάρ Kalkan

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η παράνομη προσπάθεια της Τουρκίας να εδραιώσει την στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες οι οποίες ελήφθησαν πρόσφατα και πιο συγκεκριμένα την περίοδο 30 Νοεμβρίου με 4 Δεκεμβρίου η Τουρκία μετέφερε με μεταγωγικά αεροσκάφη Α400Μ και ανέπτυξε στην αεροπορική βάση Al Watiya τουλάχιστον ένα τουρκικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα τύπου Hisar, μία πυροβολαρχία Hawk XXI με 5 εκτοξευτές και ένα ραντάρ αεράμυνας πυροβολαρχίας τύπου Kalkan τουρκικής κατασκευής.

Τα παραπάνω συστήματα συνοδεύονται από 26 οχήματα MRAP. Είναι σημαντικό να σημειωθεί όλα τα παραπάνω συστήματα μεταφέρθηκαν παρανόμως στη Λιβύη με τα ευρωπαϊκά μεταγωγικά Α400Μ που αγόρασε η Τουρκία από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus εις γνώση της ΕΕ αφού η ευρύτερη περιοχή παρακολουθείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις πολλών Ευρωπαϊκών κρατών συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Με απλά λόγια η Τουρκία εν γνώση της ΕΕ χρησιμοποιεί σε παράνομη στρατιωτική επιχείρηση ευρωπαϊκής κατασκευής αεροπορικό υλικό κατά παράβαση της γενικά αποδεκτής πολιτικής της ΕΕ για τη Λιβύη και δεν υπάρχει ούτε μια αντίδραση με εξαίρεση την πρόταση του Γάλλου Προέδρου για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη τουρκική επιχείρηση ενίσχυσης της αεράμυνας της βάσης Al Watiya αποτελεί τμήμα της ευρύτερης στρατηγικής της Τουρκίας να διατηρήσει την στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων στην βορειοαφρικανική χώρα.

Όπως είναι γνωστό από παλαιότερες στρατιωτικές εμπλοκές της Τουρκίας σε περιφερειακές συγκρούσεις η Άγκυρα πάντοτε προτιμά να βασίζεται στην ισχύ των όπλων παρά στις διεθνείς συμφωνίες που υπογράφονται και αφορούν τις συγκρούσεις αυτές.

Εάν τελικά σε μερικούς μήνες η Τουρκία αναπτύξει στην ανακατασκευασμένη βάση Al Watiya μαχητικά F-16 και μεταγωγικά Α400M ή C-130H αποκτώντας πρόσβαση στον αεροπορικό έλεγχο της περιοχής τότε θα είχε ενδιαφέρον να αναζητηθεί η αντίδραση των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ που δεν αντέδρασαν δυναμικά σε αυτή την διαφαινόμενη εξέλιξη μόνο που τότε θα είναι αργά για όλη την ΕΕ.

defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube