Weather Icon
ΗΠΑ , Πυρηνικά Όπλα , Ρωσία 18 Δεκεμβρίου 2020

Χάκερ με δεσμούς με τη Ρωσία έπληξαν την Υπηρεσία Πυρηνικών Όπλων των ΗΠΑ

Χάκερ με δεσμούς με τη Ρωσία έπληξαν την Υπηρεσία Πυρηνικών Όπλων των ΗΠΑ

Η υπηρεσία πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ και τουλάχιστον τρεις πολιτείες της χώρας δέχθηκαν επίθεση η οποία φέρεται να συνδέεται με τη Ρωσία, στο πλαίσιο κυβερνοεπίθεσης η οποία έπληξε σειρά αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και η Εθνική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας της χώρας, η οποία διατηρεί τον έλεγχο του πυρηνικού οπλοστασίου της, έγιναν στόχος μεγάλης κλίμακας επίθεσης, σύμφωνα με πρόσωπο με γνώση του ζητήματος, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Πρώτος μετέδωσε την είδηση ο ιστότοπος Politico.

Δύο έτερες πηγές του Bloomberg, με γνώση της έρευνας για το θέμα, ανέφεραν ότι τρεις αμερικανικές πολιτείες δέχθηκαν διαδικτυακά πλήγματα στο πλαίσιο της επίθεσης, χωρίς να αναφέρουν τα ονόματά τους. Τρίτη πηγή επιβεβαίωσε ότι πολιτείες των ΗΠΑ δέχθηκαν επίθεση, χωρίς να κάνει λόγο για τον αριθμό τους.

Η Υπηρεσία Διαδικτυακής Ασφάλειας και Υποδομών των ΗΠΑ ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι χάκερ αποτελούν “τεράστιο κίνδυνο” για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και για τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις στη χώρα, καθώς και για σημαντικές υποδομές και για τον ιδιωτικό τομέα. Οι μέθοδοι των χάκερ έδειξαν “υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης και πολύπλοκη μεθοδολογία”, όπως αναφέρει.

Μολονότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αναφερθεί δημοσίως στην επίθεση, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου 2021, εξέδωσε δήλωση για το θέμα σε υψηλούς τόνους.

“Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: η κυβέρνησή μου θα κάνει την κυβερνοασφάλεια πρώτη προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού – και θα ασχοληθούμε με τη συγκεκριμένη επίθεση επίσης ως πρώτη προτεραιότητα μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας”, ανέφερε ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος δεσμεύθηκε να επιφέρει “ουσιαστικό κόστος σε όσους είναι υπεύθυνοι γι’ αυτές τις μοχθηρές επιθέσεις”.

Η Ρωσία επισήμως αρνήθηκε κάθε σχέση με την επίθεση.

Πολλές λεπτομέρειες για το θέμα δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο οι χάκερ φέρονται να έλαβαν πρόσβαση σε δίκτυα εγκαθιστώντας κακόβουλο κώδικα σε ευρέως χρησιμοποιούμενο πρόγραμμα λογισμικού της SolarWinds, της οποίας οι πελάτες συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων πολλές αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες. Τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας, Οικονομικών, Εμπορίου και Εξωτερικών επίσης έγιναν στόχος της επίθεσης, και πάλι σύμφωνα με πηγή του Bloomberg.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube