Ακολουθήστε μας

«Avra 20» ή Πώς φτιάχτηκε ο πρώτος ελληνικός αναπνευστήρας

Δημοσιεύτηκε στις

Μια ομάδα ελλήνων πολιτών αποφάσισε στην αρχή της πανδημίας να δημιουργήσει τη συσκευή που ίσως αποδειχθεί σωτήρια στο χειρότερο σενάριο. Το έργο ολοκληρώθηκε.

Αυτές τις μέρες θα προσφερθούν στο Δημόσιο οι πρώτοι πρωτότυποι, ελληνικής κατασκευής αναπνευστήρες, ώστε να αξιολογηθούν από τους ειδικούς. Από εκεί και πέρα, είναι δυνατόν να κατασκευαστούν πολύ γρήγορα στην Ελλάδα, σε χαμηλότατο κόστος, όσοι κριθεί απαραίτητο.

Οι μη-ειδικοί δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τι σημαίνει αυτή η είδηση χωρίς την ιστορία που τη συνοδεύει.

Η δημιουργία του ελληνικού αναπνευστήρα από το πουθενά ξεκινά εκείνες τις τρομακτικές ημέρες του Μαρτίου, όταν η ονομασία «κορωνοϊός – σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο τύπου 2», ή απλά «κόβιντ» (covid), έμπαινε με δραματικό τρόπο στη ζωή μας. Όταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, αλλά ασφαλείς, ακούγαμε στις τηλεοράσεις τους γιατρούς να εκλιπαρούν, μαθαίνοντας με φρίκη ότι συνάνθρωποί μας σε προηγμένες τεχνολογικά χώρες πέθαιναν από ασφυξία.

Ακριβέστερα, όλα ξεκινούν όταν ένας άνθρωπος με ανήσυχο πνεύμα, με πολλαπλές δυνάμεις και δεξιότητες, που τις ενεργοποίησε εδώ για να πετύχει έναν στόχο ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όπως και στις δύο άλλες μεγάλες πρωτοβουλίες του στο πρόσφατο παρελθόν (τη σωτηρία των 8 Τούρκων αξιωματικών και τη δημιουργία του κρατικού προγράμματος για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων), αρχίζει να ψάχνει, να μαθαίνει, να βρίσκει τρόπους πώς μπορεί να βοηθήσει.

Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, με το πάθος, την επιμονή του και την ακούραστη δραστηριότητά του, συντονίζοντας και εμπνέοντας, χωρίς ο ίδιος να έχει καμία σχέση ούτε με ιατρική ούτε με δημόσια υγεία ούτε με μηχανές και εφευρέσεις, δημιουργεί γύρω του μια ομάδα ανθρώπων με πολύ ξεχωριστές ικανότητες. Και όλοι μαζί, με την αίσθηση της εθνικής ανάγκης και διάθεση προσφοράς, συντελούν και συνεργάζονται, ο καθένας από την πλευρά του και με το μερίδιο που του αναλογεί, να δημιουργηθεί ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα πρότζεκτ – εξαιρετικής σημασίας στο πώς θα μπορούσε να συμβάλει στις τρομαχτικές συνέπειες αυτής της πανδημίας, που τώρα ζούμε με σφοδρότητα και στη χώρα μας. 

Στο δημιούργημά τους, την ιστορία του οποίου θα αφηγηθούμε, δίνουν την ονομασία AVRA 20.

Μου εξηγεί ο Απόστολος Δοξιάδης: «Το όνομα το έχουμε για να μη λέμε απλώς “ο αναπνευστήρας μας”, αλλά την ωραία αρχαία λέξη που σημαίνει τον ήπιο, γλυκό άνεμο. Και όσο για το “20” είναι αυτονόητο. Είναι τα δύο τελευταία ψηφία της χρονιάς που η πανδημία χτύπησε την ανθρωπότητα». Και συμπληρώνει: «Θα φανεί πολύτιμος αν βρεθούμε αντιμέτωποι με τον εφιάλτη του χειρότερου σεναρίου. Ευχόμαστε άρα ολόψυχα να μη χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί».

 

για τη συνέχεια ATHensVoice

Αθλητικά

Ο Έλληνας που διαπρέπει στην Ινδία! Νίκος Τοπολιάτης – Από τον Ολυμπιακό στην Παντζάμπ – Το επιτυχημένο πρότζεκτ μιας ασιατικής ομάδας με ελληνικό dna

Ο Νίκος Τοπολιάτης στο Sportdog.gr για την περιπέτεια στην Ινδία, την αγάπη του για την Ακαδημία το επιτυχημένο πρότζεκτ της Παντζάμπ αλλά και τις επιτυχίες του Ολυμπιακού.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Νικος Τοπολιάτης σαν Έλληνας… Indiana Jones ζει την περιπέτεια της Ινδίας ως sport director της Παντζάμπ. Εδώ και χρόνια έχει χτίσει σε συνεργασία με τους συντελεστές του και πολλή σκληρή δουλειά έχει οικοδομηθεί ένα πολύ δυνατό και επιτυχημένο πρότζεκτ, το οποίο μας κάνει υπερήφανους.

Μιλώντας στο Sportdog.gr ο συμπατριώτης μας μάς ταξιδεύει στη χώρα της Ασίας, περιγράφει τις συνθήκες που βρήκε και πως οργάνωσε την κατάσταση. Υποστηρίζει, ότι υπάρχουν παίκτες που μπορούν να ανταπεξέλθουν στο επίπεδο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν Ινδοί ποδοσφαιριστές σε ευρωπαϊκές ομάδες. Η μεγάλη του αγάπη είναι η Ακαδημία, στην οποία έχει δοθεί ψυχή τε και σώματι. Όπως παραδέχεται έχοντας πάρει εμπειρία και τεχνογνωσία από 13 χρόνια παρουσίας στον Ολυμπιακό, ήταν ο καλύτερος οδηγός για να οργανώσει τις Υποδομές του συλλόγου, οι οποίες έφτασαν να τροφοδοτούν την πρώτη ομάδα με 11 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν βρίσκονται απλώς εκεί, αλλά συμμετέχουν.

Τον ρωτήσαμε για την κατάκτηση της Youth League από τα παιδιά του Ολυμπιακού και την αξιοποίηση ταλέντων όπως ο Μουζακίτης και ο Κωστούλας. Είχε μάλιστα να διηγηθεί ξεχωριστές ιστορίες για τους δύο νεαρούς και εξήρε το έργο του Μεντιλίμπαρ και της διοίκησης της ομάδας του Πειραιά για την αξιοποίησή τους. Παράλληλα μοιράστηκε τους στόχους της ομάδας για το άμεσο και το μακροπρόθεσμο μέλλον σε μια συνέντευξη που αξίζει να διαβαστεί ή να παρακολουθηθεί μέσω του βίντεο που ετοιμάσαμε, γιατί είναι μια μικρή απόδειξη, ότι το ελληνικό στοιχείο όπου πηγαίνει κυριαρχεί και πραγματοποιεί μικρά και μεγάλα θαύματα.

Πώς προέκυψε η περιπέτεια στην Ινδία;

«Την απόφαση την πήρα Δεκέμβριο του 2019. Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε το 2020. Ήταν δύσκολη η απόφαση για μένα και την οικογένειά μου να φύγω από την Ελλάδα. Δεκατρία χρόνια στον Ολυμπιακό γνωρίσαμε αρκετό κόσμο. Με προσέγγισαν από τη Roundglass, μια αμερικανική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον αθλητισμό. Η εταιρεία πήρε υπό την ομπρέλα της την Παντζάμπ την εποχή που αγωνιζόταν στη β’κατηγορία της Ινδίας. Ο πρόεδρος μου εξήγησε το πρότζεκτ. Ξεκινήσαμε στην ουσία μια δουλειά από το μηδέν. Εδώ είμαι football director, δεν είμαι υπεύθυνος για την πρώτη ομάδα αλλά και για την Ακαδημία και όλο το κλαμπ. Το πρώτο μέλημα ήταν να στελεχώσουμε την ομάδα με αξιόλογο προσωπικό, με παίκτες και σταφ, Ινδούς και ανθρώπους από το εξωτερικό που είχαν τεχνογνωσία».

Ποιές συνθήκες βρήκες εκεί;

«Όταν ήρθα δεν υπήρχε πρώτη ομάδα. Κάναμε συγχώνευση με ένα άλλο κλαμπ στη Παντζάμπ. Η ομάδα άρχισε να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής από τον Οκτώβριο του 2020. Οι κατάστασεις ήταν δύσκολες και λόγω κορωνοΪού. Παίζαμε όλες οι ομάδες σε μια πόλη. Όλο το πρωτάθλημα παίχτηκε σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Έπρεπε να μάθω το περιβάλλον της περιοχής, τους παίκτες, τους ατζέντηδες, τους προπονητές. Έτσι η πρώτη ομάδα πήρε τον δρόμο της, το 2022-2023 η ομάδα ανέβηκε από τη Β’ Εθνική στην Α’. Απολαμβάνουμε τη δουλειά που κάνουμε τότε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Πιστεύω, ότι θα δούμε και άλλα πράγματα στο μέλλον».

Στην Ινδία εθνικό άθλημα ξέρουμε, ότι είναι το κρίκετ! Γίνονται προσπάθειες συνολικές για να αναβαθμιστεί ως προϊόν το ποδόσφαιρο;

«Το ποδόσφαιρο έχει κάνει άλματα προόδου. Υπάρχουν άνθρωποι που επενδύουν. Οι εγκαταστάσεις έχουν βελτιωθεί επίσης. Το ποδόσφαιρο έχει ποιότητα. Είναι στα επίπεδα της πρώτης εθνικής της Ελλάδας. Φυσικά έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Είναι γρήγορο ποδόσφαιρο μεταβάσεων. Οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν την εκπαίδευση από τις μικρές ηλικίες για να δούμε υψηλή τακτική προσέγγιση των παιχνιδιών. Πάνε περισσότερο στο τρανζίσιον και στις γρήγορες εναλλαγές. Πιστεύω, ότι και με την Indian Super League και την Ομοσπονδία γίνονται μεγάλα βήματα για να γίνει το πρώτο άθλημα στη χώρα».

ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Πρόσφατα βραβευτήκατε για τη δουλειά στην Ακαδημία σας! Ποιες λεπτομέρειες συνοδεύουν αυτήν την επιτυχία;

«Μας βράβευσε η Ομοσπονδία και η ISL για την καλύτερη Ακαδημία της Ινδίας! Στην πρώτη ομάδα συμμετέχουν, δεν βρίσκονται απλώς ποδοσφαιριστές από την Ακαδημία μας. Ο αριθμός τους ανέρχεται στους 11. Κάναμε πολύ καλή δουλειά που φάβηκε μακροπρόθεσμα. Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη σε αυτόν τον τομέα. Ήξερα από τον Ολυμπιακό τι πρέπει να κάνω για να έχουμε την επιτυχία αυτήν. Προωθήσαμε πολλά παιδιά στην πρώτη ομάδα και είχαμε επιτυχίες σε τουρνουά και διοργανώσεις. Πέρσι κερδίσαμε το πρωτάθλημα των β’ ομάδων και ο πρωταθλητής πηγαίνει στην Αγγλία για να συμμετέχει στο “Next Generation” με αντιπάλους αντίστοιχες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Εκεί βγήκαμε τρίτοι. Κερδίσαμε την Άστον Βίλα, την Έβερτον. Πραγματικά τα παιδιά ανταποκρίνονται στον νέο τρόπο που έχουμε εφαρμόσει εδώ. Δεν έχουμε δημιουργήσει μία Ακαδημία που βασίζεται σε προπονητές, γυμναστές και προσωπικό. Έχει και το sport science μέσα, με διατροφολόγους, ψυχολόγους. Προσεγγίζουμε τον ποδοσφαιριστή ολιστικά ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την αγωνιστική του απόδοση. Προσπαθούμε να φτιάξουμε τον παίκτη ώστε να είναι γρήγορα έτοιμος για την πρώτη ομάδα. Έχουμε μεγάλες επιτυχίες. Κερδίσαμε τα πάντα σε όλες τις ηλικίες και βγάλαμε παίκτες για την πρώτη ομάδα. Το πετύχαμε όχι μόνο για ένα βραβείο, αλλά επειδή υλοποιήσαμε τους στόχους μας και τώρα είμαστε η καλύτερη Ακαδημία της Ινδίας».

Πόσοι εργάζονται στην ομάδα συνολικά;

«Κάτω από εμένα, έχουμε το τεχνικό κομμάτι, τους προπονητές, το Operation που σχετίζεται με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, το sport science. Συνολικά έχουμε 80 άτομα, τα οποία στελεχώνουν μόνο το ποδοσφαιρικό τμήμα. Φυσικά έχουμε πολλούς προπονητές στην Ακαδημία και υποστηρικτικό προσωπικό. Έχουμε και ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα στα grassroots Που δημιουργήσαμε από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ. Το Παντζάμπ είναι μια περιοχή 30 εκατομμυρίων ανθρώπων. Δημιουργήσαμε σχολές ποδοσφαίρου σε σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις της περιοχής. Έχουμε περίπου 17 κέντρα και πλάνο να το φτάσουμε στα 25 μέχρι το τέλος του 2025. Είναι ένας τρόπος για να στελεχώσουμε την Ακαδημία μας με τους καλύτερους παίκτες από την Παντζάμπ. Και φυσικά να μπορέσουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Κάθε σχολή έχει τις εγκαταστάσεις τους και τους ανθρώπους το μοντέλο που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Επισκέπτομαι τακτικά τις σχολές. Πέρσι μας βράβευσαν για το καλύτερο πρόγραμμα grassroots που εφαρμόστηκε στην Ινδία. Οπότε είμαστε πολύ υπερήφανοι και γι’αυτό. Γιατί δούλεψαν πολλοί άνθρωποι για την επιτυχία και αυτού του πρότζεκτ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟ SPORTDOG.GR

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Σκάνδαλο στην ΕΕ με Πράσινες ΜΚΟ

Κονδύλια για νομοθεσίες και για «κτυπήματα» κατά ευρωβουλευτών

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης, Σημερινή

Σκάνδαλο, το οποίο θα ήθελε η ΕΕ να πέσει στα μαλακά, αφορά στην κακή διαχείριση των κονδυλίων για την Πράσινη πολιτική. Αυτή η κακή διαχείριση είναι συναφής με τη «στόχευση» σε βάρος «συντηρητικών» βουλευτών και ευρωβουλευτών από τη μια και τον επηρεασμό ψήφισης νομοθεσιών από την άλλη, με χρήματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε σε ΜΟΚ (Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς). Το σκάνδαλο κακοδιαχείρισης των κονδυλίων της ΕΕ ηγέρθη ακόμη και εντός της Ευρωβουλής από «συντηρητικά κόμματα», όπως είναι το EPP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και το ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές). Στο κάδρο προστίθεται το EfP (Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κόμμα).

Παραδοχή Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία παραδέχεται την κακοδιαχείριση, που έχει γίνει με τα κονδύλια. Αναφέρει αυτολεξεί ότι «έχουν γίνει ακατάλληλες δράσεις μέσω lobbying» και προσθέτει: «Η Επιτροπή θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές» ως προς τα κριτήρια και τον τρόπο που παραχωρούνται στο πλαίσιο του «Life Program» (αποτελείται από δυο τομείς: Ο ένας είναι το Περιβάλλον και ο άλλος αφορά στις Δράσεις για την Καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής). Το ποσό ανέρχεται σε 15,5 εκατομμύρια για 30 ΜΚΟ. Από αυτά, ελέγχονται τα 9 περίπου εκ. ευρώ.

«Σκιώδες Λόμπι»…

Οι κατηγορίες είναι ότι: Πρώτο, δίνονταν τα χρήματα σε ΜΚΟ με την προϋπόθεση ότι: α) Θα επηρεάζονταν «συντηρητικοί» βουλευτές και ευρωβουλευτές είτε για ν’ αλλάξουν άποψη είτε για να στοχεύσουν σε βάρος τους. β) Θα προωθούνταν νομοθεσίες για την Πράσινη πολιτική μέσω “shadow lobbying” (Σκιώδες Λόμπι). Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν συγκεντρωθεί, τα χρήματα αφορούν 16 νομοθεσίες. Δεύτερο, στις πρακτικές αυτές εμπλέκεται μια από τις μεγαλύτερες ΜΚΟ, η “European Environmental Bureau”, που ασκεί επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Εθνικά Κοινοβούλια. Επί τη βάσει των πολιτικών εντολών της Επιτροπής, που ήταν προϋπόθεση για να δοθούν τα χρήματα, οι ΜΚΟ: Α) Θα έπρεπε να συνδράμουν στον κατευνασμό ή να στοχεύουν σε βάρος όσων ασκούσαν κριτική για την «Πράσινη Συμφωνία». Β) Να προωθήσουν σχετικές νομοθεσίες που ευνοούσε η Επιτροπή. Και αυτή η κακοδιαχείριση ήταν κάτω από την εξής πολιτική θέση: «Περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες».

Κατάχρηση κεφαλαίων

Όπως έχει ήδη γραφτεί στον ευρωπαϊκό Τύπο, από πλευράς του EPP, ο ευρωβουλευτής Peter Liese, τόνισε ότι η όλη διαδικασία συνιστά «κατάχρηση κεφαλαίων, που πρέπει να σταματήσει». Υπό κατηγορία βρίσκεται για όσα συνέβησαν και ο Frans Timermans, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής και υπεύθυνος για μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και για έναν Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα. Του καταλογίζεται ότι ο ίδιος οργάνωσε τα συμβόλαια για τις MKO, αλλά με την προϋπόθεση να στοχεύουν σε βάρος όσων αντιδρούν. Εκτός από τις ΜΚΟ για το κλίμα και το περιβάλλον, γίνεται λόγος για εμπλοκή σε αντίστοιχες περιπτώσεις ΜΚΟ που ασχολούνται με το μεταναστευτικό. Το θέμα, δηλαδή, έχει ευρύτερες διαστάσεις. Το ερώτημα είναι εάν και πώς θα τελειώσει το ζήτημα αυτό ή εάν θα τεθεί κάτω από το χαλί, προκειμένου να μην πληγεί ακόμη περισσότερο η αξιοπιστία της ΕΕ.

Πολεμικές βιομηχανίες

Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες γίνονται σκέψεις για περικοπές, προκειμένου να δοθούν τα χρήματα, περί τα 150 δις ευρώ. Επί τούτου είναι που θέλει να εμπλακεί η Τουρκία, λόγω της μεγάλης πολεμικής της βιομηχανίας, την οποία έχει αναπτύξει. Βεβαίως υπάρχει και το βέτο από πλευράς Αθηνών και Λευκωσίας, εφόσον η Τουρκία είναι εκτός της ΕΕ και κατακρατεί παράνομα την Κύπρο. Πέραν τούτου, η ΕΕ αντιμετωπίζει, πρόσθετα, την αμερικανική πολιτική και δη τους δασμούς, κυρίως επί της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στην πολιτική του «chicken game» των ΗΠΑ με την ΕΕ, η τελευταία βρίσκεται μεταξύ συμπληγάδων: Των ΗΠΑ και της Κίνας. Γιατί; Διότι εάν δεν τα βρει η ΕΕ με τις ΗΠΑ, τότε θα στραφεί προς την Κίνα, η οποία, όμως, θα έχει το πάνω χέρι. Και, υπό αυτές τις συνθήκες, τι θα συμβεί; Θα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει η Ευρώπη ό,τι ήταν η Κίνα για την Ευρώπη τις προηγούμενες δεκαετίες. Δηλαδή, οικονομική και εμπορική αποικία. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος. Ο δεύτερος αφορά στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας. Μπορεί μεν η ΕΕ να έχει αποφασίσει την αύξηση των δαπανών για την άμυνα, αλλά συνεχίζει να είναι εξαρτημένη από τη στήριξη του ΝΑΤΟ και δη των ΗΠΑ. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τη ρωσική απειλή. Συνεπώς, η στάση της έναντι των νέων κανόνων, που θέλει να επιβάλει ο Πρόεδρος Τραμπ επί των δασμών – για να καλύψει το εμπορικό ανισοζύγιο που είναι υπέρ της ΕΕ κατά 200 δις ευρώ το 2024 – περνά μέσα από τις εξαρτήσεις της ασφάλειας, για την οποία οι ΗΠΑ πληρώνουν, όπως ισχυρίζονται, το 68% των δαπανών του ΝΑΤΟ. Και αξιώνουν από την ΕΕ όπως τα κράτη μέλη της – που ανήκουν στο ΝΑΤΟ – αυξήσουν τις δαπάνες τους στο 5% επί του ΑΕΠ. Ο συμβιβασμός επί τούτου μπορεί να γίνει περί το 3% με 3,5%. Εάν, όμως, δεν αυξηθεί ο γενικότερος προϋπολογισμός της ΕΕ, θα πρέπει να γίνουν περικοπές. Το συναφές ερώτημα είναι, κατά πόσον οι περικοπές αυτές θα αγγίξουν και την Πράσινη πολιτική σε όλους ή σε μερικούς τομείς.

Πολυπολικό σύστημα και αποικιοκρατία

Επειδή είναι πρόδηλον ότι το παγκόσμιο σύστημα δεν κινείται σε μια πολυπολική μόνο βάση, αλλά και σε μια νεο-αποικιοκρατική, το πρόβλημα της ΕΕ είναι η έλλειψη πρώτων υλών, αλλά και η επιβράδυνση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπου τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα, καθώς και η Ρωσία είναι πρωταθλητές. Οι Κινέζοι έχουν επενδύσει παγκοσμίως, από την Ασία ώς την Αφρική και την Αμερική, για τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου, αλλά και των πρώτων υλών. Σε αυτήν την πολιτική θέλει ν’ απαντήσει ο Τραμπ, ξεκινώντας από το ζήτημα της Διώρυγας του Παναμά ώς τον έλεγχο της Γροιλανδίας, καθώς και την εκμετάλλευση του πλούτου της Ουκρανίας, εάν και όταν τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία.

«Drill baby drill»

Η ΕΕ έχει τις εξής αχίλλειες πτέρνες: 1) Την αμυντική της εξάρτηση από τις ΗΠΑ, που είναι στην παρούσα φάση μεγαλύτερη, λόγω της ρωσικής απειλής και του δικού τους ελλείμματος που αποτυπώνεται επί της απουσίας μιας αυτόνομης άμυνας. 2) Την εξάρτηση των αυτοκινητοβιομηχανιών της από την αγορά των ΗΠΑ και το δίλημμα των εταίρων ότι, αν δεν συμβιβαστούν με τον Τραμπ στους δασμούς, τι θα κάνουν; Θα πέσουν στις αγκάλες της Κίνας; 3) Στην ελλειμματική πολιτική στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και σε κάτι άλλο. Το 4ο, δηλαδή, σημείο: Δεν αποδίδει ακόμη η Πράσινη ενέργεια και τεχνολογία της ΕΕ και αν οι ΗΠΑ, όπως και η Κίνα, καθώς και η Ρωσία ή άλλες χώρες, όπως η Ινδία, συνεχίσουν να λειτουργούν με τον παραδοσιακό τρόπο ή με λιγότερο Πράσινο τρόπο, από αυτόν με τον οποίο λειτουργεί η Ευρώπη, τότε τι θα συμβεί; Η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ θα γίνει χειρότερη και η οικονομική της κατάσταση δυσμενέστερη. Είναι γνωστό το πολιτικό σλόγκαν του Τραμπ: «Drill baby drill».

Σιωπηρό «casus belli» και Ενέργεια

Επί τούτου είναι που η Κύπρος θα πρέπει ν’ αποφασίσει για την ενεργειακή της πολιτική. Πού και πώς θα στραφεί, αλλά και πώς θα οικοδομηθεί για τα επόμενα χρόνια. Συναφώς τονίζονται τα ακόλουθα: Α) Το καλώδιο και το φυσικό αέριο είναι δύσκολο, το μεν πρώτο να υλοποιηθεί, το δε δεύτερο να τύχει εκμετάλλευσης, αφού η Τουρκία προβάλλει βέτο μέσω της απειλής κρίσης. Υπάρχει σιωπηρό “casus belli”. Ενόσω υιοθετείται η εξευμενιστική πολιτική, μόνο με παρέμβαση τρίτων, και δη των Αμερικανών, μπορεί να υπάρξει πρόοδος επί των θεμάτων αυτών. Β) Η ηλιακή ενέργεια θα πρέπει να ενταχθεί σε μια στρατηγική με στόχο την ανακήρυξη της Κύπρου σε «Ηλιακό Πάρκο της ΕΕ». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην τεχνολογική ανάπτυξη του τομέα αυτού μέσω των Πανεπιστημίων, κρατικών και ιδιωτικών. Υπάρχει τέτοια πρόθεση; Αν όχι, θα πρέπει να προκύψει. Διότι είναι αδικαιολόγητο να χάνεται τόση ηλιακή ενέργεια.

Αχίλλειες πτέρνες της ΕΕ

Τώρα, ως προς την τελευταία αχίλλειο πτέρνα της ΕΕ, αυτή αποτυπώνεται επί της έλλειψης αξιοπιστίας, που είναι συναφής: 1) Με την αδυναμία επίλυσης προβλημάτων που ταλανίζουν τους Ευρωπαίους πολίτες. 2) Με τη μειωμένη ποιότητα και αναποτελεσματικότητα της ηγεσίας των Βρυξελλών. 3) Με το δημοκρατικό έλλειμμα που αυξάνεται. Γιατί; Διότι όλο και περισσότερο οι Βρυξέλλες απομακρύνονται από τους πολίτες της περιφέρειας και των κρατών και αδυνατούν ν’ αντιληφθούν τι πραγματικά συμβαίνει και πώς θα δοθούν λύσεις στα προβλήματα. 4) Με τη διαφθορά και τα σκάνδαλα, που είτε πέφτουν στα μαλακά είτε μπαίνουν με έντεχνο τρόπο κάτω από το χαλί. Όπως είναι για παράδειγμα η περίπτωση των κονδυλίων για την Πράσινη πολιτική…

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Ανησυχητική έρευνα! Ραγδαία αύξηση των μαθητών από τρίτες χώρες στην Κύπρο

Δημογραφικός εφιάλτης και στα θρανία στη Μεγαλόνησο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ραγδαία αύξηση των μαθητών από τρίτες χώρες την τελευταία δεκαετία, καταγράφει μελέτη του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου, η οποία βασίζεται σε στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας.

Σε μιαν άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη «Σ», ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, κ. Ανδρέας Μορφίτης, σχολιάζει τον σκοπό, τα ευρήματα της έρευνας και τα επόμενα βήματα του Ινστιτούτου. Μεταξύ άλλων περιγράφει τη δημογραφική «αλλοίωση» και τον πολυδιάστατο αντίκτυπο στη κυπριακή κοινωνία.

Κύριε Μορφίτη, πρόσφατα το Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου, του οποίου είστε Πρόεδρος, διοργάνωσε στη Λευκωσία μια διάσκεψη με τίτλο «Η κατανομή προέλευσης μαθητών 2014-2024». Μπορείτε να μας πείτε τι σας ώθησε για να διοργανώσετε την εκδήλωση αυτή;

Κατ’ αρχάς να σας πω ότι το Ινστιτούτο μας, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, εξετάζει διαχρονικά όλες τις πτυχές και παραμέτρους του δημογραφικού και μεταναστευτικού θέματος και επιχειρεί να αποτυπώσει τα πραγματικά δεδομένα, τα προβλήματα, τις προοπτικές και τις προεκτάσεις .

Προσπαθεί, επίσης, να καταγράψει απόψεις, προβληματισμούς, σκέψεις και εισηγήσεις με στόχο την ορθολογική προσέγγιση και την επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο μας στην πρόσφατη διάσκεψη επιχείρησε να χαρτογραφήσει την κατάσταση που υπάρχει στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου και να καταγράψει τους αριθμούς φοίτησης, σε κάθε πόλη, των παιδιών που φοιτούν χωρίζοντάς τα για σκοπούς μελέτης σε τρεις (3) κατηγορίες: Κύπριοι μαθητές, μαθητές προερχόμενοι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μαθητές από τρίτες χώρες. Στην τελευταία κατηγορία υπάγονται τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία.

Ποιά ήσαν τα ευρήματα της έρευνάς σας αυτής;

Η έρευνα αυτή αποσκοπούσε στη χαρτογράφηση του δημογραφικού προφίλ των μαθητών και στην ανάλυση της παρουσίας μαθητών με μεταναστευτικό υπόβαθρο στο εκπαιδευτικό σύστημα. Τα ευρήματα αυτά αποτελούν τη βάση για τη συνέχιση της μελέτης, η οποία εστιάζει στις επιπτώσεις αυτής της κατανομής στην ποιότητα της Παιδείας, με έμφαση σε ζητήματα όπως η μαθησιακή απόδοση, η συμπεριφορά των μαθητών και οι ευρύτερες κοινωνικο-εκπαιδευτικές τάσεις.

Η έρευνά μας μέσα από τα στοιχεία που πήραμε από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το οποίο ευχαριστούμε για τη συνεργασία, κατέδειξε ότι διαχρονικά, από το 2014 μέχρι το 2024, σημειώνεται συνεχής μείωση των Ελληνοκύπριων μαθητών, ενώ παράλληλα παρατηρείται αύξηση της φοίτησης των παιδιών από την Ε.Ε. και ιδιαίτερα από τρίτες χώρες. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι υπάρχουν σχολεία και τάξεις όπου οι Κύπριοι μαθητές αποτελούν τη μειοψηφία έναντι των μη Κύπριων μαθητών.

 

Picture1.png

 

Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με τον παράνομο εποικισμό των κατεχομένων περιοχών, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο αναπόδραστο αποτέλεσμα οι Ελληνοκύπριοι να καταστούν μειοψηφία στον ίδιο τον τόπο τους

Ποια είναι τα πρώτα σχέδιά σας για τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου σας;

Το Ινστιτούτο συνεχίζει τις εργασίες του με το δεύτερο μέρος της μελέτης, το οποίο διερευνά τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής δημογραφίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, με στόχο την ανάδειξη αντικειμενικών δεδομένων για την πολιτική βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος. Τη μελέτη διεξάγει επιστημονική ομάδα συνεργατών του Ινστιτούτου, με σκοπό την πολύπλευρη ανάλυση του ζητήματος τόσο από εκπαιδευτικής όσο και από κοινωνιολογικής πλευράς.

Θεωρούμε ότι η γενική εικόνα της φοίτησης των παιδιών σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Εκπαίδευσης – Προδημοτική, Δημοτική, Γυμνάσια, Λύκεια – και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης αποτυπώνει ανάγλυφα τη μετατροπή του δημογραφικού χαρακτήρα της πατρίδας μας. Γιατί, απλούστατα, αυτά τα παιδιά προέρχονται από οικογένειες και γονείς που διαβιούν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με τον παράνομο εποικισμό των κατεχομένων περιοχών, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο αναπόδραστο αποτέλεσμα οι Ελληνοκύπριοι να καταστούν μειοψηφία στον ίδιο τον τόπο τους.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα που προγραμματίζετε σ’ αυτό το θέμα;

Οι επόμενες προσπάθειές μας θα επικεντρωθούν στην περαιτέρω ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων της έρευνας και η ενδελεχής επιστημονική μελέτη των επιπτώσεων που συνεπάγεται αυτή η πραγματικότητα σε σχέση με τις επιδράσεις στις εκπαιδευτικές και μαθησιακές λειτουργίες, στην κουλτούρα που αναπτύσσεται στα σχολεία μας, στις συμπεριφορές και στάσεις των μαθητών μας και βεβαίως στις επιπτώσεις πάνω στο κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Θέλετε να στείλετε κάποια μηνύματα στους αναγνώστες μας;

Φυσικά. Και σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε. Τόσο το μεταναστευτικό όσο και το δημογραφικό αποτελούν σύμφυτα προβλήματα με ευρύτερες καταλυτικές επιδράσεις στο μέλλον της κοινωνίας και της πατρίδας μας γενικότερα.

Η Πολιτεία αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες οφείλουν να συστρατευτούν και να εγκύψουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση αυτών των δύο σημαντικών θεμάτων.

 

 

Picture2.png

 

Picture3.png

 

Picture4.png

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αθλητικά4 ώρες πριν

Ο Έλληνας που διαπρέπει στην Ινδία! Νίκος Τοπολιάτης – Από τον Ολυμπιακό στην Παντζάμπ – Το επιτυχημένο πρότζεκτ μιας ασιατικής ομάδας με ελληνικό dna

Ο Νίκος Τοπολιάτης στο Sportdog.gr για την περιπέτεια στην Ινδία, την αγάπη του για την Ακαδημία το επιτυχημένο πρότζεκτ της...

Διεθνή5 ώρες πριν

Σκάνδαλο στην ΕΕ με Πράσινες ΜΚΟ

Κονδύλια για νομοθεσίες και για «κτυπήματα» κατά ευρωβουλευτών

Πολιτική6 ώρες πριν

Ανησυχητική έρευνα! Ραγδαία αύξηση των μαθητών από τρίτες χώρες στην Κύπρο

Δημογραφικός εφιάλτης και στα θρανία στη Μεγαλόνησο

Αναλύσεις6 ώρες πριν

Ζωή σαν το όνειρο μας πεταλούδας! Στο Πακιστάν τα παιδιά δεν προλαβαίνουν να μεγαλώσουν

Τα στατιστικά στοιχεία αυτά φέρνουν στο φως την πραγματική κατάσταση στο Πακιστάν το οποίο έχει κάνει σημαία της εξωτερικής του...

Διεθνή7 ώρες πριν

Η μονομαχία του αιώνα! Τραμπ εναντίον Σι

Ποιος θα σηκώσει πρώτος το τηλέφωνο; Ο «σιωπηλός Κινέζος» ή ο «απρόβλεπτος» Αμερικανός, διερωτάται η γαλλική Le Monde. «Ο Σι...

Δημοφιλή