Weather Icon
Τουρκία 27 Δεκεμβρίου 2020

Ας δοκιμάσουμε την αντοχή του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υποστήριξη του ISIS

Ας δοκιμάσουμε την αντοχή του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υποστήριξη του ISIS

AHMET S. YAYLA

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο στις 10 Δεκεμβρίου 2019, ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία ότι «μερικές φορές συνεργάζεται με αντιπροσώπους του ISIS»προσθέτοντας ότι ήταν «ώρα για την Τουρκία να αποσαφηνίσει (τη) διφορούμενη στάση της για το Ισλαμικό Κράτος». Ήταν ώρα όπου  επιτέλους κάποιος κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σιωπηρή υποστήριξή του στο ISIS. Στην πραγματικότητα, το ISIS δεν θα είχε διογκωθεί και δεν θα σκότωνε τόσους πολλούς αμάχους εάν το καθεστώς του Ερντογάν δεν είχε αποφασίσει να το υποστηρίξει άμεσα ή έμμεσα από την εμφάνισή του το 2014. Γεγονός είναι ότι, όταν το ISIS δημιούργησε παρακλάδι στη Raqqa το 2014, η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) φρουρούσε την μπροστινή πόρτα της πόλης και έβαζε ένα περίτεχνο χαλάκι καλωσορίσματος για τζιχαντιστές εθελοντές στο δρόμο τους προς το μαρτύριο.

Η Τουρκία ήταν ένας κεντρικός κόμβος για το ταξίδι περισσότερων από 50.000 αλλοδαπών μαχητών του ISIS και η κύρια πηγή υλικοτεχνικού υλικού της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένης της πλειονότητας των IED, κάνοντας  έστι τους δύο συμμετέχοντες πρακτικά συμμάχους. Η Τουρκία θα μπορούσε εύκολα να σφραγίσει τα σύνορά της, εμποδίζοντας τη μεταφορά ξένων μαχητών του ISIS ή το πέρασμα της υλικοτεχνικής υποστήριξης. Αντιθέτως, ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν, από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία το 2011, είτε γύρισε προς την αντίθετη κατεύθυνση είτε χρησιμοποίησε άμεσους αντιπροσώπους για να βοηθήσει την τρομοκρατική οργάνωση. Παρακολούθησα προσωπικά τις πολιτικές της κυβέρνησης του Ερντογάν μεταξύ του 2010 και του 2013 ως επικεφαλής της αντιτρομοκρατίας και των επιχειρήσεων και μεταξύ του 2013 και του 2014 ως επικεφαλής της δημόσιας τάξης και των ποινικών ερευνών στη Sanliurfa της Τουρκίας, μια πόλη 2 εκατομμυρίων που έχει θεωρηθεί το τελικό σημείο του «Jihadi Highway» του ISIS.

Έπρεπε να φύγω από την αστυνομία το 2014 και να αποσυρθώ για να μην εμπλακώ με τις φρικαλεότητες του Ερντογάν, οι οποίες ανεβαίνουν στο επίπεδο των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ορίζονται ως «εσκεμμένη πράξη, συνήθως ως μέρος μιας συστηματικής εκστρατείας, που προκαλεί ανθρώπινο πόνο ή θάνατο σε μεγάλη κλίμακα.». Στο τέλος, το ISIS δεν θα σκότωνε, τραυματίστηκε, υποδούλωνε και βίαζε χιλιάδες αθώους ανθρώπους χωρίς την τεράστια υποστήριξη που απολάμβανε μέσω της Τουρκίας. Ο Ερντογάν και οι συνωμότες του πρέπει να δικάζονται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2019, «η Τουρκία παραμένει σημείο διέλευσης για ξένους μαχητές που επιθυμούν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει την τρομοκρατική ομάδα να αναδιοργανώσει και να ανακτήσει επιρροή». Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε περαιτέρω ότι στο ISIS «ξένοι μαχητές που διέρχονται μέσω της Τουρκίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Ισλαμικό Κράτος να αναγεννηθεί». Οι ξένοι μαχητές έχουν εγκαταλείψει την χώρα, αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία της τουρκικής βοήθειας χύνονται στο φως.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2019, ο τρομοκράτης Hamid Shakir Saba’ al-Badri – ξάδελφος του νεκρού Abu Bakir al-Baghdadi – συνελήφθη νότια του Κιρκούκ του Ιράκ,όταν  επέστρεψε από το ασφαλές καταφύγιο του στην Τουρκία. Ένας Τούρκος κρατούμενος στην επιμέλεια των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) είπε στον δημοσιογράφο Lindsey Snell για ένα τεράστιο καταφύγιο ISIS διατηρείται στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας. Ο κρατούμενος δήλωσε, «υπήρχαν τόσοι πολλοί ξένοι εκεί. Τόσες πολλές διαφορετικές γλώσσες. Αυτοί (Τουρκία) ήξεραν για ποιο λόγο ήμασταν εκεί ». 

Ο διπλός ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με το ISIS – προσποιούμενη ότι το πολεμούσε, ενώ το υποστηρίζει παράνομα – περιελάμβανε την ανεπίσημη κρατική πολιτική για την προώθηση μιας πολιτικής ισλαμιστικής ιδεολογίας, προωθώντας έτσι τη ριζοσπαστικοποίηση του τουρκικού κοινού. Το αποτέλεσμα ήταν η αυξημένη υποστήριξη των τρομοκρατικών σαλαφιστικών οργανώσεων. Για παράδειγμα, το 8% των Τούρκων δήλωσε ότι έχουν θετική άποψη για το ISIS, σύμφωνα με έρευνα του ερευνητικού κέντρου PEW το 2015. Ομοίως, η έρευνα για τις κοινωνικές τάσεις της Τουρκίας ανέφερε ότι το 9,3% των ερωτηθέντων πίστευαν ότι το ISIS δεν ήταν τρομοκρατική οργάνωση και το 5,4% δήλωσε ότι υποστηρίζει τις ενέργειές του.

Αυτή η ιστορική ιδεολογική τάση μεταξύ των Τούρκων μεταφράστηκε σε σημαντικά αυξημένο αριθμό Τούρκων αλλοδαπών μαχητών: έως 9.476 Τούρκοι τρομοκράτες του ISIS, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, καθιστώντας την Τουρκία τον υψηλότερο συντελεστή ξένων μαχητών στο ISIS. Η οργάνωση απλώς δεν θα είχε επιβιώσει χωρίς τις συνεχιζόμενες προμήθειες που παραδόθηκαν από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων μποτών, στολών, 21 γιλέκων, τροφίμων και, το πιο σημαντικό, εκρηκτικών ακόμη και πριν από την εμφάνιση του χαλιφάτου. Η Τουρκία είχε γίνει ο κύριος προμηθευτής των υλικών που χρησιμοποιεί το ISIS για την παραγωγή εκρηκτικών της.

Το ISIS «έχει, πρώτον, ένα σημαντικό δίκτυο εξαγοράς που λειτουργεί στην Τουρκία και, δεύτερον, μια σαφή διαδρομή εφοδιασμού από την Τουρκία, μέσω της Συρίας, προς το Ιράκ», σύμφωνα με την έκθεση του 2016 για την έρευνα για τα όπλα σύγκρουσης (CAR). Η CAR αποκάλυψε επίσης ότι «η Τουρκία είναι το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς για εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή IED» από το Ισλαμικό Κράτος. Στην πραγματικότητα, οι αναφορές της CAR τεκμηριώνουν ότι οι μαχητές του ISIS «προμηθεύουν τα περισσότερα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή όπλων και πυρομαχικών από την τουρκική εγχώρια αγορά».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Τόλγκα Τάνης αποκάλυψε πώς οι τουρκικές εταιρείες εξήγαγαν εκρηκτικά υλικά στο ISIS. Ο Τάνης ανέφερε μέσω της έκθεσης CAR: «μπορούμε να μοιραστούμε τις πληροφορίες που ζητάτε με την MIT» ή «να επικοινωνήσετε με την τουρκική κυβέρνηση».  Ο Τάνης, προφανώς, διέσχισε μια κόκκινη γραμμή με το άρθρο του, και αμέσως μετά τη δημοσίευση του άρθρου, απολύθηκε  ενώ παράλληλα χτυπήθηκε μέσω μιας έρευνας δυσφήμισης που υπέβαλε ο Πρόεδρος Ερντογάν. Στις 18 Νοεμβρίου 2019, το Υπουργείο Εξωτερικού Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) όρισε δύο Τούρκους αδελφούς, τον Αχμέτ και τον Ισμαήλ Μπαλτάουν, ως «πράκτορες προμηθειών ISIS» με έδρα την Τουρκία, εκτός από τέσσερις εταιρείες που συνδέονται με το ISIS σε Συρία και Τουρκία. Οι αδελφοί Bayaltun ήταν γνωστοί για το ρόλο τους στην προμήθεια του ISIS, συγκεκριμένα με την αποστολή 48 τόνων πάστας αλουμινίου για χρήση σε IED ISIS. Το πιο σημαντικό, οι αδελφοί Bayaltun είχαν στενή σχέση με τον πρόεδρο του AKP Mustafa Bayaltun στη Sanliurfa, όπου βρίσκεται το γραφείο τους. 

Η Τουρκία ανέθεσε σκόπιμα στην τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) να ασχοληθεί με τις προμήθειες των τρομοκρατικών οργανώσεων τζιχαντιστών των σαλαφιστών, εκτός από ορισμένες ΜΚΟ όπως το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH). Για παράδειγμα, ο ρόλος της τουρκικής εθνικής νοημοσύνης (MIT) δημοσιοποιήθηκε μέσω στάσης κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Adana, όταν, στις 19 Ιανουαρίου 2014, τρία φορτηγά που λειτουργούσαν υπό την MIT σταμάτησαν η αστυνομία, η οποία βρήκε όπλα στρατιωτικής ποιότητας κρυμμένα κάτω από κουτιά φαρμάκων που μεταφέρονται στη Συρία.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, πέραν της άμεσης και έμμεσης υποστήριξης των τρομοκρατικών οργανώσεων, αγόρασε επίσης το πετρέλαιο του ISIS μέσω μιας τουρκικής εταιρείας με την επωνυμία Powertrans που ελέγχεται από τον γαμπρό του, Berat Albayrak Η Albayrak πλήρωσε έως και 3 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα στο ύψος της παραγωγής πετρελαίου του ΙSIS. Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν πέρασε ένα νομοσχέδιο για να παραχωρήσει τα δικαιώματα μεταφοράς πετρελαίου με δεξαμενόπλοιο και σύναψε τη Powertrans χωρίς δημόσια προσφορά ως τη μοναδική εξουσιοδοτημένη εταιρεία. Εκτός από την αγορά πετρελαίου του ISIS, ο Ερντογάν ανέθεσε στον γιο του, Bilal Albayrak, μέσω της ναυτιλιακής εταιρείας της Μάλτας, του ομίλου BMZ, να πουλήσει πετρέλαιο ISIS στην παγκόσμια αγορά.

Η Τουρκία του Ερντογάν διαδραμάτισε σταθερά έναν κρίσιμο ρόλο στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας – πολύ καιρό μετά την επίσημη πτώση του ISIS και μέχρι το 2019, αν όχι αργότερα. Το ISIS είχε γραφεία στην Χαβάλα στο Γκαζιαντέπ και την Κωνσταντινούπολη. Για παράδειγμα, στις 15 Απριλίου 2019, η OFAC όρισε το Rawi Network για παροχή υποστήριξης σε τρομοκράτες ή τρομοκρατικές ενέργειες μέσω επιχειρήσεων παροχής χρημάτων που είχαν γραφεία στην Τουρκία και σε άλλες χώρες. Ομοίως, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, η OFAC όρισε την εταιρεία Saksouk για ανταλλαγή και μεταφορά χρημάτων, το Al-Khalidi Exchange και αρκετούς άλλους που «βοήθησαν, χρηματοδότησαν ή παρείχαν οικονομική, υλική ή τεχνολογική υποστήριξη ή αγαθά ή υπηρεσίες στο ISIS» διατηρώντας γραφεία στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το OFAC, το Al Khalidi Exchange “στο al-Raqqah, στη Συρία και στο Gaziantep, η Τουρκία συμμετείχε στη μεταφορά χρημάτων του ISIS από το Ιράκ μέσω του al-Raqqah, στη Συρία, στο Gaziantep της Τουρκίας, προς υποστήριξη του ISIS.” Το Al-Khalidi ήταν το πιο σημαντικό γραφείο μεταφοράς χρημάτων στην περιοχή που χρησίμευε για χρηματοδότηση περιοχών που κρατούνται από το ISIS. «Εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ημερησίως περνούσαν από το γραφείο στη Sanliurfa της Τουρκίας.» Το ISIS διατηρεί επίσης γραφεία στο Χαβάλας στην Τουρκία. Τον Απρίλιο του 2018, η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης βρήκε περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και άλλα 2 εκατομμύρια δολάρια σε άλλα νομίσματα, χρυσό και ασήμι που χρησιμοποιήθηκαν για συναλλαγές μαζί με όπλα αφού ενημερώθηκαν από τις ΗΠΑ.  Τέλος, το ISIS Emni, η διεύθυνση πληροφοριών του ISIS, είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί τουρκικές τράπεζες και τα τουρκικά ταχυδρομεία για τη μεταφορά χρημάτων σε μέλη του ISIS ανά τον κόσμο.

Η Asma Fawzi Muhammad al-Qubaysi, μία από τις συζύγους του Abu Bakr al-Baghdadi, προφανώς κρατήθηκε από την Τουρκία ως φιλοξενούμενη από τις 2 Ιουνίου 2018. Συνελήφθη στο Hatay της Τουρκίας, μαζί με άλλα δέκα μέλη της οικογένειας του al-Baghdadi . Ο κόσμος έμαθε μόνο για την παρουσία της στην Τουρκία μετά το θάνατο του al-Baghdadi, όταν η Τουρκία δέχθηκε κριτική για το γεγονός ότι δεν εντοπίζει την ένωση του ηγέτη του ISIS τόσο κοντά στα τουρκικά σύνορα. Ο νούμερο ένα αντικαταστάτης του Χαλίφη, ο Αμπού Χασάν αλ Μουχαχίρ, σκοτώθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις κοντά στο Τζαράμπλου υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Ο Ερντογάν, μετά το θάνατο του ηγέτη του ISIS σε ένα συγκρότημα πολύ κοντά στο τουρκικό σημείο παρατήρησης, δήλωσε, ”Πιάσαμε τη γυναίκα του, αλλά δεν περηφανευθήκαμε γι ‘αυτό. Αυτό το ανακοινώνω σήμερα για πρώτη φορά, ενώ επικρίνω τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ηγεσία μιας καμπάνιας επικοινωνίας σχετικά με τη δολοφονία του al-Baghdadi.”

Η Τουρκία επίσης δεν ήταν ειλικρινής για την έρευνα, τη δίωξη και τη σύλληψη των μελών του ISIS. Οι στατιστικές για τις φυλακές είναι οι καλύτερες ενδείξεις για τη μαλακή προσέγγιση της Τουρκίας. Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, 1354 Τούρκοι και μη Τούρκοι τρομοκράτες ISIS κρατήθηκαν στις τουρκικές φυλακές από τον Φεβρουάριο του 2018 σε σύγκριση με περισσότερα από 10.000 μέλη του ΡΚΚ – και περισσότερα από 50.000 άτομα που σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος. Παρομοίως, υποθέσεις που σχετίζονται με το ISIS με ισχυρά στοιχεία εναντίον των υπόπτων οδήγησαν στην απελευθέρωσή τους.

Τον Ιούνιο του 2018 ένα τουρκικό δικαστήριο απελευθέρωσε έναν από τους συνωμότες στις επιθέσεις αυτοκτονίας της ISIS Ankara το 2015, οι οποίες σκότωσαν 109 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 500 . Ένα δικαστήριο της Gaziantep απελευθέρωσε 39 από τους 60 υπόπτους του ISIS τον Ιούνιο του 2017, οι οποίοι συμμετείχαν στις επονομαζόμενες 2015 Suruc και 2015 Ankara ISIS επιθέσεις αυτοκτονίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δημόσια κατακραυγή. Ο εμίρης του ISIS του Ντιγιαρμπακίρ απελευθερώθηκε δύο φορές από τη φυλακή, παρόλο που είχε άμεσες ευθύνες σε τρομοκρατικές επιθέσεις.Ένας δημοσιογράφος που ακολούθησε την υπόθεση Ντιγιαρμπακίρ έγραψε ένα άρθρο με τίτλο: «Οι ύποπτοι του ISIS καταδικάστηκαν σαν να ανταμείβονταν»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και οι συνωμότες του έχουν αίμα στα χέρια τους. Με βάση τα καλά τεκμηριωμένα και αναμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία, είναι σαφές ότι ο Ερντογάν υποστηρίζει άμεσα και έμμεσα το ISIS.

Ο Ερντογάν κρατά την Ευρώπη ως όμηρο, εκβιάζοντάς την με την απελευθέρωση των σύρων προσφύγων. Ομοίως, ο Ερντογάν κατέχει την ομηρία της αεροπορικής βάσης του ΝΑΤΟ στο Incirlik.

Αλλά ο αυτοκράτορας είναι γυμνός και είμαστε όλοι υπεύθυνοι αν δεν μιλήσουμε.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: investigativejournal

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube