REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Κίνα 14 Δεκεμβρίου 2020

Αποκάλυψη: Στον αντιαμερικανικό άξονα η Βολιβία! Ανοίγει πρεσβεία στην Τεχεράνη

Αποκάλυψη: Στον αντιαμερικανικό άξονα η Βολιβία! Ανοίγει πρεσβεία στην Τεχεράνη

ΒΗΡΥΤΟΣ, ΛΙΒΑΝΟΣ (7:10 P.M.) – Βολιβιανός υπουργός Εξωτερικών Rogelo Mayata υποστήριξε ότι το άνοιγμα της πρεσβείας της χώρας του στην Τεχεράνη “είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντίθεση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας με αυτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.”

Σε δήλωσή του, ανέφερε: «Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται στη διαδικασία αναζωογόνησης των σχέσεων με το Μεξικό, την Κούβα, την Αργεντινή, τη Νικαράγουα και το Ιράν, οι οποίες έπεσαν σε μια κρύα πολιτική περίοδο κατά τη διάρκεια της εποχής της πρώην Προέδρου της Βολιβίας Jeanine Anez».

Ανέφερε πως: “Η Βολιβία θα πρέπει να είναι στη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεών της με άλλες χώρες στο πλαίσιο του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών, και σε αυτή την πορεία οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Βενεζουέλα.”

Ο Mayata πρόσθεσε, “Είναι απαραίτητο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις χώρες της περιοχής, και ως εκ τούτου πρέπει να διεξαγάγουμε συνομιλίες μεταξύ μας”.

Σχετικά με τις σχέσεις με το Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας επιβεβαίωσε ότι «η χώρα του πρόκειται να ανοίξει την πρεσβεία της στο Ιράν, και αυτό το βήμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την αντίθεση στις πολιτικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ.”

Σχόλιο: Το Ιράν συνεχίζει να δημιουργεί υβριδικούς εμπορικούς διαδρόμους υποδαυλίζοντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική. Πριν η Βολιβία ενταχθεί στο πλευρό του Ιράν στον αντι-αμερικανικό άξονα, ήδη από το 1979, το Ιράν διατηρούσε (και διατηρεί ακόμα) στενούς πολιτικοοικονομικούς δεσμούς με την Βενεζουέλα. Η συνεργασία αφορούσε τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αγοράς πετρελαίου καθώς και οι δύο χώρες είναι μέλη του OPEC με κοινές θέσεις και ενισχυμένη συνεργασία. 

Με αφορμή τα προαναφερθέντα γεγονότα το Ιράν είχε δημιουργήσει την τράπεζα Iran’s Export Development Bank (IEDB) η οποία διατηρούσε έντονες συναλλαγές με χώρες της Λατινικής Αμερικής και υποδαύλιζε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή στηρίζοντας αυταρχικά καθεστώτα. Όπως αποδείχθηκε το 2008 μετά από έρευνα που διεξήγαγαν τούρκοι αξιωματούχοι σε 22 φορτία που εκτελούσαν το δρομολόγιο Ιράν-Βενεζουέλα, βρέθηκαν υλικά για κατασκευή εκρηκτικών κεφαλών, ρουκετών και πυραύλων. Oι συναλλαγές αυτές συνεχίζονται ακόμα και τώρα καθώς το Ιράν ενισχύει με πετρέλαιο και φυσικό αέριο το καθεστώς Μαδούρο το οποίο έχει υποστεί οικονομικό αποκλεισμό σε όλα τα επίπεδα από τις ΗΠΑ.

Η σημαντικότερη εκ των μελλοντικών απειλών που θα αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον είναι η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Κίνας η οποία υπεγράφη μία εβδομάδα μετά την έκρηξη στον λιμένα της Βυρητού (δεδομένης της δολοφονίας Soleimani όπου ήλεγχε τα στρατεύματα του διαδρόμου) όπου τελείωνε ο Ιρανικός διάδρομος προς την Μεσόγειο. Όπως είχαμε αναλύσει και στο infognomonpolitics πολύ πριν την έκρηξη στον λιμένα, το Ιράν σε περίπτωση που ακρωτηριαζόταν από τον διάδρομο αυτό θα στρέφοντο απευθείας στην Κίνα για εύρεση ρευστού χρήματος και συναλλάγματος προς στήριξη της καταρρέουσας οικονομίας του δίνοντας πολιτικά ανταλλάγματα και επιρροή στα Ιρανικά εδάφη της Μέσης Ανατολής (Κόλπος Άντεν). Ας ελπίσουμε μέσω της πολιτικής Biden το Ιράν να μην καταλήξει ένας proxy σύμμαχος της Κίνας στην Μέση Ανατολή, την περιοχή του Κόλπου του Άντεν και την Λατινική Αμερική.

πηγή

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube