Weather Icon
Τουρκία 25 Δεκεμβρίου 2020

Ανώτερος αξιωματικός πληροφοριών της Τουρκίας μαρτυρά πώς η ΜΙΤ έσβηνε τα ίχνη των όπλων και πυρομαχικών που παρέδιδε στον ISIS

Ανώτερος αξιωματικός πληροφοριών της Τουρκίας μαρτυρά πώς η ΜΙΤ έσβηνε τα ίχνη των όπλων και πυρομαχικών που παρέδιδε στον ISIS

Abdullah Bozkurt

Ένας ανώτερος αξιωματικός του τομέα των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Τουρκία ισχυρίστηκε ότι εκρήξεις σε τουρκικές στρατιωτικές αποθήκες όπλων οργανώθηκαν για να διαγράψουν τα ίχνη των όπλων που παρείχε η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS). Ο Τούρκος ταγματάρχης Ahmet Özcan, επικεφαλής του Κέντρου Αξιολόγησης Πληροφοριών (ihstihbarat Değerlendirme Merkezi), δήλωσε στο δικαστήριο σε προετοιμασμένη δήλωση ότι εκρήξεις που χαρακτηρίζονται ως ατυχήματα σε τουρκικές στρατιωτικές αποθήκες όπλων ενορχηστρώνονται για να καλυφθεί το πρόβλημα των όπλων που λείπουν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK-ΤΕΔ). «Όλοι γνωρίζουν ότι η τήρηση αρχείων είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα στις ΤΕΔ και ότι οι διακινήσεις όπλων και πυρομαχικών από τις αποθήκες γίνονται με πλήρη τήρηση αρχείων [αφαιρούνται από το απόθεμα]. Τα όπλα και πυρομαχικά που λείπουν από το απόθεμα των αποθηκών (σ.τ.μ. είναι αυτά που δόθηκαν στον ISIS) διορθώθηκαν στα τηρούμενα αρχεία μέσω ανατινάξεως αποθηκών πυρομαχικών που οργανώθηκαν από την ίδια την κρατική Βιομηχανία Παραγωγής Πυρομαχικών – MKE στις τουρκικές πόλεις Afyon και Urfa και στα κατεχόμενα της Κύπρου, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων Τούρκων στρατιωτών», έγραψε ο Özcan στη δήλωσή του, που έχει στη διάθεσή της η Nordic Monitor.

Η MKE είναι κρατική Βιομηχανία Παραγωγής Πυρομαχικών, η οποία κατασκευάζει εκρηκτικά, πυρομαχικά, όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό για τον τουρκικό στρατό. «Εάν συνδεθείτε στο διαδίκτυο και παρακολουθήσετε βίντεο προπαγάνδας του ISIS, μπορείτε εύκολα να δείτε το λογότυπο MKE στα κιβώτια πυρομαχικών. Δεν θα χρειαστούν πολλά για να αναζητηθούν αποδεικτικά στοιχεία», πρόσθεσε.

Prepared statement by Maj. Ahmet Özcan

Ο Özcan αναφερόταν σε μια έκρηξη που κατέστρεψε μια αποθήκη πυρομαχικών στη δυτική επαρχία Afyonkarahisar και σκότωσε 25 στρατιώτες στις 5 Σεπτεμβρίου 2012. Ο τουρκικός στρατός υποβάθμισε την έκρηξη και οι επικριτές ισχυρίστηκαν ότι εάν υπήρχε η σωστή λογοδοσία και μια επισκόπηση στα στρατιωτικά αρχεία, η έκρηξη δεν θα είχε συμβεί.

Μια άλλη έκρηξη πραγματοποιήθηκε στη νοτιοανατολική επαρχία Şanlıurfa της Τουρκίας στις 13 Νοεμβρίου 2019, τραυματίζοντας 16 στρατιώτες. Η έκρηξη σημειώθηκε στις αποθήκες όπλων και πυρομαχικών της 20ης τεθωρακισμένης ταξιαρχία στο Haliliye, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Το τρίτο περιστατικό που ανέφερε ο Özcan συνέβη στο διχασμένο νησί της Κύπρου, του οποίου το βόρειο τμήμα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού.

Στη 01:30 στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 από μια έκρηξη που συνέβη σε μια στρατιωτική ζώνη στην παράκτια πόλη της Κερύνειας, καταστράφηκε πλήρως αποθήκη πυρομαχικών μέσω της Στρατιωτικής Διοίκησης. Ως αξιωματούχος σε βασικό κέντρο στρατιωτικών πληροφοριών στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Οzcan ήταν σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες. Δεδομένου ότι εργάστηκε για τη στρατοχωροφυλακή, μια στρατιωτική δύναμη με εντολή επιβολής του νόμου σε αγροτικές περιοχές και παραμεθόριες επαρχίες όπου τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν λαθραία όπλα, μαχητές, γνώριζε πολλά για τους μυστικούς δεσμούς της κυβέρνησης του Ερντογάν με τις ομάδες της Αλ Κάιντα και του ISIS, χρησιμοποιώντας την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT ως αγωγό πληροφοριών.

«Οι Τούρκοι στρατιώτες γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι φορτηγά που φορτώθηκαν στις αποθήκες πυρομαχικών των ΤΕΔ πήγαν στο ISIS», σημείωσε ο Özcan, προσθέτοντας, «μπορώ ήδη να πω ότι παρόμοιες εκρήξεις μπορεί να συμβούν και στο μέλλον».

Το υλικό που κατασκευάστηκε από την MKE επιβεβαιώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε στις επιχειρήσεις του ISIS. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, η εφημερίδα Taraf ανέφερε ότι βρέθηκαν πυρομαχικά με σήμανση MKE μετά από μάχη μεταξύ μαχητών του ISIS και κουρδικών δυνάμεων στην Ερμπίλ, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ που εξέτασαν τη σκηνή εξεπλάγησαν όταν είδαν το σήμα MKE στα πυρομαχικά του ISIS. Η κυβέρνηση έκλεισε την εφημερίδα Taraf το 2016 και φυλάκισε τον πρώην αρχισυντάκτη της, τον εξέχοντα συγγραφέα Αχμέτ Αλτάν, καθώς και τον κορυφαίο δημοσιογράφο της εφημερίδας Mehmet Baransu, με κατασκευασμένες κατηγορίες.

Η χρήση του όπλων και πυρομαχικών MKE από το ISIS ήταν μέρος μιας ερώτησης που υποβλήθηκε επίσης στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2014. Τότε ο υπουργός Άμυνας Mehmet Yılmaz κλήθηκε να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί εάν το ISIS είχε πυρομαχικά με σήμανση MKE.

Ο βουλευτής Lütfü Türkkan υπέβαλε την εξής ερώτηση: «Το Υπουργείο Άμυνας πούλησε αυτά τα πυρομαχικά στην οργάνωση; Εάν το υπουργείο δεν τα πούλησε, πώς έπεσαν αυτά τα πυρομαχικά στα χέρια του ISIS;”, προσθέτοντας ότι ήθελε να μάθει εάν η Τουρκία είχε λάβει χρήματα από την οργάνωση ως αντάλλαγμα για τα πυρομαχικά.

Parliamentary questions on MKE-issued ammunition allegedly used by ISIS terrorists

Σε μια καθυστερημένη απάντηση μιας φράσης στα έξι ερωτήματα, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η MKE δεν έχει πουλήσει ποτέ πυρομαχικά σε καμία τρομοκρατική οργάνωση. Η MKE ήταν επίσης στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας του 2013 για ένα δίκτυο της Αλ Κάιντα στην Τουρκία, το οποίο αποκάλυψε ότι οι τρομοκράτες έλαβαν συστατικά για την παραγωγή αερίου σαρίν. Το γραφείο του εισαγγελέα διεξήγαγε λεπτομερή τεχνική παρακολούθηση και διαπίστωσε ότι ένας μαχητής της Αλ Κάιντα απέκτησε υλικά με τα οποία μπορεί να παρασκευαστεί το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν. Δεκατρία άτομα συνελήφθησαν κατά το πρώτο στάδιο της έρευνας, αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η έρευνα έδειξε ότι εκείνοι οι άνθρωποι που διακίνησαν λαθραία τα χημικά που απαιτούνται για την παραγωγή σαρίν δεν αντιμετώπισαν προβλήματα, αποδεικνύοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση γνώριζε τις δραστηριότητές τους.

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με αέριο σαρίν στη Γκoύτα της Συρίας, το 2013, και σε αρκετές άλλες γειτονιές κοντά στη συριακή πρωτεύουσα της Δαμασκού, με τη Δύση να κατηγορεί το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και τη Ρωσία να ισχυρίζεται ότι ήταν μια επιχείρηση «ψεύτικης σημαίας», δίνοντας αφορμή για μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία.

Ο αξιωματικός πληροφοριών Özcan επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι ο ηγέτης του ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, σκοτώθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2019 σε ένα συγκρότημα έξω από το χωριό Barisha στην επαρχία Idlib της Συρίας, περίπου τέσσερα μίλια νότια των τουρκικών συνόρων και υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού. Υπενθύμισε επίσης ότι ο Abul-Hasan al-Muhajir, το δεξί χέρι του al-Baghdadi και εκπρόσωπος του ISIS, σκοτώθηκε επίσης από τις ΗΠΑ σε αεροπορική επίθεση στην Ayn al-Bayda, κοντά στο Jarablus στη βορειοδυτική Συρία, μια περιοχή κοντά στα σύνορα με Τουρκία και επίσης υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού.

A jihadist militant is seen using machine gun next to an MKE-stamped ammunition box in this 2015 video. 

Σύμφωνα με τον Özcan, μια νοοτροπία του ISIS είχε εδραιωθεί στα κρατικά θεσμικά όργανα της Τουρκίας και πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις για τις οποίες κατηγορούσαν το ISIS πραγματοποιήθηκαν στην πραγματικότητα με τη βοήθεια ορισμένων κυβερνητικών αξιωματούχων για την εξασφάλιση πολιτικών κερδών για τον Πρόεδρο Ερντογάν. Αυτό έγινε ειδικά το 2015, όταν το Κόμμα Ανάπτυξης (AKP) έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο στις εκλογές του Ιουνίου, και έπρεπε να συσπειρώσει τον κόσμο για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μερικούς μήνες μετά, την 1η Νοεμβρίου του ιδίου έτους. Μεταξύ των δύο εκλογών, σημειώθηκαν τρεις μεγάλες επιθέσεις στην τουρκική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένης της πιο θανατηφόρας τρομοκρατικής επίθεσης του ISIS στην Τουρκία.

Ο Özcan, τώρα 42 ετών, συνελήφθη στην Τουρκία στις 17 Ιουλίου 2016 για απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο εν αναμονή μιας δεύτερης χειρουργικής επέμβασης. Τραυματίστηκε στο πόδι και στο χέρι όταν αντάλλαξε πυρά με αστυνομικούς που φορούσαν πολιτικά, ενώ αυτός προστάτευε στο στρατόπεδο της Γενικής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής στην Άγκυρα. 

Αποδείχθηκε ότι τα μέλη της αστυνομικής ειδικής δύναμης, ντυμένα με πολιτικά ρούχα, διατάχθηκαν να πυροβολήσουν στη βάση χωρίς προειδοποίηση, ωθώντας τους αξιωματικούς να πιστεύουν ότι ήταν πραγματικά μια τρομοκρατική επίθεση. Πολλοί πίστευαν ότι η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 ήταν μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας που οργανώθηκε από τον Πρόεδρο Ερντογάν για να εδραιωθεί στην εξουσία, να δημιουργήσει άλλοθι για μαζική δίωξη της αντιπολίτευσης και να ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου εκκαθάριση των στρατιωτικών και κυβερνητικών κλάδων. Όπως χιλιάδες ανώτεροι αξιωματικοί στο στρατό, ο Özcan ήταν επίσης θύμα της εκκαθάρισης και φυλακίστηκε με αμφίβολες κατηγορίες. Υποβλήθηκε επί ημέρες σε βασανιστήρια όσο ήταν υπό κράτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας του απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε δικηγόρο ή μέλη της οικογένειας. Εισήχθη στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση έκτακτης ανάγκης, αφού τα συνεχή βασανιστήρια κατέστησαν την κατάστασή του κρίσιμη.

Οι ξυλοδαρμοί από την αστυνομία συνεχίστηκαν ακόμη και στο κρεβάτι του στο νοσοκομείο με τα πόδια του αλυσοδεμένα στο κιγκλίδωμα του κρεβατιού. Οι ξυλοδαρμοί συνεχίστηκαν μετά τη χειρουργική επέμβαση στο πόδι του. Έπρεπε να υποβληθεί σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση. Η αστυνομία τον παρέπεμψε στο γραφείο του εισαγγελέα και στη συνέχεια στο δικαστήριο αφού αναγκάστηκε να υπογράψει δήλωση στην αστυνομία. Βρίσκεται στη φυλακή από τότε. Όταν είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο στις 11 Δεκεμβρίου 2017, εξήγησε λεπτομερώς τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση που υπέστη από την αστυνομία και άλλους αξιωματικούς ασφαλείας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο και το κρατητήριο. Ως αξιωματικός πληροφοριών που γνώριζε πολλά, είπε επίσης ό,τι ξέρει για τους δεσμούς της κυβέρνησης του Ερντογάν με το ISIS και άλλες τζιχαντιστικές ομάδες κατά τη διάρκεια ακρόασης στις 31 Ιανουαρίου 2020 στο 23ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube