Weather Icon
Ελλάδα , ΗΠΑ 19 Δεκεμβρίου 2020

Ανοίγει διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ… για τα οπλικά συστήματα-ανταλλάγματα

Ανοίγει διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ… για τα οπλικά συστήματα-ανταλλάγματα

Διαπραγματεύσεις για δεύτερη αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) διεξάγουν η Αθήνα και η Ουάσινγκτον με στόχο την –εντυπωσιακά μεγάλη– αύξηση της παρουσίας στρατιωτικών αποστολών των ΗΠΑ σε εγκαταστάσεις και των τριών κλάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΡΚΑΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χρησιμοποίησε την Κυριακή στη Βουλή τη λακωνικότατη φράση «έχουμε ξεκινήσει συνομιλίες για τη νέα MDCA», χωρίς διευκρινίσεις για τις πραγματικές διαστάσεις του διαλόγου. Η πρωτοβουλία των συνομιλιών ανήκει στην αμερικανική πλευρά, επιδιώκοντας την ανάσχεση της επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντιμετώπιση απειλών στην ευρύτερη περιοχή τα επόμενα πολλά χρόνια.

Αντίθετα, η κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα αμφιταλαντευόταν, αν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε θέσει το ζήτημα της αναθεώρησης της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συμφωνίας (MDCA) στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις συνομιλίες τους στη Σούδα, στις 29 Σεπτεμβρίου φέτος.

Ο πρωθυπουργός ήγειρε στις συνομιλίες του Σεπτεμβρίου αποκλειστικά το θέμα χρηματοδότησης έργων στη Σούδα με 50.000.000 δολάρια, η οποία εκκρεμούσε επί 10 μήνες στο Κογκρέσο (λόγω εσωτερικής μεταφοράς κονδυλίων για άλλες ανάγκες) και εγκρίθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που του πρόσφερε ο Μάικ Πομπέο για να ανοίξει μεγαλύτερο κύκλο διαπραγμάτευσης, αξιώνοντας συγκεκριμένα πολιτικά και στρατιωτικά ανταλλάγματα που θα ενίσχυαν την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας.

Γιατί, ασφαλώς, οι βάσεις των ΗΠΑ δεν στρέφονται κατά ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ και ούτε ισχύουν οι θεωρίες περί ταχείας μεταφοράς των δραστηριοτήτων της βάσης του Ιντζιρλίκ στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά, σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, δεν θα στοχοποιήσει ποτέ βάσεις στην Ελλάδα όπου σταθμεύουν ή ασκούνται δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε και πέρυσι την απλή (πρώτη) αναθεώρηση του παραρτήματος της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συμφωνίας (MDCA) με επέκταση αμερικανικών δικαιωμάτων χρήσης, πέραν της Σούδας, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, στο Μαράθι Χανίων και στον λιμένα Αλεξανδρούπολης. Κι αυτό, ενώ μπορούσε να ακολουθήσει την οδό της συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης.

Αδράνησε η Αθήνα
Η αμερικανική πρεσβεία είχε υποβάλει τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2019 ερωτήματα περί του αριθμού και της φύσης των ανταλλαγμάτων που θα ζητούνταν. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών είχαν απαντήσει ανεπίσημα ότι η κυβέρνηση θα επέμενε –το λιγότερο– σε παροχή υλικού και γραπτές εγγυήσεις για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ

defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube