Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Τουρκία 11 Δεκεμβρίου 2020

Ανατολίτικη και επιλεκτική καταδίκη του Κειμένου Συμπερασμάτων από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Ανατολίτικη και επιλεκτική καταδίκη του Κειμένου Συμπερασμάτων από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει το Κέιμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., προσπαθώντας ταυτόχρονα να επιρρίψει τις ευθύνες κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο και όχι σε όλες τις χώρες τις Ε.Ε.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει για άλλη μια φορά λόγο στα “δικαιώματα” της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και καταγγέλλει την Ελλάδα γιατί δεν προσέρχεται σε διάλογο που η ίδια προτείνει.

Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι η Τουρκία, που είναι ο ενορχηστρωτής της αποστολής αλλοδαπών μουσουλμάνων στην Ελλάδα και εκείθεν στην Ευρώπη, για να εξυπηρρετήσει το δικό της στρατηγικό σχέδιο, καταγγέλλει την Ελλάδα και τη Frontex για “επαναπροωθήσεις” και καλεί την Ε.Ε. για μια σωστή διαχείριση του θέματος.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

“…

…Συγκεκριμένα, απορρίπτουμε τη μεροληπτική και παράνομη στάση απέναντι στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τα περιφερειακά ζητήματα, τα οποία γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία της ΕΕ δεν υιοθετεί, αλλά συμπελιλήφθηκαν στα συμπεράσματα της Διάσκεψης Κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου λόγω αλληλεγγύης και πίεσης βέτο.

Η Τουρκία θέλει όπως πάντα, για σταθερότητα στην περιοχή, να ξεκινήσει άνευ όρων διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, παρά τα προκλητικά βήματα που κάνει η Ελλάδα.

Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ, από το 2004 έως σήμερα, έχουν καταβάλει καλή τη πίστη κάθε προσπάθεια ούτως ώστε οι πόροι των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, να γίνουν ένας παράγοντας σταθερότητας…

Σε αυτήν την απόφαση, η ΕΕ αγνόησε για άλλη μια φορά τον τουρκοκυπριακό λαό και τη βούλησή τους, που είναι ο συνιδιοκτήτης του νησιού της Κύπρου, και καταδίκασε την ΤΔΒΚ στο θέμα του Κυπριακού και των Βαροσίων. Η ΕΕ πρέπει πλέον να εγκαταλείψει τη στάση της που αποτρέπει μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με βάση τις πραγματκότητες που επικρατούν στο νησί.

Είναι η πιο ασφαλής διέξοδος για τους Ελληνοκύπριουςείναι  να συναντηθούν με τους Τουρκοκύπριους για να συζητήσουν το ζήτημα των πόρων των υδρογονανθράκων που προκαλούν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κατανομή των εσόδων τους και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση. Στην πραγματικότητα, η περιφερειακή διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου είναι επίσης μια ευκαιρία από αυτή την άποψη. Τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ θα συνεχίσουν να προστατεύονται αποφασιστικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι ντροπή για την ΕΕ που η Ελλάδα επααπροωθεί τους μετανάστες πίσω στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου και ο Frontex εμπλέκεται σε αυτές τις ενέργειες. Δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών χωρίς να σταματήσουμε αυτές τις παραβιάσεις και τις πρακτικές συλλογικής απέλασης, οι οποίες είναι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδικάζονται έντονα από τη διεθνή κοινότητα. Η ΕΕ πρέπει να δείξει την ευαισθησία της στη διαχείριση του μεταναστευτικού όχι στη χώρα μας, αλλά στην Ελλάδα, ιδίως, στη συστηματοποίηση της απάνθρωπης μεταχείρισης των αιτούντων άσυλο.

……..

Όπως ισχυριζόμαστε πάντα, η ΕΕ πρέπει να αναλάβει το ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή και πρέπει να ενεργεί με αρχή, στρατηγικά και λογικά.”

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube