Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Εξοπλισμοί 4 Δεκεμβρίου 2020

Αίτημα της Αθήνας για το πανίσχυρο αμερικανικό αντιτορπιλικό «Αrleigh Burke» – Τα χαρακτηριστικά του

Αίτημα της Αθήνας για το πανίσχυρο αμερικανικό αντιτορπιλικό «Αrleigh Burke» – Τα χαρακτηριστικά του

Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας φαίνεται πως βρίσκονται αντιπυραυλικά συστήματα, όπλα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η Αθήνα ζητά το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων «Αrleigh Burke». Πρόκειται για ένα ικανότατο αμερικανικό πλοίο με εκτόπισμα 9.000 τόνους, μήκος 155 μέτρα και 300 άνδρες πλήρωμα.

Διαθέτει πυροβόλο 127 χιλιοστών, αμυντικά συστήματα «Phalanx» (τα οποία θέλει το Πολεμικό Ναυτικό), πυραύλους επιφανείας αλλά και αντιαεροπορικούς πυραύλους με μεγάλη εμβέλεια ( 160 χλμ), τορπίλες αλλά και ένα οργανικό ελικόπτερο.

Το Υπουργείο Άμυνας σκέφτεται να το φέρει ως «πακέτο» μαζί με την πρόταση για κατασκευή τεσσάρων φρεγατών στην Ελλάδα, εφόσον επιλέξουμε τις αμερικανικές αλλά και για αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ 200 αλλά και την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα νέων αμερικανικών φρεγατών FFG.

Ενδιαφέρον για τα Ελληνικά ναυπηγεία και ταυτόχρονα μια ιδιαίτερα δελεαστική πρόταση φαίνεται ότι έχουν παρουσιάσει οι Ολλανδοί. Προβλέπει συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα φρεγάτα την οποία φέρονται να σχεδιάζουν από κοινού με το Βέλγιο και προβλέπεται να αντικαταστήσει τις φρεγάτες κλάσης Μ. Οι φρεγάτες Μ αποτελούν πλοία τα οποία ναυπηγήθηκαν μεταξύ 1985 και 1995 και ενδιαφέρουν το ΠΝ. Αποτελούν ουσιαστικά αναβαθμισμένες S, μπορούν άμεσα να ενσωματωθούν στο Στόλο και να καλύψουν ανάγκες για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Το υψηλό κόστος των Belhara και η αδυναμία έως τώρα των Γάλλων να προσφέρουν πλοία ενδιάμεσης λύσης τους έχουν φέρει πίσω στην ‘’κούρσα’’. Ωστόσο η Αθήνα αφήνει ανοιχτή την πόρτα για το Παρίσι και τη Naval Group υπό την πίεση Αμερικανών και Ολλανδών να προχωρήσουν σε νέα κίνηση μείωσης της τιμής με ενδεχόμενη προσφορά φρεγατών Fremm ως ενδιάμεση λύση.

Στην τελική “ζυγαριά” της Αθήνας πάντως θα μετρήσει και η προσφορά για την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών MEKO με τους Αμερικανούς και τους Ολλανδούς να έχουν τον πρώτο λόγο.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube