Weather Icon

Αυτά έχει η άρνηση αντιμετώπισης χρονίων θεμάτων …

Αυτά έχει η άρνηση αντιμετώπισης χρονίων θεμάτων …

Πόσο υποκριτικό να λέγεται, κυρίως από οπαδούς τάχα αριστερών κομμάτων, αυτό περί χορήγησης στα ιδιωτικά κολέγια ίσων δικαιωμάτων με τα δημόσια ΑΕΙ!

Η ΕΕ έχει κανόνες για την κοινή αγορά υπηρεσιών. Οι απόφοιτοι των ελληνικών κολλεγίων, καθώς αυτά είναι παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ, έχουν πτυχίο ευρωπαϊκού ΑΕΙ.
Και άρα πρέπει να λάβουν επαγγελματική αναγνώριση και ισοτιμία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού/ ελληνικού συστήματος (άλλο η ακαδημαϊκή αναγνώριση). Έτσι είναι, ή μας αρέσει είτε όχι – μέλος της ΕΕ a la carte δεν υφίσταται.
Αντίθετα υφίσταται πολιτική υποκρισία όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που υποβάθμισαν τα δημόσια ΑΕΙ, φτιάχνοντας θλιβερά τμήματα σε κάθε πόλη και χωριό για να πηγαίνουν ως εσωτερικοί τουρίστες φοιτητές των μικρομεσαίων οικογενειών (οι έχοντες διαθέτουν το δρόμο του εξωτερικού, μην γελιέστε).
Ακόμα και ο πανεπιστημιακός Κ. Γαβρόγλου μετά από 40 χρόνια στηλίτευσης αυτής της μικροπολιτικής τακτικής από τα κόμματα της αριστεράς, την άνοιξη του 2019 πέρασε νύχτα στη Βουλή με τροπολογίες την ίδρυση νέων τμημάτων. Σε ένα μήνα βέβαια ερχόταν εκλογές.
Επίσης, είναι πολιτική υποκρισία που επί χρόνια δεν βρέθηκε από το υπουργείο Παιδείας τρόπος αξιολόγησης αυτών των κολλεγίων, π.χ. εάν έχουν καθηγητές με διδακτορικά, με δημοσιεύσεις, με έργο, ποιο το πρόγραμμα σπουδών τους.
Επίσης, πολιτική ολιγωρία είναι που δεν έχει γίνει ακόμα διαπραγμάτευση/ δουλειά για τα ελληνικά κολέγια-παραρτήματα βρετανικών ΑΕΙ στην μετά brexit εποχή. Δεν πρέπει να υπαχθούν σε άλλο καθεστώς;
Με στερεότυπα από κομματικούς οπαδούς που διακινούν λαϊκισμούς στο διαδίκτυο, δεν δίνονται λύσεις. Θέλει πολιτική βούληση και δουλειά.

Να σχίσουν τα πτυχία στη μέση;

Πάνω από 15 χρόνια τώρα, οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας ασχολούνται με το θέμα των ελληνικών ιδιωτικών κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ, των οποίων θεωρούνται παραρτήματα στη χώρα μας. Ως εκ τούτου τα πτυχία των κολεγίων φέρουν τον τίτλο του «μητρικού» ευρωπαϊκού πανεπιστημίου. Το ζήτημα θεωρείται «καυτή πολιτική πατάτα», διότι η αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων προκαλεί αντιδράσεις στους αποφοίτους δημόσιων ελληνικών ΑΕΙ (μηχανικούς, οικονομολόγους κ.ά.). Από την άλλη, το ελληνικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση, λειτουργώντας ως κοινή αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, υποχρεώνει τα μέλη της να αναγνωρίζουν επαγγελματικά τα πτυχία άλλων χωρών-μελών. Υπενθυμίζω ότι όσοι φοίτησαν στα ελληνικά ιδιωτικά κολέγια έχουν πτυχίο από ευρωπαϊκό ΑΕΙ. Αυτό επικαλούνται οι Ελληνες απόφοιτοι των κολεγίων ζητώντας εγγραφή στα επιμελητήρια (τεχνικό, οικονομικό κ.λπ.).

Αυτή τη 15ετία, έστω κι αν υπήρξαν εξαιρέσεις, ο κανόνας είναι ότι οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας δεν θέλησαν να προκαλέσουν ούτε τους αποφοίτους των ελληνικών ΑΕΙ (και τα σωματεία τους) ούτε τους αποφοίτους των κολεγίων, και κατ’ επέκταση να μην εφαρμόσουν το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ετσι, με τεχνάσματα έσπρωχναν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Μετά την προ ημερών ψήφιση τροπολογίας με την οποία τα επιμελητήρια οφείλουν να εγγράφουν εντός μηνός τους πτυχιούχους των κολεγίων, η διελκυστίνδα ξαναστήθηκε. Εχει δίκιο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως όταν απαντά στην αντιπολίτευση ότι «η ρύθμιση δεν αφορά επ’ ουδενί την εξίσωση των δημόσιων ΑΕΙ και των κολεγίων. Τόσο η εθνική όσο και η ενωσιακή νομοθεσία αποσκοπούν στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας των ενδιαφερομένων που πληρούν τις προϋποθέσεις. Δεν μπορεί να είμαστε Ευρώπη à la carte».

Από την άλλη, η κ. Κεραμέως οφείλει να λάβει υπόψη την επισήμανση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ότι «οι απόφοιτοι κολεγίων τριετούς φοίτησης, σε αμφίβολες κατά κανόνα συνθήκες, αποκτούν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα». Πάντως, έως τώρα αξιολόγηση των κολεγίων από τις κυβερνήσεις –ούτε της Ν.Δ. ούτε του ΣΥΡΙΖΑ– δεν έχει γίνει, παρότι ακούστηκε η πρόταση. Απαιτείται έντιμη πολιτική στάση απέναντι στους αποφοίτους των κολεγίων αλλά και των δημόσιων ΑΕΙ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube