Weather Icon
Αυστρία , Λιβύη , Τουρκία 7 Δεκεμβρίου 2020

Αυστρία: Όχι άλλη τουρκική κοροϊδία στην ΕΕ- Σιδηρούν εμπάργκο στη Λιβύη

Αυστρία: Όχι άλλη τουρκική κοροϊδία στην ΕΕ- Σιδηρούν εμπάργκο στη Λιβύη

“Πολύ ξεκάθαρη γλώσσα απέναντι στην Τουρκία” ζητά σε σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ με την ευκαιρία του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών σήμερα στις Βρυξέλλες, ελπίζοντας, όπως τονίζει, ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ληφθούν “σαφείς αποφάσεις” για την Τουρκία. “Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι μία στρατηγική πρόκληση. Η πολιτική ΄άνοιγμα της πόρτας, κλείσιμο της πόρτας΄, την οποία ακολουθεί η Άγκυρα, δεν μπορεί πλέον να γίνεται αποδεκτή από εμάς”, προσθέτει στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας.

Ήδη σε παλαιότερες τοποθετήσεις του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε διατυπώσει την σαφέστατη θέση ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν διεθνείς νόμους και ότι η ΕΕ πρέπει να επιδείξει “πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο”. Ο ίδιος, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε τονίσει ότι “η κατάσταση είναι επικίνδυνη και μπορεί να κλιμακωθεί”, και ότι η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία.

Η Βιέννη, έχοντας καταδικάσει επανειλημμένα την παραβατική στάση της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειές της απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, έχει ζητήσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, όπως επίσης την άμεση και οριστική διακοπή των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι πως, μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στις 16 Οκτωβρίου, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επισημάνει ότι σε αυτή είχε γίνει “η σαφής διαπίστωση πως πρέπει να υπάρξει αντίδραση με κυρώσεις κατά της Τουρκίας”.

Είχε δηλώσει επίσης “χαρούμενος” για το γεγονός ότι και εκείνες οι χώρες, οι οποίες παραδοσιακά δείχνουν πολλή κατανόηση για την Τουρκία, αναγνωρίζουν σαφώς ότι “η Τουρκία αφήνει την μία πρόκληση να ακολουθήσει την άλλη”. Παραμονές εκείνης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καταδικάζοντας τόσο την εκ νέου αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους „Oruc Reis” στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και το άνοιγμα από την Τουρκία της παραλίας στα Βαρώσια της Κύπρου, είχε προειδοποιήσει με κάθε σαφήνεια την Τουρκία με επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, η αποστολή του ερευνητικού σκάφους δείχνει “για μία ακόμη φορά, ότι η Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν αντιδρά μόνον σε πίεση από την πλευρά της ΕΕ και αξιολογεί οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά ως δείγμα αδυναμίας”. “Επίσης και το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια στην Κύπρο αποτελεί σαφή παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με μεσολάβηση του ΟΗΕ, προκαλεί μόνο περαιτέρω δυσπιστία και υπονομεύει τις προσπάθειες για μία ειρηνική λύση για την Κύπρο”, είχε επισημάνει ο ίδιος στις δηλώσεις του.

Σε εκείνες τις δηλώσεις του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας ζητούσε για μία ακόμη φορά – όπως επανειλημμένα στο παρελθόν — την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία και τόνιζε ότι “η Τουρκία απομακρύνεται εδώ και χρόνια ολοένα και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως σαφώς διαπιστώνει και η πρόσφατη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.

Την ίδια ώρα Η Αυστρία τάσσεται υπέρ της στενότερης παρακολούθησης των λαθρεμπόρων όπλων στη Λιβύη από ξηράς και θαλάσσης από ό, τι στο παρελθόν -και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). «Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε στην ενίσχυση του ελέγχου του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών, τότε η ΕΕ δεν θα πρέπει να ελέγχει μόνο τις θαλάσσιες μεταφορές όπλων, αλλά και να παρακολουθεί τις χερσαίες και αεροπορικές διαδρομές.

“Η Αυστρία τάσσεται υπέρ της παρακολούθησης του εναέριου χώρου στο πλαίσιο της ναυτικής αποστολής της ΕΕ «Irini» (Ειρήνη) έτσι ώστε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) να μπορούν επίσης να καταγράφουν ενδεχόμενες μεταφορές όπλων από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης. Η παρουσία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία ενός εμποδίου για περαιτέρω μεταφορές όπλων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμππεργκ σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της (γερμανικής) εφημερίδας «Die Welt».

Από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η ναυτική αποστολή της ΕΕ «Irini» (Ειρήνη) ελέγχει στην Ανατολική Μεσόγειο εάν πλοία από τρίτες χώρες κάνουν λαθρεμπόριο όπλων, καυσίμων ή πετρελαίου και κατά συνέπεια παραβιάζουν τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών. Η Γερμανία συμμετέχει στην αποστολή με ένα πλοίο («Αμβούργο») και ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, κανένα όπλο δεν έχει κατασχεθεί από την έναρξη της ναυτικής αποστολής τον Μάιο, παρά μόνο ένα φορτίο με μεγάλη ποσότητα κηροζίνης. Το πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι στρατιώτες της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένων των Αυστριακών – δεν μπορούν να ελέγξουν ένα πλοίο παρά μόνο εάν προηγουμένως έχουν συγκατατεθεί αυτοί που θα ελεγχθούν. Μπορούμε να κινηθούμε μόνο στο πλαίσιο της εντολής και του διεθνούς δικαίου και όχι να αποκτήσουμε πρόσβαση στα υπό έλεγχο πλοία υπό την απειλη βίας», πρόσθεσε ο Σάλενμπεργκ. «Και μόνο (όμως) η παρουσία στρατιωτών της ΕΕ έχει ως συνέπεια ότι γίνεται σε μικρότερη έκταση λαθρεμπορία όπλων δια θαλάσσης και το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ καταπατείται λιγότερο απροκάλυπτα από ό, τι θα συνέβαινε σε διαφορετική περίπτωση», τόνισε ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας.

defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube