REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα 17 Νοεμβρίου 2020

UAV Patroller του γαλλικού Ομίλου Safran για τον ελληνικό Στρατό; Μία πρώτη εκτίμηση…

UAV Patroller του γαλλικού Ομίλου Safran για τον ελληνικό Στρατό; Μία πρώτη εκτίμηση…
Στη “αμυντική ειδησεογραφία του τελευταίου διαστήματος, πέραν των “καυτών” θεμάτων των αμερικανικών φρεγατών και των μαχητικών αεροσκαφών 4-5ης γενιάς, έχει εμφανιστεί και το πρόβλημα με το μέλλον των γερασμένων και επιχειρησιακά αναποτελεσματικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων τύπου Sperwer στο οπλοστάσιο του ελληνικού Στρατού. Υπό εξέταση από τους Επιτελείς του γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) έχουν βρεθεί η αναβάθμιση των συστημάτων, ή εναλλακτικά η αντικατάστασή τους από πιο προηγμένα σε συνεννόηση με τον κατασκευαστή. Συγκεκριμένα, έχουν αναφερθεί τα UAV Patroller. Ας τα δούμε λοιπόν…

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Οι επιδόσεις των Patroller είναι παρεμφερείς με αυτές του ισραηλινού Heron I, με ίδια ικανότητα μεταφοράς φόρτου αποστολής (250 κιλά) και δυνατότητα πλεύσης σε ύψη της τάξης των 20.000 ποδών τουλάχιστον, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 30 ώρες. Θα επρόκειτο ασφαλώς για σημαντική αναβάθμιση στις δυνατότητες ISR και ηλεκτρονικού πολέμου του Ελληνικού Στρατού, έναντι του παλαιότερου Sperwer και σε σαφώς μεγαλύτερες αποστάσεις. Μία ματιά στις δυνατότητες του Sperwer A που έχει ενταγμένο σε υπηρεσία ο Ε.Σ., αρκεί για να πείσει για του λόγου το αληθές.

Το γαλλικό Patroller, που προέρχεται σχεδιαστικά από το μοτοανεμόπτερο Stemme ASP S15, ανήκει στην κατηγορία MALE (Medium Altitude Long Endurance) κατά ΝΑΤΟ, χρησιμοποιεί τον ίδιο σταθμό ελέγχου στο έδαφος με το παλαιότερο Sperwer (Ku band) και μπορεί να αξιοποιηθεί σε αποστάσεις μέχρι 200 χιλιόμετρα (έναντι 50 του Sperwer A!), σε απευθείας σύνδεση (Line of Sight).

Ο γαλλικός Στρατός έχει προμηθευτεί μέχρι στιγμής 14 τέτοια συστήματα, αποσύροντας τα παλαιότερα 18 Sperwer A που αξιοποιούσε επιχειρησιακά. Στο παρελθόν είχαμε γράψει ότι και ο Ελληνικός Στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο της προμήθειας των γαλλικών Sperwer Α και της αναβάθμισής τους στο επίπεδο Sperwer B, μαζί με τα συστήματα του τύπου που ήδη διαθέτει, κάτι που μεταφράζεται σε συνολικό κόστος που θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ

Στο πλαίσιο δε της ίδιας αυτής διερευνητικής διαδικασίας, ως πρόσφατη εξέλιξη έχει προκύψει νέα πρόταση του ομίλου SAFRAN για την επαναγορά των ελληνικών Sperwer A και την παροχή Patroller, έναντι κάποιου τιμήματος μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, για την κάλυψη της τεράστιας περιοχής των ελληνοτουρκικών συνόρων, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο.

Προς το παρόν οι πληροφορίες που έχουμε περιορίζονται σε όσα αναφέρουμε, χωρίς να έχουμε περισσότερα και πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των Patroller που προωθεί ο όμιλος SAFRAN, τη διαμόρφωση του εξοπλισμού αποστολής και φυσικά την τιμή… Η οποία, ανάλογα με τον εξοπλισμό φέρεται να διαμορφώνεται μεταξύ 20 και 30 εκατ. ευρώ το καθένα. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο δηλαδή!

Καθαρά με επιχειρησιακά κριτήρια, είμαστε και στο κομμάτι αυτό σαφώς υπέρ της αξιοποίησης δύο πηγών προμηθειών και για συστήματα UAV με προηγμένες δυνατότητες ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance), ηλεκτρονικής επιτήρησης και υποκλοπών (ELINT/SIGINT) και ηλεκτρονικού πολέμου (ΕW), όμως το τελικό κόστος είναι αυτό που θα καθορίσει την απόφαση που θα ληφθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Γιατί δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο Ελληνικός Στρατός κυρίως, έχει ανάγκη και από οπλισμένα UAV, αλλά και μεγάλο αριθμό drones τα οποία είτε για σκοπούς επιτήρησης πεδίου μάχης και μονάδων, είτε για σκοπούς προσβολής εχθρικών δυνάμεων (killer drones), θα πρέπει να ενταχθούν μαζικά σε υπηρεσία σε επίπεδο Τάγματος.

Η δραστηριοποίηση σημαντικών (από πλευράς υποδομών και τεχνογνωσίας) ελληνικών εταιρειών στο συγκεκριμένο χώρο, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα της ανάπτυξης συστημάτων εντοπισμού UAV και Drone και συστημάτων παρεμβολής ή και καταστροφής τους, καθιστά τη διαδικασία αξιολόγησης, επιλογής και ένταξης σε υπηρεσία ομογενοποιημένων συστημάτων, οικονομικά εφικτή και εντός μικρού χρονικού διαστήματος με εξαιρετικά επίπεδα υποστήριξης.

Τα διδάγματα της τουρκικής εμπλοκής σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και η εμπειρία του Έβρου το Μάρτιο του 2020, επιβάλλουν την άμεση απόκριση της ελληνικής πλευράς στον κρίσιμο αυτό τομέα. Στο θέμα των Patroller επομένως, προς αντικατάσταση του συστήματος Sperwer A, θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, όταν αυτές προκύψουν.

defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube