Weather Icon
Κύπρος , Τουρκία 3 Νοεμβρίου 2020

Τσαβούσογλου: Σύμμαχοι της Τουρκίας «κακομαθαίνουν» τους Ελληνοκυπρίους

Τσαβούσογλου: Σύμμαχοι της Τουρκίας «κακομαθαίνουν» τους Ελληνοκυπρίους

Τον υποψήφιο για την Προεδρία των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν κατηγόρησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι χρησιμοποιεί την Τουρκία ως εργαλείο κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη για τη Γαλλία ότι βρίσκεται σε ένα “επικίνδυνο δρόμο”. Υποστήριξε ακόμη ότι κάποιες χώρες σύμμαχοι της Τουρκίας “κακομαθαίνουν την Ε/κ πλευρά “-όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία- και πως αυτό δεν συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Κριτέρ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους είναι πολύ ιδιαίτερες. “Ανεξάρτητα από τις εκλογές, η Τουρκία ήταν πάντα δίπλα στους Τ/Κ στον δίκαιο αγώνα τους. Και από δω και πέρα θα παρέχει την απαραίτητη στήριξη για την ασφάλεια, ανάπτυξη και ευημερία της ‘τδβκ’ όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Κατά την περίοδο πρωθυπουργίας του κ. Τατάρ εργαστήκαμε αρμονικά μαζί του. Πιστεύουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτή την αρμονία μέσα σε αλληλεγγύη και συνεργασία και κατά την περίοδο της προεδρίας του. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ιδιαίτερα για την διασφάλιση της κυριαρχικής ισότητας των Τ/Κ οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού και για την υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων τους στην ανατολική Μεσόγειο”, ισχυρίστηκε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως “βλέπουμε ότι ορισμένοι από τους συμμάχους μας ενίσχυσαν πρόσφατα τη συνεργασία τους με την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’, ειδικά στον τομέα της άμυνας. Από τη μια, ενώ απευθύνεται έκκληση για περιεκτική λύση στην Κύπρο, είναι μεγάλη αντίφαση από την άλλη να παραβλέπεται η ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί. Το να “κακομαθαίνεται η ‘Ε/κ διοίκηση” με τέτοια βήματα δεν συμβάλλει ούτε στην επίλυση του Κυπριακού ούτε και εξυπηρετεί την ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτά τα βήματα ενθαρρύνουν μόνο την αδιάλλακτη στάση της Ε/κ πλευράς η οποία αποτελεί εμπόδιο για τη λύση ενώ ενισχύει την δική μας αποφασιστικότητα”, ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου.

Για τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η απόφαση ανήκει στον λαό των ΗΠΑ και όλοι πρέπει να τη σέβονται. “Με άλλα λόγια εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός, προσθέτοντας ωστόσο πως θα συνεχίσουν να αντιτάσσονται σθεναρά στις προσπάθειες κάποιων υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ και ιδίως του Μπάιντεν, να χρησιμοποιούν την Τουρκία ως εργαλείο σε εσωτερικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους πορείας.

Ο Τούρκος Υπουργός κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τις κυρώσεις ως εργαλείο στην εξωτερική τους πολιτική εκμεταλλευόμενοι τη δεσπόζουσα θέση τους στην παγκόσμια οικονομία. Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις συνοδεύονται από μια απειλητική γλώσσα η οποία σε καμιά περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, υποστηρίζοντας ότι οι διεθνείς κυρώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των ΗΕ και πως αυτή είναι η μόνη νόμιμη μέθοδος.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία και ο Πρόεδρός της βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στον στόχαστρο της Γαλλίας και της Ευρώπης. Όπως είπε πριν μερικές μέρες ο Γάλλος ομόλογός του είχε πει πως ‘εδώ και μερικές μέρες διεξάγεται μια μαύρη προπαγάνδα στην Τουρκία εναντίον της Γαλλίας’. “Εμείς τέτοια εκστρατεία δεν κάνουμε αλλά η Γαλλία την κάνει εδώ και χρόνια εναντίον της Τουρκίας”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.”Εάν ένας Πρόεδρος μιας χώρας όπως η Γαλλία που είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ έχει εκατομμύρια μουσουλμάνους πολίτες μπορεί να λέει ότι “το ισλάμ βρίσκεται σε κρίση’ τότε εδώ υπάρχει πρόβλημα.

Δεν μας εκπλήττει να κάνει αυτές τις δηλώσεις ένας πρόεδρος ενός ακροδεξιού κόμματος. Ωστόσο εάν ο Πρόεδρος μιας σημαντικής χώρας στην Ευρώπη μπορεί να μιλά έτσι, εδώ σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός. Όπως είπε “οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να δημιουργήσουν το ‘γαλλικό ισλάμ’ προκειμένου να ελέγξουν δήθεν το Ισλάμ”,

υποστηρίζοντας ότι “βρίσκονται σε ένα πολύ επικίνδυνο δρόμο”. Κατηγόρησε επίσης τη Γαλλία ότι λαμβάνει κάποια ακραία μέτρα με το πρόσχημα καταπολέμησης τους ‘ριζοσπαστικού ισλάμ’. “Δεν μας εκπλήττει που η ΕΕ παραμένει σιωπηλή. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της που κάθε φορά προσπαθούν να δίνουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας έμειναν και πάλι ανεξεταστέες. Επειδή βλέπουμε ότι ακόμη η καταπολέμηση των διακρίσεων και του αντι-ισλαμισμού δεν έχει ακόμη ληφθεί σοβαρά υπόψη”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως προβλέπουν πως οι απωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο αλλά και οι ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίον των μουσουλμάνων σε ολόκληρη την ήπειρο θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube