Weather Icon
Τουρκία 7 Νοεμβρίου 2020

Τούρκος συνταγματάρχης με συμμετοχή στην Al-Qaeda προωθείται και προστατεύεται από τον Πρόεδρο Ερντογάν

Τούρκος συνταγματάρχης με συμμετοχή στην Al-Qaeda προωθείται και προστατεύεται από τον Πρόεδρο Ερντογάν

Abdullah Bozkurt/Stockholm

Ο Τούρκος πρόεδρος προωθούσε έναν συνταγματάρχη που είχε την ”κόκκινη σημαία” από τις υπηρεσίες ασφαλείας επειδή ένας συγγενής του ταυτοποιήθηκε ως εργαζόμενος σε μια ομάδα Σαλαφιστών που συνδέεται με την al-Qaeda, αποκάλυψαν εμπιστευτικά έγγραφα που αποδέσμευσε η Nordic Monitor.

Ένας εις βάθος έλεγχος του ιστορικού του συνταγματάρχη Fedai Ünsal αποκάλυψε ότι ο ξάδελφός του βρέθηκε να είναι μέλος ομάδας Σαλαφιστών. Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν στις 8 Μαΐου 2013 από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας και διαβιβάστηκαν στο Γενικό Επιτελείο, το οποίο αργότερα ενημέρωσε τη Διοίκηση των Δυνάμεων των Χωρών για τις πληροφορίες.

Ανώτεροι αξιωματικοί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις περνούν μια αυστηρή διαδικασία ελέγχου κάθε χρόνο, ειδικά πριν ληφθούν αποφάσεις για προαγωγές και αναθέσεις από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAŞ), υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι πληροφορίες για τον ξάδελφο του Ünsal καταγράφηκαν στην έκθεση αξιολόγησης πληροφοριών του 2015 που εκπονήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, η οποία εξέτασε 104 στρατηγούς και 173 συνταγματάρχες προσωπικού για την προαγωγή. Ο Ünsal τοποθετήθηκε στη μπλε λίστα, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχαν σοβαρές ερωτήσεις σχετικά με το αρχείο δράσης του.

Secret intelligence file prepared by the General Staff about Fedai Ünsal

Ο Ünsal ήταν επίσης κατηγορούμενος για συμμετοχή σε συμμορία οργανωμένου εγκλήματος που δρούσε έξω από τη δυτική επαρχία της Τουρκίας, τη Σμύρνη. Το όνομά του αποκαλύφθηκε σε μια κρύπτη αρχείων που κρατούσε η συμμορία, η οποία χρησιμοποιούσε ως παγίδα γυναίκες συνοδούς πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ξένων υπηκόων, ως δόλωμα για την απόκτηση εμπιστευτικών εγγράφων από Τούρκους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς υπαλλήλους, καθώς και αξιωματικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ που είχαν αναπτυχθεί στην Τουρκία.

Οι πληροφορίες που ελήφθησαν από το αρχείο της συμμορίας έδειξαν ότι ο συνταγματάρχης (παντρεμένος άνδρας), διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με μια ξένη γυναίκα όταν υπηρετούσε ως στρατιωτικός ακόλουθος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Συνέχισε τη σχέση μετά την αναχώρησή του από τη Βοσνία.

Επιπλέον ισχυρισμοί που παρατίθενται στο αρχείο υπηρεσιών του, δείχνουν πως ανάγκαζε τους δασκάλους που υπηρετούσαν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία τους να διδάξουν τα μαθηματικά και τη φυσική στο γιο του, γεγονός που αποτελεί παράβαση του στρατιωτικού κώδικα συμπεριφοράς. Χρησιμοποίησε επίσης στρατιωτικό προσωπικό και οχήματα για να πάρει την κόρη του από το σχολείο, ενώ υπηρετούσε στο ψευδοκράτος της Βορείας Κύπρου.

Fedai Ünsal

Παρά τους σοβαρούς ισχυρισμούς και τις αξιόπιστες πληροφορίες από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας, ο Erdoğan αποφάσισε να τον κρατήσει στη θέση του κατά την συνεδρίαση του YAŞ το 2015, και τον τοποθέτησε ως επικεφαλή του τμήματος που είναι αρμόδιο για το σχεδιασμό στρατιωτικών γυμνασίων (Tatbikat Şube Müdürü). Σχεδίασε την πολυεθνική στρατιωτική άσκηση Erciyes 2017 στην οποία προσκλήθηκε να συμμετάσχει το Κατάρ. Επισκέφθηκε επίσης το Κατάρ τον Σεπτέμβριο του 2015 για να σχεδιάσει μια κοινή στρατιωτική άσκηση Τουρκίας-Κατάρ.

Προήχθη σε ταξίαρχο και αργότερα σε υποστράτηγο. Το 2019 διορίστηκε γενικός γραμματέας του Γενικού Επιτελείου και ένα χρόνο αργότερα η αποστολή του παρατάθηκε για ένα ακόμη έτος με απόφαση του Ερντογάν.

Ο Ünsal είναι ένας από τους πολλούς τραγικούς χαρακτήρες που προήχθησαν στις τάξεις, ειδικά μετά την εκκαθάριση χιλιάδων αξιωματικών υψηλής ειδίκευσης από την κυβέρνηση Erdoğan, συμπεριλαμβανομένου περίπου του 80 τοις εκατό όλων των στρατηγών και ναυάρχων από το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ από άποψη ανθρώπινου δυναμικού. Οι περισσότεροι από τους αξιωματικούς που είχαν υπηρετήσει στο αξίωμα του ΝΑΤΟ βαπτίστηκαν ως Γκιουλενικοί και εκδιώχθηκαν από το στράτευμα.

Document that shows Fedai Ünsal planned Qatar’s participation in the Erciyes 2017 military drill held in Turkey

Mετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.nordicmonitor.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube