REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 7 Νοεμβρίου 2020

Τουρκία: O Ερντογάν «αποκεφάλισε» τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας

Τουρκία: O Ερντογάν «αποκεφάλισε» τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με ένα προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της τουρκικής κυβέρνησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αιφνιδιαστικό τρόπο απομάκρυνε από τα καθήκοντα του τον πρόεδρο της «ανεξάρτητης» Κεντρικής Τράπεζας  της Τουρκίας Μουράτ Ουϊσάλ.

Στη θέση του, διόρισε τον υπεύθυνο «στρατηγικής και προϋπολογισμού» της τουρκικής προεδρίας και πρώην υπουργό Οικονομικών Νατζί Αγμπάλ. 

Ο Ουϊσάλ ήταν ο πρόεδρος που κατηγορούσαν όλοι οι οικονομικοί αναλυτές, επειδή ασκούσε μια νομισματική πολιτική  σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ερντογάν.  

Αυτή είναι η δεύτερη αλλαγή που γίνεται στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας εντός 16 μηνών. Ο Ουϊσάλ είχε αντικαταστήσει τον Μουράτ Τσετίνκαγια, ο οποίος είχε αρνηθεί να ασκήσει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, που του ζητούσε επίμονα ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν στη θέση του είχε διορίσει τον Ουϊσάλ, ο οποίος με συστηματικό τρόπο είχε μειώσει τα επιτόκια σε χαμηλότερα επίπεδα από τον πληθωρισμό. Αναλυτές όμως εκτιμούν πως με την πολιτική αυτή, η Κεντρική Τράπεζα δαπάνησε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να συγκρατήσει την υποτίμηση της λίρας και απέτυχε το στόχο αυτό καθώς στους πρώτους 10 μήνες η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου και του Ευρώ. Τις τελευταίες 15 ημέρες η υποτίμηση της λίρας ξεπέρασε το 7%.

Αναλυτές εκτιμούν πως η αλλαγή του Κεντρικού Τραπεζίτη ενδέχεται να σημαίνει και αλλαγή νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας και με πιο ρεαλιστικό τρόπο να αρχίσει η αύξηση επιτοκίων που θα συγκρατήσει την ανεξέλεγκτη πορεία της τουρκικής λίρας.      

Θεωρείται πως ο Ερντογάν «θυσίασε» τον Ουϊσάλ, για να μην θεωρηθεί ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος ως υπεύθυνος της πολιτικής που οδήγησε στην κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος. Κι ας ήταν αυτός που πίεζε αφόρητα για τη μείωση των επιτοκίων

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube