REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 19 Νοεμβρίου 2020

Τουρκία: Μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 15%, ενίσχυση λίρας

Τουρκία: Μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 15%, ενίσχυση λίρας

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε σήμερα με επιθετικό τρόπο το βασικό επιτόκιό της κατά 475 μονάδες βάσης (4,75 ποσοστιαίες μονάδες) στο 15%, ικανοποιώντας τις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών μετά τον διορισμό νέου διοικητή από τον πρόεδρο Ερντογάν και τη δέσμευσή του για μία πιο φιλική στις αγορές οικονομική προσέγγιση.

Η λίρα ενισχύθηκε πάνω από 2% μετά τη δήλωση της κεντρικής τράπεζας ότι το «διαφανές και ισχυρό» μέτρο σύσφιξης θα μειώσει τον διψήφιο πληθωρισμό, θα αντιστρέψει μία επικίνδυνη τάση χρήσης του δολαρίου και θα βοηθήσει στην ανασυγκρότηση των μειωμένων συναλλαγματικών διαθεσίμων της. «Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα διατηρηθεί οπωσδήποτε έως ότου επιτευχθεί μία μόνιμη πτώση του πληθωρισμού», ανέφερε η κεντρική τράπεζα μετά τη συνεδρίασή της.

Η αύξηση του επιτοκίου είναι η μεγαλύτερη εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια και θα μπορούσε να στηρίξει τη λίρα μετά από τα διαδοχικά χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, αλλά θα μπορούσε παράλληλα να επιβραδύνει την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας από τον αντίκτυπο του κορονοϊού. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο για τα ρέπος μίας εβδομάδας από το 10,25% που είχε διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ το υψηλότερο επιτόκιο στο πλαίσιο της πολιτικής της διαμορφώθηκε στο 19,5% από 14,75%.

Η λίρα – η οποία είχε πληγεί από τις ανησυχίες για τα αδύναμα συναλλαγματικά διαθέσιμα και από τις αγορές-ρεκόρ σκληρών νομισμάτων από τους Τούρκους – ενισχύθηκε περίπου 12% την περασμένη εβδομάδα μετά τον διορισμό του Νατσί ‘Αγκμπαλ ως νέου επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και την ξαφνική παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επί πολύ καιρό τα υψηλά επιτόκια ότι προκαλούν πληθωρισμό και επέρριπτε στους ξένους επενδυτές την ευθύνη για τις δυσκολίες της τουρκικής οικονομίας. Ωστόσο, μετά τις αιφνιδιαστικές αλλαγές την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι θα υιοθετούνταν ακόμη και «σκληρές» πολιτικές, υποσχόμενος μία νέα εποχή οικονομικής σταθερότητας που θα καλωσορίζει τους ξένους επενδυτές.

Το τουρκικό νόμισμα σκαρφάλωσε στο υψηλό επίπεδο σχεδόν δύο μηνών των 7,495 λιρών ανά δολάριο. «Αυτή ήταν απόλυτα η σωστή και λογική απόφαση», δήλωσε αναλυτής της Bluebay Asset Managemen στο Λονδίνο. Στις 13.30 (ώρα Ελλάδας) η λίρα είχε χάσει μέρος των κερδών της, σημειώνοντας άνοδο 0,9%, ενώ τα τουρκικά κρατικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο διεύρυναν τα κέρδη του σε νέο υψηλό επίπεδο οχτώ μηνών και οι μετοχές πέρασαν σε θετικό έδαφος, με αιχμή το άλμα 2,3% των τραπεζικών μετοχών.

www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube