REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Τουρκία 24 Νοεμβρίου 2020

Το πολύ μπλα-μπλα Ερντογάν δεν πείθει

Το πολύ μπλα-μπλα Ερντογάν δεν πείθει

  Ανδρέας Πιμπίσιης   

Οι ομιλίες και το πολύ μπλα-μπλα του Ερντογάν μπορεί να ξεσηκώνει τους υποστηρικτές του στην Τουρκία, αλλά στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο τα όσα λέει ο Τούρκος Πρόεδρος δεν πείθουν. Κρίνοντας και από συγκεκριμένες ενέργειες από τουρκικής πλευράς οι Γερμανοί θεωρούν τη συμπεριφορά της Τουρκίας ως προβληματική. Η ΕΕ υπενθυμίζει στην Άγκυρα το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη διάρκεια του οποίου θα εξεταστεί η γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, στη βάση των όρων που είχαν τεθεί τον περασμένο Οκτώβρη. 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναλώθηκε στο να στέλνει μηνύματα προς τα δυτικά. Μέσα από μια σειρά ομιλιών του ο Ερντογάν επιχείρησε να πείσει ότι η φυσική θέση της χώρας του είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο δυτικός κόσμος. 

Τις δηλώσεις Ερντογάν κλήθηκε να σχολιάσει ο Πίτερ Στάνο, αρμόδιος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Π. Στάνο σημείωσε πως οι 27 και τα συμπεράσματα της Συνόδου ήταν απόλυτα ξεκάθαρα και το ίδιο ισχύει για τις προσδοκίες της ΕΕ, την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο με πράξεις. Ο Πήτερ Στάνο σημείωσε για τις δηλώσεις Ερντογάν ότι “κάθε μέρα λέει και από κάτι”, εξηγώντας ότι η ΕΕ δεν θα προβεί σε κυλιόμενο σχολιασμό αυτών των δηλώσεων. Επανέλαβε ότι οι προσδοκίες της ΕΕ είναι και γνωστές και ξεκάθαρες.

Σ’ ό,τι αφορά την επίσκεψη του Ιμπραχίμ Καλίν στις Βρυξέλλες, την περασμένη Παρασκευή, ο Πίτερ Στάνο ανέφερε ότι προς τον εκπρόσωπο του Ερντογάν επισημάνθηκε το αίτημα των Βρυξελλών για αποκλιμάκωση. Παράλληλα παρέπεμψε στις δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας πως η Τουρκία με τις πράξεις της «διευρύνει το χάσμα με την ΕΕ». Τέλος επεσήμανε ότι είναι κρίσιμο η Τουρκία να δείξει τις προθέσεις της με πράξεις ως τη Σύνοδο. 

Η Γερμανία, η οποία έριξε το δικό της βάρος για να προστατεύσει την Τουρκία από την επιβολή κυρώσεων στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, φαίνεται πως άρχισε να χάνει την υπομονή της με τις ενέργειες της Άγκυρας. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας το νέο περιστατικό παρεμπόδισης ελέγχου τουρκικού πλοίου στα ανοικτά της Λιβύης αναφέρθηκε στην «από πολλές απόψεις προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας». 

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας «έχει καταστήσει σαφές ότι αισθανόμαστε την συμπεριφορά της Τουρκίας από πολλές απόψεις ως προβληματική. Αυτό το θέτουμε τακτικά στην Τουρκία», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Αντρέα Ζάσε, δεν θέλησε ωστόσο, όταν ρωτήθηκε σχετικά, να εκφραστεί σε ό,τι αφορά «το νόημα της συμμετοχής της Τουρκίας» στο ΝΑΤΟ. «Πρέπει όμως να επαναλάβουμε ότι πήραμε πολλές φορές θέση σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας», τόνισε η κυρία Ζάσε, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη αντίδραση του Βερολίνου, δήλωσε: Δεν μπορώ να κάνω εικασίες, αλλά μπορώ να σας πω ότι συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Και εκεί σίγουρα θα τεθούν και περιστατικά αυτού του είδους».

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στο χθεσινό περιστατικό, που γνωστοποιήθηκε χθες από το περιοδικό «Der Spiegel», η εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση «το αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά» και υπενθύμισε ότι και στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη «καταστήσαμε επανειλημμένα σαφές ότι περιμένουμε από όλους τους συμμετέχοντες να τηρούν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη – και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Τουρκία». «Όλοι θα κριθούν – συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», τόνισε η κυρία Ζάσε και διευκρίνισε ότι στο χθεσινό επεισόδιο «έγιναν όλα σύμφωνα με τις διαδικασίες», εκφράζοντας την ανησυχία της ότι «υπάρχουν γενικά τέτοιες περιπτώσεις, ότι υπάρχει υποψία για διάφορες χώρες ότι στέλνουν λαθραία όπλα στην Λιβύη». Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι «βλέπουμε και μια αποτρεπτική επίδραση της επιχείρησης «ΙRΙΝΙ» και ότι η ισχυρή παρουσία των πλοίων στη Μεσόγειο δείχνει ότι αυτή η επίδραση φέρει αποτελέσματα», σημείωσε η εκπρόσωπος.

Το «βάφουν» ελληνοτουρκικό ζήτημα 

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιχείρησαν χθες να «βάψουν» ως ελληνοτουρκικό ζήτημα το περιστατικό με την άρνηση ελέγχου από εμπορικό πλοίο της Τουρκίας που κατευθυνόταν στη Λιβύη. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν επίθεση στον Έλληνα διοικητή των δυνάμεων της επιχείρησης «Ειρήνη», όταν η φρεγάτα του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού σταμάτησε στη Μεσόγειο για έλεγχο το τουρκικό φορτηγό πλοίο. «Πρόκληση από τον Ελληνα διοικητή στην Ανατολική Μεσόγειο», είναι ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος του «TRT HABER» που είναι πρώτο θέμα στο site, ενώ συνοδεύεται με βίντεο από την επιχείρηση.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, μια γερμανική φρεγάτα, η οποία έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», σταμάτησε προχθές Κυριακή το βράδυ στα ανοικτά της Πελοποννήσου αυτό το τουρκικό πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν προς το λιβυκό λιμάνι Μισράτα.

Ένοπλοι στρατιώτες κατέβηκαν με σχοινιά στο πλοίο Rosalina-A από ένα ελικόπτερο, σύμφωνα με εντυπωσιακές εικόνες που μεταδόθηκαν από το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, και στη συνέχεια πήραν τον έλεγχο της γέφυρας.

Οι Γερμανοί στρατιωτικοί ερεύνησαν το πλοίο όλη τη νύκτα, αλλά δεν βρήκαν παρά μπισκότα και μπογιά, υποστήριξε το Ανατολού, σύμφωνα με το οποίο το πλοίο μετέφερε ανθρωπιστικό υλικό.

Το τουρκικό φορτηγό συνέχισε τον πλου του μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών, σύμφωνα πάντα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο.

Ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε χθες πως ο έλεγχος του Rosalina-A διακόπηκε χωρίς να ολοκληρωθεί, επειδή η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε στην αποστολή της ΕΕ ότι οι Γερμανοί στρατιωτικοί παραβίασαν το διεθνές δίκαιο επειδή δεν περίμεναν να τους δώσει άδεια η Τουρκία για να επιβιβασθούν.

Η φρεγάτα έλαβε εντολή 

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Τιλς, εξηγώντας την διαδικασία που προβλέπεται για τον έλεγχο στο πλαίσιο της αποστολής «IRINI», ανέφερε ότι η φρεγάτα «Αμβούργο» έλαβε εντολή από την ηγεσία της αποστολής να ελέγξει το πλοίο «Rosaline A», με την υποψία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. «Η εντολή για την επιβίβαση δόθηκε από την ηγεσία της αποστολής «ΙRΙΝΙ». H φρεγάτα είναι απλώς το μέσο που υλοποιεί την εντολή επιτόπου. Δεν αποφασίζεται στην φρεγάτα ποιο πλοίο θα ελεγχθεί», διευκρίνισε ο κ. Τιλς και πρόσθεσε ότι η διαδικασία προβλέπει την συγκατάθεση του κράτους, του οποίου την σημαία φέρει το υπό έλεγχο πλοίο. «Εάν δεν υπάρξει απόρριψη εντός συγκεκριμένου διαστήματος περίπου τεσσάρων ωρών, αυτό θεωρείται σιωπηρή συγκατάθεση. Από όσο γνωρίζουμε, ακριβώς έτσι έγινε», τόνισε ο κ. Τιλς και επισήμανε ότι η Τουρκία δήλωσε εκ των υστέρων την αντίθεσή της στον έλεγχο, ο οποίος και διεκόπη άμεσα. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube