Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 13 Νοεμβρίου 2020

Το Καραμπάχ θα “ξυπνήσει” Αθήνα & Λευκωσία; Η Τουρκία διά της ισχύος

Το Καραμπάχ θα “ξυπνήσει” Αθήνα & Λευκωσία; Η Τουρκία διά της ισχύος

Το σκηνικό είναι το ίδιο και επαναλαμβάνεται. Ανεξαρτήτως τι γίνεται επί του εδάφους (Αμμόχωστος) και θάλασσα (έρευνες και γεωτρήσεις), ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει αποφασίσει να στείλει στην Κύπρο για επαφές την απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ. Την ίδια ώρα, η κατοχική Τουρκία στήνει το δικό της σκηνικό στο Κυπριακό, όπως και στα ελληνοτουρκικά. Διά της ισχύος, της επιβολής τετελεσμένων, επιχειρείται η «χειραγώγηση» μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων, όταν και όποτε ξεκινήσει, που θα είναι κομμένη ραμμένη στα μέτρα της κατοχικής Τουρκίας.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, τα δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής σε σχέση με τα επόμενα βήματα της Άγκυρα: Πρώτο, σε πολιτικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Μια συνάντηση που επιβεβαίωσε τις διαφορές που υπάρχουν. Η Λευκωσία υποστηρίζει όπως η όποια νέα συζήτηση υπάρξει θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που έχει σταματήσει στην Πενταμερή Διάσκεψη, στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017.

Όπως είναι γνωστό, τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είχε καταθέσει πλαίσιο έξι σημείων, που κάλυπτε όλες τις πτυχές του Κυπριακού. Η τουρκική πλευρά απαιτεί τώρα, όπως στο τραπέζι του διαλόγου, θα πρέπει να κατατεθούν κι άλλες ιδέες για τη μορφή της λύσης, παραπέμποντας σε μια συνομοσπονδία. Γίνεται λόγος και δημόσια από την κατοχική Τουρκία και τον εγκάθετο της στα κατεχόμενα, για λύση δυο κρατών. Η Τουρκία δεν ευνοεί λύση δυο κρατών, δεν επιδιώκει διχοτόμηση κι αυτό δεν είναι τωρινό.

Επιδιώκει μια συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει για αυτήν τον πλήρη έλεγχο του νησιού. Επιδιώκει μια συμφωνία, η οποία θα εξασφαλίζει τη συνέχιση του ψευδοκράτους. Κοντολογίς, στόχος παραμένει- μέσω μιας συμφωνίας -η νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων. Είναι, συνεπώς, ξεκάθαρο πως αυτό που θέλουν οι Τούρκοι είναι μια χαλαρή συνομοσπονδία, μέσα στην οποία θα μπορούν να λειτουργούν δυο συνιστώντα κρατίδια/ κράτη ( θα συνεργάζονται στις εξωτερικές σχέσεις, άμυνα και φυσικούς πόρους). Ο ρόλος της Άγκυρας θα είναι καθοριστικός μέσα από το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή

www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube