Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Ισραήλ 26 Νοεμβρίου 2020

To Iσραήλ προετοιμάζεται για Αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα έναντι του Ιράν

To Iσραήλ προετοιμάζεται για Αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα έναντι του Ιράν

Χωριανόπουλος Άγγελος

Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες πριν την ανάληψη καθηκόντων του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, ο Axios αναφέρει ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για την πιθανότητα έναρξης πολέμου της κυβέρνησης Τραμπ με το Ιράν.

Ο Barak Ravid του Axios αναφέρει από το Τελ Αβίβ ότι “Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν ενημερωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να προετοιμαστούν για την πιθανότητα αμερικανικού στρατιωτικού βομβαρδισμού εναντίον του Ιράν πριν από την αποχώρηση του Προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με λόγια ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων”.

Αν και δεν αναφέρει συγκεκριμένες πληροφορίες, ο Ραβίντ λέει ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες και οι ηγέτες των μυστικών υπηρεσιών αναμένουν “μια πολύ ευαίσθητη περίοδο” λίγο πριν από τα εγκαίνια και την έξοδο του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με την έκθεση: Τα μέτρα ετοιμότητας του IDF σχετίζονται με πιθανά ιρανικά αντίποινα εναντίον του Ισραήλ άμεσα ή μέσω ιρανικών αντιπροσώπων στη Συρία, τη Γάζα και τον Λίβανο, ανέφεραν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Εν τω μεταξύ, είμαστε ήδη μάρτυρες της πρώτης «πρόκλησης» που πρέπει να κατηγορηθεί για το Ιράν ως πρόσχημα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι New York Times ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έπρεπε να μιλήσει για προληπτικά χτυπήματα εναντίον του Ιράν από τους δικούς του κορυφαίους συμβούλους, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε μεγάλο πόλεμο μόνο τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του.

Αυτή η αναφορά περιελάμβανε το ενδεχόμενο να μην είχαν τοποθετηθεί όλες οι “επιλογές” εκείνη τη στιγμή πάνω στο τραπέζι: Αφού ο κ. Πομπέο και ο στρατηγός Μίλεϊ περιέγραψαν τους πιθανούς κινδύνους στρατιωτικής κλιμάκωσης, αξιωματούχοι εγκατέλειψαν τη συνάντηση πιστεύοντας ότι μια πυραυλική επίθεση στο Ιράν ήταν εκτός συνομιλίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της διοίκησης που γνώριζαν για τη συνάντηση.

Ο κ. Τραμπ ίσως εξακολουθεί να ψάχνει τρόπους για να χτυπήσει ιρανικά περιουσιακά στοιχεία και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων πολιτοφυλακών στο Ιράκ, ανέφεραν αξιωματούχοι. Μια μικρότερη ομάδα βοηθών εθνικής ασφάλειας συναντήθηκε αργά την Τετάρτη για να συζητήσει σχετικά με το Ιράν, μια ημέρα πριν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο.

Το ενδεχόμενο έναρξης αμερικανικού πολέμου με το Ιράν σημαίνει πως ο POTUS έχει το δικαίωμα να μείνει περισσότερο διάστημα εντός του Λευκού Οίκου, διοικώντας την χώρα μέχρι λήξεως του πολέμου. Οι ισχυρισμοί αυτοί ενισχύονται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να ξηλώνει άτομα από επικεφαλής δημόσιων υπηρεσιών ασφαλείας, με σκοπό να διοικήσουν δικά του πρόσωπα για άγνωστους λόγους μόλις στο τέλος της θητείας του.

με πληροφορίες από axios.com, oilprice.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube