REAL TIME |

Weather Icon

Τί έλεγε ο εθνομάρτυρας του Πόντου, Νίκος Καπετανίδης για την εκπαίδευση και η σημερινή τραγική κατάσταση

Τί έλεγε ο εθνομάρτυρας του Πόντου, Νίκος Καπετανίδης για την εκπαίδευση και η σημερινή τραγική κατάσταση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σχετικά με τους μισθούς των εκπαιδευτικών των κρατών μελών του, ο καθηγητής στην Ελλάδα με προϋπηρεσία 15 ετών λαμβάνει ετήσιο μικτό μισθό 26,198 δολάρια (23,700 ευρώ).

Γράφει ο Κώστας Καπετανίδης, Πολιτικός Μηχανικός MSc- Συγγραφέας

«…Γλισχρότης, παζαρέματα, κόλπα υπολογισμοί, πειθώ, και όλη αυτή η ανιαρή σειρά των μεθόδων του γεροντισμού ας λείψει τώρα και δια πάντα. Ψηφίσατε ικανοποιητικά ποσά. Να φανέ να χορτάσουν. Ψηφίσατε ικανοποιητικά ποσά. να φανέ να χορτάσουν και να μην ψωμοζητούν και να μην δανείζονται και να μην εκτίθονται στην εντροπήν οι δάσκαλοι. Αν δεν έχετε και αν σας λείπουν οι πόροι, παρακαλούμεν να τους εύρετε. Έφοροι είσθε σεις, εμείς όχι. Και αν σας είναι απολύτως αδύνατο αυτό, αφήσατε τα λούσα των κλασικών σπουδών, και τα τέλεια Γυμνάσια. Χάριν της αξιοπρέπειας μας ως ρωμηών και χάριν του γοήτρου της Κοινότητος δεν επιτρέπετε να νομισθή ότι το διδάσκειν σε εμάς σημαίνει επαιτείαν…»[1]

Αυτά έγραφε το 1920, πριν από ακριβώς εκατό χρόνια ο λόγιος δημοσιογράφος Νίκος Καπετανίδης [2] στην εφημερίδα του «Εποχή» στην Τραπεζούντα. Ο Καπετανίδης έχει χαρακτηριστεί ως ο Δημήτρης Γληνός του Πόντου. Υπήρξε σοσιαλιστής δηλαδή προοδευτικός κοινωνικά , παρακολουθούσε στενά την Οκτωβριανή επανάσταση, την εξέγερση του Γερμανικού λαού το 1919 και θαύμαζε τον φιλοπρόοδο ανθρωπιστή πρόεδρο των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον [3]. Πίστευε στην ανάγκη μόρφωσης των νέων Ελλήνων και ήταν φανατικός υπέρμαχος της Δημοτικής και της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισής του Βενιζέλου, το οποίο εισήγαγαν οι φωτισμένοι παιδαγωγοί Γληνός, Τριανταφυλλίδης και Δελμούζος. Πίστευε ότι η δημοτική γλώσσα θα φέρει πιο κοντά στον απλό Έλληνα την γνώση δίνοντάς του την ευκαιρία να μορφωθεί , το οποίο με την σειρά του θα οδηγούσε στην κοινωνική και πνευματική απελευθέρωση και αποσκλάβωση.

Αλήθεια πόσο επίκαιρα ακούγονται τα λόγια του εκατό χρόνια μετά και πόσο καλά ταιριάζουν στην σημερινή κατάσταση στην Ελληνική δημόσια παιδεία.

Πλέον η μέση ηλικία του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού είναι άνω των 50 ετών (έλλειψη νέων προσλήψεων λόγω οικονομικής κρίσης) , ενώ την πλειοψηφία του προσωπικού αποτελούν πλέον οι αναπληρωτές. Οι τελευταίοι λαμβάνοντας ένα αστείο μισθό με χρονική καθυστέρηση μηνών και την επικείμενη απόλυση στο τέλος της χρονιάς καλούνται να βάλουν πλάτη για την παιδεία. Όχι βέβαια πως οι μόνιμοι καθηγητές αμείβονται καλύτερα, μετά τις ανελέητες περικοπές του 2010 έως 2012 .

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου του Κώστα Καπετανίδη στο alfavita.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube