Weather Icon
ΗΠΑ 5 Νοεμβρίου 2020

Τι είναι εκλέκτορες που «βγάζουν» τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Τι είναι εκλέκτορες που «βγάζουν» τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Οι εκλέκτορες έχουν ρόλο κλειδί στις αμερικανικές εκλογές καθώς αυτοί είναι που τυπικά θα βγάλουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Τι είναι λοιπόν το περίφημο Σώμα των Εκλεκτόρων;

Το αμερικανικό εκλογικό σύστημα είναι αρκετά περίπλοκο καθώς διαφέρει αρκετά σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει στις εκλογικές διαδικασίες των ευρωπαϊκών κρατών.

Σημείο «κλειδί» των εκλογών που πάντοτε κρίνει το αποτέλεσμα αλλά μπερδεύει ως προς τη λειτουργία του, είναι το Εκλεκτορικό Κολλέγιο ή Σώμα των Εκλεκτόρων.

Τι είναι οι εκλέκτορες

Οι 50 Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον εκπροσωπούνται από έναν αριθμό εκλεκτόρων, ανάλογο του μεγέθους της κάθε Πολιτείας.

Στο σύνολό τους, υπάρχουν 538 εκλέκτορες.

Έτσι για να αναδειχθεί κάποιος στο αξίωμα του Προέδρου θα πρέπει να εξασφαλίσει πάνω από 270 εκλέκτορες, δηλαδή τους μισούς συν έναν.

Ο αριθμός των εκλεκτόρων κάθε Πολιτείας αντιστοιχεί και με τον αριθμό των εδρών που έχει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

Σχεδόν όλες οι πολιτείες, εκτός από το Μέιν και τη Νεμπράσκα, χρησιμοποιούν ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο, όποιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους σε μια Πολιτεία, τότε παίρνει και όλες τις ψήφους των εκλεκτόρων. Με λίγα λόγια, τηρείται η αρχή του «ο νικητής τα παίρνει όλα».

Πώς οι εκλέκτορες μπορούν να βγάλουν πρόεδρο των ΗΠΑ που έχει λιγότερες ψήφους πολιτών

Με τον παραπάνω τρόπο, μπορεί ένας υποψήφιος που έχει πάρει λιγότερες ψήφους πολιτών, αλλά έχει ταυτόχρονα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, κάτι που συνέβη και στις εκλογές του 2016.

Σημειώνεται πως οι εκλέκτορες ουσιαστικά είναι αυτοί που επιλέγουν τον υποψήφιο της προτίμησής τους και αναδεικνύουν τον επόμενο Πρόεδρος, που ωστόσο συνήθως είναι γνωστό ποιος είναι αυτός.

Πηγή: philenews/sputniknews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube