Weather Icon
Καύκασος , Τουρκία 4 Νοεμβρίου 2020

Θα εκπληρωθεί το νεο-οθωμανικό όνειρο στον Πόλεμο του Αρτσάχ;

Θα εκπληρωθεί το νεο-οθωμανικό όνειρο στον Πόλεμο του Αρτσάχ;

 

Ο Τούρκος αρχηγός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταθέσει μια δικαιολογία για την ανάπτυξη Συριακών μαχητών στη ζώνη σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να υποστηρίξει τον πόλεμο κατά της Αρμενίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον 2.000 μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και των Κουρδικών Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (YPG) στηρίζουν τις Αρμενικές δυνάμεις. Κατά τη συνάντηση με την κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν , φέρεται να του είπε ότι οι τουρκικές αρχές «εντόπισαν, μέσω πηγών πληροφοριών, ότι υπάρχουν περίπου 2.000 τρομοκράτες του ΡΚΚ που αγωνίζονται για την Αρμενία προς το παρόν για 600 $.

Ο κ. Πρόεδρος είπε ότι δεν το γνώριζε αυτό ». «Έχω πει στον Πούτιν ότι εάν διασταυρωθούν οι κόκκινες γραμμές μας, δεν θα δίστασουμε να αναλάβουμε δράση», πρόσθεσε. Προφανώς, αυτά τα ανύπαρκτα μέλη του PKK και του YPG στο Καραμπάχ θα δικαιολογήσουν την άμεση τουρκική εμπλοκή στη σύγκρουση από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν και με κάποιο τρόπο  θα εξουδετερώσουν τα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι οι τουρκικοί υποστηριζόμενοι μαχητές της Αλ Κάιντα μετακινούνται στο Καραμπάχ. Εν τω μεταξύ, η Αρμενική πλευρά αποκάλυψε δεδομένα ραντάρ που επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Τα κομμάτια που κυκλοφόρησαν δείχνουν ότι τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη που αναπτύχθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν παρέχουν αεροπορική κάλυψη για τα αεροσκάφη Bayraktar TB2 που χτυπούν αρμενικές θέσεις, ενώ η τουρκική αεροπορική διοίκηση που κυκλοφορεί στον τουρκικό εναέριο χώρο, κοντά στη ζώνη σύγκρουσης, συντονίζει ολόκληρη την εναέρια επιχείρηση.

Ολόκληρη η επιχείρηση, σύμφωνα με την Αρμενία, σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε με τη βαθιά συμμετοχή των Τούρκων στρατιωτικών ειδικών. Υπό την πίεση των αποδεικτικών στοιχείων, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη παραδεχτεί την παρουσία Τούρκων ειδικών και στρατιωτικού εξοπλισμού στην επικράτειά της. Το τελευταίο βήμα προς την πραγματικότητα θα ήταν να επιβεβαιώσουμε ότι συμμετέχουν στη μάχη. Στις 28 και 29 Οκτωβρίου, δυνάμεις του τουρκιαζερικού μπλοκ διεξήγαγαν εντατικούς βομβαρδισμούς στο Σούσι και Στεπανακέρτ, τις μεγαλύτερες πόλεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αρκετές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν ακόμη και το τμήμα μητρότητας του νοσοκομείου στο Stepanakert. Ορισμένες πηγές εικάζουν ακόμη ότι αυτοί οι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν από πολεμικά αεροσκάφη F-16. Από την άλλη πλευρά, η αρμενική πλευρά βομβάρδισε την πόλη Barda του Αζερμπαϊτζάν σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 άτομα και τραυματίζοντας 70.

Το τουρκοαζερικός βομβαρδισμό οικισμών και πόλεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι λογικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς του να απομακρύνει τους Αρμένιους από την περιοχή. Επομένως, οι βομβαρδισμοί στοχεύουν όχι μόνο σε στρατιωτικούς στόχους, αλλά και σε αμάχους προκειμένου να εκτοπιστεί ο τοπικός πληθυσμός. Εν τω μεταξύ, τα αντίποινα των Αρμενίων με παρόμοιο τρόπο σπάνια έχουν πραγματικούς στρατιωτικούς στόχους, αλλά βοηθά την Άγκυρα και το Μπακού να αποκτήσουν κάποια «αποδεικτικά στοιχεία» για να επιβεβαιώσουν την προπαγάνδα τους για την «τρομοκρατία της Αρμενίας». Επιπλέον, αυτές οι ενέργειες των πλευρών συμβάλλουν στην περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και υπονομεύουν τυχόν αδύναμες ελπίδες για κλιμάκωση μέσω διπλωματικών οδών.

Στις 29 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι συνεχίζει τις μαχητικές επιχειρήσεις στις κατευθύνσεις του μεώπου Khojavend, Fizuli και Gubadli, αποκαλώντας τα επιθετικά του «αντίποινα» για να περιορίσουν τις παραβιάσεις της εκεχειρίας. Σύμφωνα με το Μπακού, οι Αρμένιοι έχασαν δύο άρματα T-72, δύο BM-21 “Grad” MLRS, 14 διαφορετικούς τύπους Howitzers και 6 οχήματα αυτοκινήτων σε πρόσφατες συγκρούσεις. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του είχαν καταλάβει 13 ακόμη οικισμούς στις περιοχές Zangilan, Fuzuli, Jabrayil και Gubadli. Με τη σειρά τους, ο Αρμενικός στρατός ισχυρίστηκε ότι απέκρουσε μια επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν προς τις πόλεις Kapan και Meghri στη νότια Αρμενία, προκαλώντας πολλές απώλειες στον «εχθρό».

Οι αρμενικές δυνάμεις επίσης αντεπιτίθενται στην περιοχή του Γκουμπάντλι, με στόχο την ανάκτηση του κέντρου της περιοχής. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η επίθεση απωθήθηκε. Από τις 29 Οκτωβρίου, οι αρμενικές δυνάμεις περιόρισαν τις προσπάθειες του Αζερμπαϊτζάν να φτάσουν και να διακόψουν πλήρως τον διάδρομο Λατσίν που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ωστόσο, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής και το μπλοκ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει τις επιθετικές του επιχειρήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: thesaker.is

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube