Weather Icon
Κύπρος , Τουρκία 17 Νοεμβρίου 2020

Θα αφήσουν τον Ερντογάν να κάνει ό,τι θέλει;

Θα αφήσουν τον Ερντογάν να κάνει ό,τι θέλει;

ΤΟ μήνυμα του ηγέτη της κατοχικής Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την περασμένη Κυριακή βρισκόταν στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια, που στήθηκαν για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ήταν απολύτως ξεκάθαρο. Ήταν μήνυμα για πλήρη τουρκοποίηση των κατεχομένων και για μη λύση του Κυπριακού. Αυτά, μπορεί, κανείς να τα διαβάσει πίσω από τις γραμμές των όσων αναφέρθηκαν στη φιέστα της ντροπής, στα πανηγύρια των κατακτητών της γης μας.

Ο Ερντογάν μετά από πολλά χρόνια απουσίας από τα πανηγύρια αυτά, έχοντας δίπλα του τον εγκάθετο του, Ερσίν Τατάρ, αναφέρθηκε σε λύση δυο κρατών. Πρόκειται για μια ρητορική, που δεν είναι καινούργια. Αλλά είναι σαφές πως τώρα προωθείται ως η επίσημη πολιτική της κατοχικής Τουρκίας, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι δεν συζητά οποιαδήποτε άλλη μορφή λύσης. Σε σχέση με αυτή τη θέση, οφείλουμε να αναφέρουμε πως η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί τη λύση δυο κρατών καθώς θα είναι καταστροφική για τη χώρα, για το λαό της Κύπρου. 

Ο ΡΕΤΖΕΠ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε μηνύματα κατά τη διάρκεια της παράνομης παρουσίας του στην κατεχόμενη Κύπρο. Μηνύματα πέραν από τις αναφορές σε λύση δυο κρατών. Αναφέρθηκε εκτενώς στα επόμενα βήματα, στους επόμενους σχεδιασμούς, που αφορούν τη σύνδεση Τουρκίας και κατεχομένων. Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια η Τουρκία μέσω υποθαλάσσιου αγωγού μεταφέρει νερό στα κατεχόμενα. Όπως εξήγγειλε την περασμένη Κυριακή από τα κατεχόμενα ο Ερντογάν, θα αρχίσουν εργασίες για μεταφορά φυσικού αερίου με υποθαλάσσιους αγωγούς και ηλεκτρικού ρεύματος με υποθαλάσσια καλώδια από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Εάν όλα αυτά δεν είναι βήματα προς την κατεύθυνση της προσάρτησης των κατεχομένων τότε τι είναι; Είναι, συνεπώς, ξεκάθαρο προς ποια κατεύθυνση κινείται η κατοχική Τουρκία κα οφείλουμε να αντιδράσουμε.

ΣΕ ό,τι αφορά την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, την οποία επισκέφθηκε ο Ερντογάν, γυρίζοντας την πλάτη σε αποφάσεις και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ο νεοσουλτάνος ήταν και σε αυτή την περίπτωση ξεκάθαρος. «Με τη βοήθεια του Αλλάχ σύντομα το Βαρώσι θα αποκτήσει ζωή και θα απαλλαχτεί από του να είναι σύμβολο της μη λύσης…», είπε στέλνοντας το μήνυμα πως το άνοιγμα τμήματος του παραλιακού μετώπου ήταν μόνο η αρχή. Θα υπάρξει και συνέχεια και προς επιβεβαίωση τούτου, είναι και το γεγονός ότι βρέθηκε και ο Οργανισμός, που θα αναλάβει την… ανοικοδόμηση της περιοχής, που ασφαλώς είναι τουρκικός. Όπως δε έγινε γνωστό, όμιλοι εταιρειών, που έχουν σχέση με τον Ερντογάν θα επενδύσουν στην Αμμόχωστο.

ΕΧΟΥΜΕ παρακολουθήσει τη φιέστα. Την έχουν παρακολουθήσει και στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θεωρούμε πως η κατοχική δύναμη επηρεάζεται από δημόσιες παροτρύνσεις ή ακόμη και καταδίκες. Το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές πως η Άγκυρα πρέπει να έχει κόστος για να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, να εφαρμόζει τα επεκτατικά της σχέδια. Όταν έχει κόστος θα προσέλθει να συζητήσει σοβαρά για συμφωνία. Όταν έχει οικονομικό κόστος θα σταματήσει τις παρανομίες της. Η Ε.Ε. συζητά εδώ και ένα χρόνο για κυρώσεις. Η αναβλητικότητα της, προσφέρει έδαφος στην Άγκυρα να προχωρεί ανενόχλητη στους επεκτατικούς της σχεδιασμούς. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube