Weather Icon

Τελικά το ΝΑΤΟ είναι κλινικά νεκρό ή πρέπει να προστατεύσουμε τις αξίες του… και οι S-400

Τελικά το ΝΑΤΟ είναι κλινικά νεκρό ή πρέπει να προστατεύσουμε τις αξίες του… και οι S-400
Με αφορμή την χρήση από την Τουρκία, του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 που θεωρητικά – καθώς δεν έχει αποδειχθεί – αποτελεί απειλή για τα F-35 τα μαχητικά τελευταίας γενιάς των ΗΠΑ, έχει επανέλθει στο επίκεντρο το θέμα για τον ρόλο του ΝΑΤΟ.
Να σημειωθεί ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ επί θητείας Trump άσκησαν πίεση ώστε να αυξηθούν οι δαπάνες για το ΝΑΤΟ με την Ελλάδα να πληροί τα κριτήρια.
Ωστόσο ο Macron ο Γάλλος Πρόεδρος με μια δήλωση σοκ που άλλοτε ουδείς θα τολμούσε να αναφέρει αποκάλεσε την Βορειοατλαντική Συμμαχία το γνωστό ΝΑΤΟ ως κλινικά νεκρό.Είναι κλινικά νεκρό το ΝΑΤΟ;Η στρατηγική της Γαλλίας έχει αποκαλυφθεί εδώ και καιρό.
Οι αναφορές του Macron περί κλινικά νεκρού ΝΑΤΟ έχει ένα στόχο να υποβαθμίσει στα μάτια των χωρών της Ευρώπης το ΝΑΤΟ… ώστε να μπορέσει να προωθήσει την ιδέα του τον ευρωπαϊκό στρατό στον οποίο θέλει να ηγηθεί η Γαλλία.
Ο ευρωπαϊκός στρατός – εάν τελικώς δημιουργηθεί – προφανώς και θα αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, δηλαδή θα αποδυναμώσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη απέναντι σε μια Ρωσία… που επί της ουσίας δεν είναι εχθρός ακόμη και εάν διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Ο Μητσοτάκης μιλάει για τις αξίες του ΝΑΤΟ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πρόσφατα ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να συνεργαστούν με τζιχαντιστικές ομάδες υπονοώντας την Τουρκία. Δεν μπορούν να δοκιμάζουν το σύστημα S-400.
Αυτές οι κινήσεις υπονομεύουν τις αξίες του ΝΑΤΟ και υπονομεύουν την αλληλεγγύη, τη συνοχή, την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ ως πολιτική και στρατιωτική οργάνωση.

Τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι;

Μια απάντηση για το ΝΑΤΟ δίνει ο εν αποστρατεία Ταξίαρχος Nejat Eslen.
«Εάν η Ελλάδα αγοράσει τα αμερικανικά F-35, η Τουρκία θα προτάξει το αντιαεροπορικό σύστημα S-400.
Τα F-35 δεν έχουν αποτελεσματικότητα έναντι των S-400.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν για αυτό.
Εάν η Ελλάδα συνέχισε τις προσπάθειές της να αποκτήσει τα F-35, η απάντηση της Τουρκίας θα είναι το σύστημα S-400.
H Τουρκία αναπτύσσει το ρωσικό σύστημα S-400 στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με στόχο μια ομπρέλα προστασίας έναντι τόσο της Ελλάδας όσο και των χωρών που αναζητούν περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια στιγμή μέχρι και ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αναφέρει ότι δεν μπορεί να επικρίνεται η Τουρκία που διαθέτει το σύστημα S-400 όταν και η Ελλάδα στην Κρήτη διαθέτει S-300 που είναι η προηγούμενη γενιά του αντιαεροπορικού συστήματος της Ρωσίας.
Η Τουρκία παρέλαβε τη δεύτερη συστοιχία S-400 | Economistas.gr
Τι κρύβεται πίσω από τις απειλές για κυρώσει στην Τουρκία;

Τον Δεκέμβριο στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις την Τουρκία.
Επίσης οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει την Τουρκία για κυρώσει επειδή χρησιμοποίησε το αντιαεροπορικό σύστημα S400.
Υπάρχει μια γενικότερη απειλή για την Τουρκία από την ΕΕ και τις ΗΠΑ αλλά στο βάθος κρύβεται… το ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ και ορισμένα κράτη της ΕΕ δεν ανησυχούν τόσο για την συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, όσο για το ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεν φαίνεται να ακολουθεί πιστά τις εντολές της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Ωστόσο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εάν υπάρξουν κυρώσεις, η Τουρκία να αποκλίνει από το ΝΑΤΟ εξέλιξη που θα αποτελέσει πλήγμα για την Βορειοατλαντική συμμαχία

Τι είναι το ΝΑΤΟ

Ο Οργανισμός για το Βόρειο Ατλαντικό σύμφωνο ΝΑΤΟ, που ονομάζεται επίσης Βόρεια Ατλαντική Συμμαχία, είναι μια διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ.
Ο οργανισμός εφαρμόζει τη Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού που υπεγράφη στις 4 Απριλίου 1949.
Το ΝΑΤΟ αποτελεί ένα σύστημα συλλογικής άμυνας σύμφωνα με το οποίο τα ανεξάρτητα κράτη μέλη του συμφωνούν στην αμοιβαία άμυνα ως απάντηση σε επίθεση από οποιοδήποτε εξωτερικό κίνδυνο.
Τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο Έβερε, στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, ενώ η έδρα των Συμμαχικών Διοικητικών Επιχειρήσεων βρίσκεται κοντά στο Μονς επίσης στο Βέλγιο.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube