Weather Icon
Κύπρος , ΟΗΕ 11 Νοεμβρίου 2020

Τα πανηγύρια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και η κάθοδος στην Κύπρο της κ. Λουτ

Τα πανηγύρια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και η κάθοδος στην Κύπρο της κ. Λουτ

ΤΗΝ ώρα, κατά την οποία η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Κύπρο, στο τέλος Νοεμβρίου, στην Άγκυρα το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις παράνομες ενέργειές της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα.

Ο ίδιος ο Ερντογάν αναμένεται να έλθει στα κατεχόμενα την ερχόμενη Κυριακή, για να παραστεί στα πανηγύρια, που οργανώνονται για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Στα πλαίσια αυτά, όπως έχει ανακοινωθεί, θα μεταβεί και στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Η κίνηση αυτή συνιστά επιβεβαίωση ότι θα προχωρήσει στον εποικισμό της περιοχής. Τα όσα θα παρακολουθήσουμε το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στα κατεχόμενα θα είναι και ένα μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Σε αυτούς τους αποδέκτες, είναι και τα Ηνωμένα Έθνη, ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες και ασφαλώς η κ. Λουτ, η οποία ετοιμάζει αποσκευές για να έλθει στο νησί. Και η αποστολή της, ως γνωστόν, είναι να εξετάσει τις δυνατότητες και τις προοπτικές για τη σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Η κ. Λουτ δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη της τα μηνύματα (και τις ενέργειες) της κατοχικής Τουρκίας. 

Η ΣΤΑΣΗ, την οποία τηρεί η Άγκυρα, η επιθετική της συμπεριφορά, δεν είναι τωρινή. Στηρίζεται σε μια διαχρονική πολιτική, η οποία διαμορφώθηκε στη βάση των επεκτατικών σχεδιασμών της κατοχικής Τουρκίας, για εδραίωση της στην περιοχή. Η Άγκυρα θέλει να επεκταθεί τόσο εδαφικά όσο και ως δύναμη επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Εξ ου και τα πολλά μέτωπα, τα οποία έχει ανοίξει με διάφορες χώρες, πέραν από την Ελλάδα και την Κύπρο. 

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ συναφώς ότι ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία από νωρίς τη δεκαετία του 2000. Έχει με τις πράξεις και ενέργειές του, την εν γένει συμπεριφορά του, αποδείξει πως είναι ένας αντιδημοκράτης, ισλαμοφασίστας, ο οποίος στηρίζει την πολιτική του στους επεκτατικούς σχεδιασμούς, που διαχρονικά διαμόρφωσε και επιδιώκει η Άγκυρα. Επεκτατικούς στόχους και επιδιώξεις σε βάρος των γειτονικών κρατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση σε βάρος, κυρίως, της Ελλάδος και της Κύπρου. Και για να είμαστε σωστοί, κι όταν ακόμη  βρισκόταν στην εξουσία η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία, είχαμε παρακολουθήσει, βιώσει, την ίδια στάση από πλευράς της Άγκυρας. Δεν διαφέρει ποσώς με τη σημερινή ως προς την ουσία, το περιεχόμενο. Εκείνο που επιβεβαιώνει είναι πως η πολιτική είναι το ίδιο σκληρή και στηρίζεται σε επεκτατικές πρακτικές και βλέψεις. Ενδεχομένως να διαφοροποιείται η ακολουθούμενη τακτική και η ρητορική. 

ΜΕΣΑ σε όλα αυτά, ενδιαφέρον έχουν οι τοποθετήσεις του νέου κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είπε μεν το αυτονόητο, αλλά έχει σημασία το γεγονός ότι το έχει αναφέρει δημόσια. Είπε, λοιπόν, πως «μόλις καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ενώ συζητώ με ξένους διπλωμάτες, πρέπει να προστατεύσω τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όχι μόνο των Τ/κ αλλά και της Τουρκίας». Δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, της Κύπρου, αλλά της κατοχικής Τουρκίας. Γι’ αυτό και επελέγη για κατοχικός ηγέτης. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube